Columbus

43 röster
35017 visningar
uppladdat: 2006-12-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Christoffer Columbus


Syfte
Jag har valt Columbus för att jag ville veta mer om honom än vad jag vet. Jag har läst om honom och blev nyfiken på hans liv. Han är en känd upptäckare och det var därför jag ville ha honom på specialarbetet.
Frågor
1. När föddes han?

2. Var någon stans i Genua bodde han?

3. Hur många upptäcktsresor gjorde han?

4. Vilket år upptäckte han America?

5. När dog han?

6. Vilka följder fick Columbus resor?

Christofer Columbus uppväxt

Christofer Columbus är född år 1451 i Genua i Italien. Columbus var son till en vävare. Fortfarande kan man se huset han bodde i vid den gamla stadsporten. I Genua fanns det mycket sjöfart som tidigt väckte Columbus intresse att segla. Längre fram i sitt liv upptäckte Columbus en ny världsdel. Men när det handlar om honom själv brukar det vara svårare att hitta fakta om honom.
Han var född vid Quint i Genua. Christofer Columbus hade fyra syskon, tre bröder. Den ena brodern hette Giovanni men han dog som ung. Den andra brodern hette Bartolomeo. Den tredje hette Giacomo och hans syster hette Bianchinetta.

Upptäcktsresorna

Det var vanligt för pojkarna i Genua var att ge sig av tidigt till sjöss. Det gjorde också Columbus. Han blev en handelsman. År 1476, när Columbus var 25 år gammal, blev hans skepp attackerat av franska skepp precis utanför Gibraltar. Det var hundratals människor som omkom. Men Columbus klamrade sig fast på en träbjälke och lyckades att ta sig i land nära Lagos i Portugal. Det var hans vändpunkt i livet som han fick.

Men kort därefter kom Columbus till Lissabon där hans bror Bartolomeo arbetade. Lissabon var centrum för Portugals sjöfart och Portugal Europas ledande sjöfartsnation. Hit kom skepp lastade med svarta slavar, elfenben, peppar och guldsand. I hamnen surrade språk från olika länder och nya ståtliga hus visade vilka rikedomar som sjöfarten skapat. Men ännu var inte slutmålet deras uppnått: att finna sjövägen till Indien. I flera år har portugisernas fartyg letat sig längre och längre ner för Afrikas kust. För att finna Indien tycktes de dra ut på tiden. De portugisiska kungarna började fundera på om det inte kunde finnas någon annan väg.

År 1492 drivs de sista morerna ut ur Spanien och efter nära 800 år. I segeryran ger kungaparet Columbus chansen att bevisa att det fanns en annan sjöväg till Asiens rikedomar. Christofer Columbus gjorde fyra upptäcktsresor.

Den 3 augusti år 1492 for han iväg med skeppen Santa Maria, Pinta och Nina. På de tre skeppen var det cirka 100 män. Santa Maria var det största skeppet. Hon var 24 meter lång. På Santa Maria hade Columbus 39 besättningsmän. Han satte kurs västerut över Atlanten för att hitta sjövägen till Indien. Han hade tänkt segla runt jorden.

Columbus hade sagt åt besättningen att det inte var lång väg till några öar ute i havet som han kände till. Den 9 september så skrev Columbus i sin dagbok att de hade farit 19 leguas (ungefär 95 km) men att han hade uppgett en kortare distans i loggboken. Det gjorde han för att besättningen inte skulle bli förskräckta över att de seglat så långt. Men trots att han fortsatte med dessa knep blev sjömännen allt oroligare. Många undrade om de någon gång skulle komma hem igen.Land föröver

Men på kvällen den 11 oktober när besättningen klagade och allt hade varit som mest hopplöst tyckte Columbus att han såg ett ljussken rakt föröver. Sjömännen visste inte vad de skulle tro, men på morgonen därpå den 12 oktober 1492 siktade man äntligen land. Då beslogs seglen och man kastade ankar vid en liten ö som Columbus kallade San Salvador (frälsaren). Ön ligger bland Bahamasöarna och heter numera Waltling Island. När Columbus och besättningen kom iland möttes de av öns invånare. Det var ett fredligt sammanträffande. Sen delade spanjorerna ut halsband av glaspärlor, bjällror och röda luvor. De själva fick andra gåvor i utbyte. Den här ön med nakna fattiga infödingar som bodde i enkla kojor. Det var inte vad Columbus var ute efter att finna. Just därför åkte de längre väster ut. De seglade i tre månader omkring innan de återvände hem. Denna tid som han var ute och seglade upptäckte han många nya öar bland annat hade han hittat Cuba och Haiti. Columbus trodde verkligen ända till sin död att han hade kommit till Indien. Därför kallade han öarna för de västindiska öarna och kallade invånarna för indianer. Ytterligare tre resor gjorde Columbus till de västindiska öarna. Han blev följd efter andra upptäckare. Nu förstod upptäckarna att det inte var Indien de hade hittat och de förstod att de hade hittat en helt ny kontinent. Namnet Amerika fick den efter Amerigo Vespucci. Men Columbus hade inte alls varit ute för att upptäcka ett nytt land för att han ville hitta sjövägen till Indien för där fanns det guld kryddor och andra rikedomar att handla med. Columbus visste inte att han själv hade hittat en ny kontinent. Det är många platser i Latinamerika som har fått namn efter Columbus men då vanligtviss efter han spanska namnform som han hade. På spanska hette han Cristobal Colon. Den 25 december blev Santa Maria på Espanol havererade skeppet.


