Bob Marley & the Wailers, Rocksteady och Reggae

4 röster
23616 visningar
uppladdat: 2001-05-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I den här redovisningen tänkte jag börja från början, Rastas. Sedan berättar jag lite om Reggae.
Och sist, men absolut inte minst, om Bob Marley.
Tyvärr är fakta om när, hur och varför vissa medlemmar hoppade in/ut ur Bob Marleys band oklara och förvirrande, så jag har bara skrivit att de gjorde det.


Varifrån kommer reggae–musiken, och vad betyder rocksteady, ska, rasta, calypso och rythm & blues?


oVad är "Rocksteady"?
Rocksteady , och senare även Reggae spreds från Jamaica i slutet av 60–talet. Jag har tyvärr ingen information om vad som utmärker "rocksteady" från "ska" och "reggae".


oVad är "Ska"?
Ska är dansmusiken som svepte över Jamaica i början av 1960–talet. Då ska spreds till Storbrittanien (dit Ska först spreds) blev den även känd som "blue beat music".

Trummor, bas, rytmisk gitarr, massor av horn och kanske en orgel, – det är ska–ljudet. Ska går nu i en tredje våg; band som b.la. No Doubt tar efter en del eller stora delar av ska–ljudet. Ska, säger vissa, härstammar från mento (musikstil innehållande bl.a. calypso) och "rythm & blues".


Vad är "Calypso"?
Calypso i sin tur utvecklades inom den karibiska övärlden. Calypsos texter tog ofta på ett humoristiskt och satiriskt sätt upp aktuella sociala, ekonomiska och politiska förhållanden – lite som Bob Marley. Calypso ackompanjerades från början bara av slagverksinstrument, men senare även av gitarrer och fioler. Calypson går i 2–takt och var populärt redan på 50–talet.


oVad är "Rythm & blues"?
Tyvärr har jag inte heller här hittat någon information om vad det betyder, men om du vet så får du gärna berätta.


oVad är "Rasta"?
Rasta är en religiös riktning som grundades av Marcus Garvey på Jamaica på 1910-talet. Från början var det en politisk rörelse, nu är den också religiös. Grundtanken var att de svarta skulle flytta från Amerika tillbaka till sin egen kontinent, Afrika. Efter kröningen av kejsar Haile Selassie i Etiopien 1930 såg man honom som en gud och Etiopien som de svartas hemland. Namnet rastafari kommer av Haile Selassies namn före kröningen, Ras Tafari.

Rastas musik innehåller enkelt nog bara sång och trummor, precis som man brukar uppfatta den ur–afrikanska musiken. Rastas musik är grunden i reggaen. Då reggaen har exempelvis samma tydliga tonvikt på det sista trumslaget i takten. Med Bob Marley spreds inte bara musikstilen reggae med dess speciella ton utan även kulturen/religionen rastas eller delar av dess budskap över världen.


oOch slutligen, vad är "Reggae"?
Reggae var från början en långsam musik med mycket tyngd. Den typiska reggaerytmen bygger på en kombination av rytmiska figurer i kompgitarren ("backbeat"), basen och bastrumman. Reggae var mer afrikansk i stilen än t.ex. ska och rocksteady eftersom rytmen ligger i musikens förgrund på ett annat sätt. Texterna blev också mer samhällskritiska och filosofiska.
För skivköpare på Jamaica, skapades ordet reggae på dans–singeln "Do the Reggay" 1968. Vissa tror att ordet kommer ifrån regga, namnet på en Bantu–talande stam vid Lake Tanganyika. Andra säger att ordet är en förvanskning av Kingston street–slangen för prostituerad, "streggae". Bob Marley säger att ordet ursprungligen var spanska och betydde "kungens musik". Före detta Jamaicanska studio–musiker säger att det är en beskrivning av själva beaten.Bob Marley/Robert Nesta Marley, 6/9 februari 1945–11 maj 1981
Bob Marley föddes i Nine Miles, (St. Ann) Jamaica i en stor och fattig familj. Bobs far var en infödd vit jamaican och samtidigt officer i den brittiska marinen. Hans mor var svart jamaicanska. Bob funderade mycket över jämlikheten i de svartas samhälle. 1963/64 bildade han gruppen "the Wailing Wailers" (wail betyder att gråta eller jämra sig). Gruppen hette dessförinnan "the Teenagers" och "the Wailing Rudeboys". Trots deras popularitet fick gruppmedlemmarna svårt att hålla ihop på grund av ekonomiska problem och under gruppens aktiva år hoppade många in och ut ur gruppen. Jag hoppas ha fått med de viktigaste medlemmarna i rutan på nästa sidan.

I slutet av 60-talet var "the Wailers" tillbaka på Jamaicas topplistor, dock endast omtalade hemma. Internationellt var de fortfarande okända.

