Jack London

29 röster
20308 visningar
uppladdat: 2006-12-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Florence Chaney födde den 12 januari 1876 sitt första och enda barn i San Francisco, Kalifornien. Hon döpte sin son till John Griffith Chaney men denna bytte senare sitt namn till Jack London. Att William Chaney var hans far fick han inte veta förrens han blev vuxen och då kontaktade han honom. Dock förnekade William att han var Jacks far.

Jack prövade på många yrken i sin ungdom, bland annat vaskade han guld i Alaska vilket ofta kommer och går i hans böckers handling, innan han fann sitt kall i livet och blev författare. Han blev författare därför att han alltid haft ett stort intresse för att läsa och skriva och efter hans resor i Amerika hade han fått mycket inspiration till att skriva en mängd böcker. Han levde i USA under den kända ”guldrushen” och överallt började små guldgrävar samhällen växa fram mitt i vildmarken. Jack vandrade ofta i dessa områden mellan USA och Kanada och han fick mycket av sin inspiration just ifrån vildmarken där människa och djur kämpade mot naturen. Under denna tid levde de första generationerna av indianer som anpassat sig till det nya samhället men de sågs av många fortfarande som en underlägsen ras och i hans böcker konfronteras personerna ofta med indianer, både på gott och ont.

Jack London var en av de första amerikaner att tjäna större pengar på att skriva och publicera böcker. Han gifte sig två gånger i sitt liv, först med Bess Maddern i april år 1900 och sedan gifte han sig med Charmian Kittredge 1905, endast ett år efter att han skiljt sig från Bess Maddern. Jack och Charmian var som gjorda för varandra och de höll ihop tills den 22 november år 1916 då Jack dog av en njursjukdom som troligtvis uppstått p.g.a. hans alkohol problem. Många tolkar hans död som självmord då det var han som framkallade den genom att dricka för mycket.

Han blev endast 40 år gammal men hann skriva över 50 olika romaner och noveller. Jack Londons böcker är kända för att vara väldigt skildrande hur den amerikanska vildmarken var under han levnadstid och en del av hans böcker är skrivna helt ur en spannhunds perspektiv. Många av hans böcker tolkas också som samhällskritiska men det är för hans vildmarksberättande han har blivit känd. De böcker som idag är mest kända är, ”Skriet från vildmarken”, ”Varghunden” som även blev film år 1991 och ”Martin Eden” vilken är en själ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jack London

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-05]   Jack London
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7254 [2020-10-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×