Det spanska väldet i Amerika

Upptäckterna av Columbus växte stor uppståndelse för Spanien. Isabel och Ferdinand utrustade flera nya expeditioner och äventyrare av olika slag strömmande till den nya världen. Spanjorerna var ute för att göra nya erövringar och att vinna rikedom. Haiti hade en del guld och det tvingade spanjorerna att få med vapenmakt. Spanjorerna var överlägsta mott indianerna för att Spanjorernas vapen var bra. Det var tiotusentals indianer som dog under upproret mot Spanien. För de boende på Västindiska öarna blev den spanske erövniningen en katastrof. I mängder stupade indianerna för spanjorernas vapen men värre ändå var att spanjorerna förde med sig sjukdomar som inte fanns i Amerika smittkropp, tyfus och mässling. Indianerna mot dessa hade ingen motståndskraft och resultatet blev en rad svåra epidemier. Men det beräknas att Haitis befolkning minskade med flera tusen människor bara på 1490-talet. Då befolkningen började ta slut på Amerika hämtade spanjorerna indianer från andra öarna och med dem gick det på samma sätt. Indianerna på de västindiska öarna var praktiskt utrotade redan vid mitten av 1500-talet. Men för att få arbetskraft importerade spanjorerna negerslavar från Afrika. Västindiens befolkning består idag av helt och hållet av ättlingar till dessa slavar och de inflyttade européerna. Columbus trodde att han hade hittat de östligaste delarna av Asien.

År 1493 kommer Columbus tillbaka till Spanien och hyllades som en hjälte. Columbus var den tredje personen som upptäckte Amerika först var det vikingarna som upptäckte Amerika. Den andre var Portugisen Joao vas Corte real där år 1472.

Samma år 1493 åker han ut på sin andra resa med 17 fartyg och 1500 kolonister och Columbus når Jamaica. År 1498 börja Columbus sin tredje resa då nådde han Orinocoflodens utlopp i Sydamerika. På den tredje resan blev han sänd till Spanien med bojor på sig. 1502 gjorde han sin fjärde resa och han färdades till Honduras och Panama och då lider han skeppsbrott på Jamaica. Den fjärde resan hade planerats som ett modernt korståg. 1506 avlider Columbus i Spanien. Columbus blev bara 54 år i sitt liv.

Resultatet av upptäcktsresorna

I Amerika fann Spanjorerna guld, potatis och majs. Inkaindianerna odlade 3000 olika potatissorter. Potatisen blev en välsignelse för norra Europa. På 1600-talet fördes potatisen till indien och hotet minskade från de återkommande hungerperioderna. Över Europa spreds potatisen. Även till Kina kom potatisen efter som de plågats av svältkatastrofen och den kommer att spela en viktig roll. Majs började man odla på 1500-talet.

Också från Amerika kom tobak och solrosor. Den Amerikanska bomullen visade sig vara överlägsen den från gamla världen. Tomaten kom också från Amerika. Till Amerika fördes sockerröret som visade sig trivas utmärkt i Västindien och Brasilien. Stora sockerplantager växte upp. Men för att skörda sockret behövs det många slavar. Hälften av slavarna är från Afrika hamnade på sockerplantagerna. Slavtrafiken mellan Afrika och Amerika är ett mörkt kapitel i människans historia. Under en period fördes minst tio miljoner slavar över atlanten. Men hur många som dog på de tätt packade slavskeppen på överresan vet ingen. Amerika fick också ta emot havre, vete, korn och råg som trivs bra där. Idag är Amerika en av världens kornbodar.

Slutord

Jag tycker att jag har fått bra svar på mina frågor som jag hade och jag har nått mitt mål. Jag kom fram till att han föddes år 1451. Jag har också kommit fram till att Columbus bara blev 54 år och att han gjorde 4 upptäcktsresor. Sen har jag också kommit fram till att Columbus hade fyra syskon tre bröder och en syster. På första resan hade han med sig cirka 100 män på alla tre skeppen. Sen kom jag fram till att Columbus inte hade trott att han hade hittat en ny kontinent. Sen kom jag också fram till vars någon stans i Genua han bodde. Han bodde i Quint. Han fick också igång en stor byteshandel. Tomaten kom från America. America fick ta emot varor från Europa. Jag tycker att det har varit kul och roligt att arbeta om Columbus för att jag har lärt mig mycket mera än vad jag kunde innan jag började arbeta. Så det har varit jättekul att få veta ännu mer om Columbus. Det har gått som jag trodde det skulle göra för att det har gått snabbt att skriva allt. Men det har tagit några veckor att skriva för det var mycket att skriva om Columbus. Men det var bra att det var mycket att skriva om honom för annars hade jag varit klar för några veckor sedan. För då hade det varit lite fakta om Columbus men det blev det inte för att jag hittade mycket fakta som jag ville. Böckerna som jag hade var det mycket fakta i som jag har tagit av. De fakta som jag hittat har varit bra för den har gett mycket mera som jag lärt mig på specialarbetet. Det har gått jätte bra på arbetet för det var ganska lätt att hitta fakta om Columbus om man tittade i rätt böcker som jag har gjort för jag har hittat jätte bra fakta om Columbus. Det var jätte fina bilder på Columbus stad i spanien. Det var fina skepp också som fanns i boken. Alla bilder var fina men mest skeppen och indianernas båtar som också var i boken.Källförteckning

Böcker: Om Columbus.

Hildin...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Columbus

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-11-03

    Lite mer om hans liv. om han v

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-15]   Columbus
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7333 [2019-12-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×