Men 1972 skrev bandet ett historiskt kontrakt med Island Records, som första reggaeband med tillgång till moderna och bra inspelingsmöjligheter. Kontraktet med "Island" var ett tecken på att musikbranschen började se annorlunda på reggaen. Förut hade musikstilen varit nedvärderad som en lägre klassens musik; man fick bara spela in singlar och billiga albums. Men "the Wailers" första album "Catch A Fire" bröt alla sådana regler. Skivan var fint paketerad och man gjorde mycket reklam för den. Det här var bara början på en lång internationell etablering och framgång. 1974 kom skivan "Burnin" med "I shot the sheriff" som både Eric Clapton och "Just D" senare gjorde sina, kanske än mer framgångsrika, versioner av.

1975 släpptes "Natty Dread" med vilken bandet bytte namn till "Bob Marley & the Wailers. Samma sommar turnerade "the Wailers" runt i Europa. En av deras konserter ägde rum på "the Lyceum Ballroom of London", denna konsert kom att bli den bästa och mest ihågkomna på hela 70-talet i sitt slag – mycket tack vare att den spelades in och blev skivan "Live!" som såldes i många, många exemplar.

1976 började Reggae-mania–boomen i USA, Rolling Stone Magazine gav Bob Marley & the Wailers titeln "årets band".

1977 fick Bob veta att han hade cancer – en tå skulle behöva amputeras, men Bob vägrade då det stred mot tron på Rastafari.

oGruppmedlemmarna:
Bob Marley (gitarr och sång)
Junior Marvin (gitarr)
Earl "Wire" Lindo (gitarr)
Tyrone Downie (keyboard)
Aston "Familyman" Barret (bas)
Carlton Barret (trummor)
Alvin Petterson (slagverk)
Peter Tosh (Winston Hubert McIntosh)
Bunny Livingstone alias Bunny Wailer
Junior Braithwaite
Beverly Kelso
Cherry Constantine "Dream Vision" Walker
Lee "Scratch" Perry

1978 släpptes "Kaya", albumet där Bob för första gången skrev om kärlek. En av de låtar som finns med på plattan är "Is this Love?" – läs texten översatt till svenska på sidan 7. Lite senare samma år återvände Bob Marley till Jamaica för att spela på "One Love & Peace"-konserten. 1978 turnerade gruppen för första gången i Afrika (där ju rastan har sina rötter). Man var först i Kenya och sedan i Etiopien. 1980 upprepades Afrikaturnen, den här gången var de inbjudna att spela på Zimbabwe´s självständighets–ceremoni. Detta var den största äran i "Bob Marley & the Wailers" historia.

En karriär på ungefär 20 år, ett otal skivor och hits, välgörenhetskonserter och en hjälte för alla svarta, Bob Marley kan inte ha varit mer nöjd. Men han var inte känd för att vara drogfri.

Efter en konsert på Madison Square Garden i New York 1980 blev Bob Marley allvarligt sjuk och han dog den 11 maj 1981 på ett sjukhus i Miami. Månaden innan han dog blev Marley belönad med " the Order Of Merit", Jamaicas 3:e högsta titel/utmärkelse. Detta tack vare hans sätt att göra Jamaicanerna stolta över sin och sitt lands kultur. Den 21 maj 1981 begravdes Bob Marley i sin hemstad på Jamaica.


Konserterna
Bob Marley uppträdde världen runt, i Afrika, Nya Zeeland, Storbrittanien, USA, Italien, Sverige och Japan. Han reste mycket, antagligen inte bara för att tjäna pengar (vilket ju vore lättare genom att bara hålla sig till ex. Europa och Afrika) utan också för att få chansen sprida sitt budskap. Bob uppträdde på både små scener och enorma stadiums med plats för upp till 100 000 fans.

Till och med den gång i december 1976 då Bob Marley med fru och managers blivit utsatt för ett mordförsök (sex beväpnade män sköt mot dem) höll han 48 timmar senare en konsert på "National Heroes Park" i .


Låttexterna
Från skivan "Survival" till "Kaya"; från låten "Africa Unite" till "Is this love"; från politik till kärlek. Trots den stora skilnaden i handling finns det ett kännetecken för alla Bob Marleys låttexter – de funderar, de tänker, de frågar, de svarar och de berättar.


oAfrica Unite

Afrika, gå samman!
Africa, Unite
För vi flyttar ut ur Babylon
´Cause we´re moving right out of Babylon
Och vi flyttar till vårt fädernes land
And we´re going to our father´s land

Hur bra och angenämt/behagligt det skulle vara
How good and how pleasant it would be
Inför Gud och människa, yeah
Before God and man, yeah
För att se alla Afrikaner enas, yeah
To see the unification of all Africans, yeah

