Bokrecension: Från en annan planet av Tamara Bach

1 röster
6680 visningar
uppladdat: 2006-12-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Från en annan planet

Du får i denna bok möta Miriam, som är 15 år. Hon försöker hitta sitt eget jag i den värld hon lever i. Man följer henne när hon passerar nya milstolpar i sitt liv, hon kommer till korsningar där hon måste välja på flera vägar, vissa vägar är svåra och andra lätta. Man får se hur personer kan förändras i denna bok, att det kan vara svårt att vara ung i dagens samhälle.

Miriam är en tjej, som umgås för det mesta med sina kompisar Suse och Ines. De har varit kompisar från femteklass, men Miriam börjar känna sig lite utan för och träffar en ny kompis, som börjat i hennes klass. Laura är en tjej, som gått om ett år. Laura är en persons, som tycker om att festa, dessutom bryr hon sig inte vad andra tycker.
Laura och Miriam blir goda vänner men vad är det, som händer med deras vänskap?
Efter flera olika utmaningar visar det sig att vänskapen har blivit kraftigare den har blivit kärlek. Detta ställer till många svåra problem, i dagens samhälle.

Jag kan inte säga vart det sker men troligt är att det sker någon stans i Tyskland, för boken är skriven där av Tamara Bach och senare översatt. Men Miriam bor i ett ganska slitet hus i en liten stad, staden är också nedgången. Staden ligger inte långt ifrån en stor stad, men ändå finns det gott om plats för parkbänkar, skogsdungar, kullar och gömställen.

Boken utspelar sig på 2000-talet, så det är inte så jätte mycket skillnad mot hur vi lever. Man får bara följa med Miriam max ett år.

Den stora intrigen i boken är Miriams sökande efter sitt jag. Hon blir kompis med Laura, som ändrar på Miriams liv på ett sätt, som Miriam trivs med hon är på väg att hitta säg själv. Hon börjar bryta sig lös från sitt gamla jag. Hon följer Laura och gör, som hon säger men vet inte varför. Hon kan varken säga ja eller nej ibland, hon bara gör det. Miriam berättar nästan allt för Laura. Dem reser bort tillsammans med Philip, som är en kompis till Laura. Miriams sökande löper hela boken ut och längre för ännu har hon inte hittat hela sitt jag.

Jag berörs inte utav ett tema utan flera, som tillsammans bildar denna bok.
Vänskap, sorg, längtan, kärlek, svek och rädsla är de områden, som berör min själ. Budskapet är för mig: Var dig själv, den som inte frågar, får inget veta.

Miriam är en tjej, som får representera unga tjejer precis, som Ulla Winblad fick representera kvinnorna i Bellmans verk till exempel Fredmans Epistlar. Många tjejer i Miriams ålder genom går också en resa inombords, men kanske ofta inte en lika lång resa.
Hon visar genom att inte ge upp sitt hopp att man kan göra något man tror på utan att bry sig om vad andra tycker om en. Hon visar att man kan börja om på nytt och ha med sitt förflutna, som en erfarenhet istället för ett bagage.
Man beskriver på sida 51 hur hennes bror Dennis är.
”Det är Dennis som kommer. Dennis är min bror. Han är arton. Dennis har aldrig varit mycket för att prata. Han nickar bara kort åt mig. Han är alltså arton och har körkort, men ingen bil. Det har hans kompisar däremot. Med dem är han nästan jämt. Och så bor han i källaren. Vi har inte så mycket gemensamt. När jag var lite måste han alltid passa mig, trots att han inte är mycket äldre än jag”. Detta är ett utdrag från sida 51. Med den fakta man får lite senare att Miriams rum ligger på övervåningen i huset, man kan dra en slutsats att Dennis är den lite hemliga och speciella killen i skolan, medan Miriam bor på övervåningen och är ganska tankesprid hon kan till exempel börja nynna på olika låtar, hon kan börja tänka på andra saker mitt i ett samtal. Denna modell möter man ofta i olika sammanhang, som hemligheterna finns i källaren, man lever på mellan planet och på övervåningen eller vinden har man sina tankar.
Tamara Bach beskriver Laura, som en ny låt den är främmande men inte dålig, man lär sig den och nynnar och sjunger med i den. Jag tror Tamara Bach menar att något nytt eller främmande kan vara något bra och behöver inte vara dåligt om man bara ger det en chans kan det bli någon jätte bra och det får man aldrig reda på ifall man inte (sjunger) med.
Miriam har en balkong, som hon ofta står och röker på, och hon låter då dörren stå öppen. Om man då tittar bakom texten kan man se att hon håller sin dörr in i sig öppen för folk, hon låter folk komma henne in på livet och detta kan vara en anledning till att hon blir svikt, så många gånger. Miriam betyder morsk och trotsig. Philip kommer från Phillippos, som betyder häst och vän.
Laura är en förkortning utav Laurentia, som betyder lagerkrönt. Namnen har någon slags samman koppling till karaktären i boken.

Boken var bra det var svårt att sluta läsa den när man börjat, men låg den hemma på ett bord och man gick förbi fick man ingen jätte kraftig känsla, ja jag vill läsa, den var bra när man väl förstod den. Jag tror att den är bättre på tyska för en tysk, därför den är skriven ur en tyskkvinnas synvinkel och kan mycket väl ha någon koppling, som jag inte kan förstå på grund utav att jag inte är tysk, kan inte tysk och ser inte ur deras perspektiv på saker. Jag kunde ändå hitta 50 procent symbolik ganska lätt men de sista procentarna var väldigt svåra att hitta och det...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Från en annan planet av Tamara Bach

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-24]   Bokrecension: Från en annan planet av Tamara Bach
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7372 [2020-12-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×