Så som det redan sagts, låt det utföras, yeah
As it´s been said already let it be done, yeah
Vi är Rastamannens barn
We are the children of the Rastaman
Vi är den högste människans barn
We are the children of the Higher Man

Så Afrika, gå samman!, för barnen vill komma hem
So Africa, Unite ´cause the children wanna come home
Afrika, Afrika, gå samman!, för vi flyttar rakt ut ur Babylon
Africa, Unite ´cause we´re moving right out of Babylon
Och vi dansar(?) till vårt fädersland
And we´re grooving to our father´s land

Hur bra och angenämt/behagligt det skulle vara
How good and how pleasant it would be
Inför Gud och människa, yeah
Before God and Man
För att se alla Afrikaner enas, yeah
To see the unification of all Rastaman, yeah

Så som det redan sagts, låt det utföras
As it´s been said already let it be done
Jag ska berätta vilka vi är under solen
I tell you who we are under the sun
Vi är Rastamannens barn
We are the children of the Rastaman
Vi är den högste människans barn
We are the children of the Higher Man

Så, Afrika, gå samman, Afrika, gå samman!
So, Africa, Unite, Africa, Unite
Afrika, gå samman! För ditt folks skull
Unite for the benefit of your people
Gå samman!, För det är senare än du tror
Unite for it´s later than you think
Gå samman!, För fördelen av dina barn
Unite for the benefit of your children
Gå samman!, För det är senare än du tror
Unite for it´s later than you think

Afrika väntar sina skapare, Afrika väntar sina skapare
Africa awaits its creators, Africa awaiting its creators
Afrika, du är min förfaders hörnsten
Africa, you´re my forefather cornerstone
Gå samman! För Afrikanerna utomlands, Gå samman! för Afrikanernas inhängnad
Unite for the Africans abroad, unite for the Africans a yard
Afrika, gå samman!
Africa, Unite


oIs This Love?
Jag vill älska dig och behandla dig rätt
I wanna love you and treat you right
Jag vill älska dig varje dag och varje natt
I wanna love you every day and every night
Vi kommer att vara ihop med ett tak strax över våra huvuden
We´ll be together with a roof right over our heads
Vi kommer att dela min enkel–sängs skydd
We´ll share the shelter of my single bed
Vi kommer att dela rum, Jah skaffa brödet
We´ll share the same room, Jah provide the bread

Är det här kärlek, är det här kärlek
Is this love, is this love
Är det här kärlek, är det här kärlek som jag känner?
Is this love, is this love that I´m feelin´?

Är det här kärlek, är det här kärlek
Is this love, is this love
Är det här kärlek, är det här kärlek som jag känner?
Is this love, is this love that I´m feelin´?

Jag vill veta, vill veta, vill veta nu
I wanna know, wanna know, wanna know now
Jag måste veta, måste veta, måste veta nu
I got to know, got to know, got to know now

Jag, jag är villig och duglig
I, I´m willing and able
Så jag kastar mina kort på ditt bord
So I throw my cards on your table
Jag vill älska dig
I wanna love you
Jag vill älska och behandla dig rätt
I wanna love and treat you right
Jag vill älska dig varje dag och varje natt
I wanna love you every day and every night
Vi kommer att vara tillsammans med ett tak strax över våra huvuden
We´ll be together with a roof right over our heads
Vi kommer att dela min enkel–sängs skydd
We´ll share the shelter of my single bed
Vi kommer att dela rum, oh, Jah skaffa brödet
We´ll share the same room, oh, Jah provide the bread

Är det här kärlek, är det här kärlek
Is this love, is this love,
Är det här kärlek, är det kärlek som jag känner?
Is this love, is this love that I´m feelin?

Är det här kärlek, är det här kärlek
Is this love, is this love,
Är det här kärlek, är det kärlek som jag känner?
Is this love, is this love that I´m feelin?

Åh. ja jag vet, ja jag vet, ja jag vet nu.
Oh, yes I know, yes I know, yes I know now.
Åh. ja jag vet, ja jag vet, ja jag vet nu.
Oh, yes I know, yes I know, yes I know now.
Jag, Jag är villig och duglig
I, I´m willing and able
Så jag kastar mina kort på ditt bord
So I throw my cards on your table
Se, jag vill älska dig
See, I wanna love you
Jag vill älska och behandla dig rätt, älska och behandla dig rätt
I wanna love and treat you right, love and treat you right
Jag vill älska dig varje dag och varje natt
I wanna love you every day and every night
Vi kommer att vara tillsammans med ett tak strax över våra huvuden
We´ll be together with a roof right over our heads
Vi kommer att dela min enkel–sängs skydd
We´ll share the shelter of my single bed
Vi kommer att dela samma rum, Jah skaffa brödet
We´ll share the same room, Jah provide the bread
Vi kommer att dela min enkel–sängs skydd.
We´ll share the shelter of my single bed.Utgivningarna
Man kan verkligen se att Bob Marleys musik fortfarande efterfrågas och anses aktuell då inte mindre än 26 nya skivor gavs ut förra året (1998).

B = CD–box
1 = volym 1 [osv.]
L = live–inspelning
oAlbum (ca 70 st.)

1969 Soul Shakedown
1970 Soul Rebels
1973 Catch a Fire
1973 Burnin´
1973 African Herbsman
1974 Natty Dread
1974 Rasta Revolution
1975 Jah Live
1975 Live
1976 Rastaman Vibration
1977 Reflection
1977 Early Music
1977 Exodus
1978 Kaya
1978 Babylon by Bus L
1979 Bob Marley and the Wailers
1979 Survival
1980 Uprising
1981 Chances Are
1983 Confrontation
1984 The Legendary Bob Marley
1984 In the Beginning
1984 Riding High
1986 Rebel Music
1988 The Bob Marley Story:
Caribbean Nights
1988 The Mighty Bob Marley
1989 Return to Dunns´ River Falls
1991 Bob Marley
1991 Talkin´ Blues
1992 Rebel´s Hop
1993 Reggae Magic
1994 Simmer Down at Studio One 1
1994 56 Hope Road Live
1994 Reggae Fever
1995 So Much Things to Say
1995 50th Birthday
1995 Bob Marley & Wailers
1995 Dunn River Falls
1995 Island Fever
1995 One Day: Live
1995 Reggae
1995 Soul Shakedown Party
1996 Mellow Mood
1996 Reggae Sensation
1996 Rebel Revolution
1996 Soul Revolution 2
1997 Reggae in Dub
1997 Dreams of Freedom: Ambient
Translations of...
1998 Bob Marley Story
1998 Gabon ´80 L
1998 Chicago Live 1975
1998 Down South Miami L
1998 Live at the Apollo Theatre
1998 Live at the Lyceum in London
1998 One Love Peace Concert L
1998 Rotterdam 1978 L
1999 Try Me
1999 Bob Marley
1999 Kinky Reggae
1999 In Memoriam (1969-1972)
1999 Treat Me Right
1999 Bob Marley & the Wailers
1999 Lively Up Yourself
1999 Rainbow Country
1999 Early Hits
1999 The Story of ReggaeoSamlingsskivor och Boxar (ca 90 st.)

1970 The Best of the Wailers
1970 Best of the Wailers
1974 The Best of Bob Marley
1977 Birth of a Legend
1984 25 Greatest Hits
1984 Legend
1988 Reggae Roots
1988 More of the Mighty Bob Marley
1988 Soul Revolution 1 & 2
1989 Reggae Greats
1989 At His Best
1990 All the Hits
1990 The Best of & the Rest of Bob
Marley & the...
1991 One Love
1991 More of Bob Marley at His Best
1991 Soul Rebel: 20 Reggae Hits
1992 Bob Marley and the Story of
Reggae
1992 Songs of Freedom
1992 Roots
1992 Natural Mystic
1992 16 Greatest Hits
1993 Early Years
1993 Reggae Legend
1993 Early Years 1969-1973
1993 The Burning Reggae Soul
1994 The Wailing Wailers at Studio
One 2
1994 Legendary
1994 Nice Time
1994 Soul Captives
1994 The Upsetter Record Shop 1
1994 The Upsetter Record Shop 2
1995 Natural Mystic: the Legend
Lives On
1995 Soul Almighty: The Formative
Years 1
1995 Jamaican Singles 1
1995 Jamaican Singles 2
1995 You Got to Lively up Yourself
1995 Anniversary of Bob Marley
1995 Best of Bob Marley (1968-72)
1995 Best of Bob Marley
1995 Celebration of Bob Marley
1995 New Birth of Bob Marley
1995 Rare Tracks
1995 Soul Rebel
1996 The Formative Years 1
1996 The Rarities 1
1996 The Rarities 2
1996 Africa
1996 Collection B
1996 Golden Hits
1996 Golden Hits 2
1996 Soul Almighty/Natural Mystic 2
1997 Bob Marley B
1997 The Real Sound of Jamaica
1997 Ambient Translations
1997 Soul Rebel
1997 Roots of a Legend
1997 Archive
1997 Best of Bob Marley
1997 Reggae Hits 2
1997 Reggae Hits 1
1997 Revue Collection
1997 The Best of Bob Marley
1998 Gold Collection
1998 Live at Santa Cruz
1998 The Complete Wailers, Del 1:

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bob Marley & the Wailers, Rocksteady och Reggae

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-19]   Bob Marley & the Wailers, Rocksteady och Reggae
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=735 [2020-08-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×