Psykologi - Analys av filmen Bridget Jones dagbok

1 röster
15787 visningar
uppladdat: 2006-11-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bridget Jones
Bridget Jones är en person som inte verkar lära sig av sina misstag utan håller sig på samma utvecklingsnivå hela tiden. Därför är det relativt lätt att förklara hur hon beter sig som i olika situationer och i olika grupper. Bridget Jones är vad man kan säga en tjej som i många avseenden tillhör just primärgruppen i de band hon skapar med nya människor.
Då hon är väldigt ärlig och det är en egenskap många människor beundrar och kan då själva känna sig lättsammare i att vara ärlig tillbaka. Bridget har mycket täta och goda relationer med sina föräldrar och med sina kompisar som hon umgås en hel del med.

En annan situation som hon har en blandning mellan att tillhöra en psykologisk massa och en marginalgrupp är när hon på order från sin chef ska hålla en presentation.
Hon går där runt inne på den sociala tillställningen bland en massa belönade författare, advokater och rika människor och försöker passa in och vara smart men vet redan innan att hon egentligen inte tillhör den här ”gruppen” Och varför jag säger en psykologisk massa är att just för att hon försöker vara smart och passa in, bara för att de andra är det.
Inne på tillställningen försöker Bridget hålla en social roll som smart och bra på att kommunicera, precis som de andra verkar hålla sig inom.
Och hon vill då försöka komma in i samma sociala roll som dom, och se till att hon är på samma nivå som de andra, som jag tycker att det verkar som de andra förväntar att Bridget ska hålla. Men det går inte alls särskilt bra och då spelar hon och när sedan tillställningen är över så kan hon konstatera att hon faktiskt inte passar in, även om hon verkligen försöker.
När vi nu talar om roller kan vi ta ett rollbyte hon gör när hon är tillsammans med Daniel Cleary. Då när hon och Daniel är tillsammans är Bridget mest en låt-gå karaktär och nöjer sig med det mesta som Daniel gör och hur han beter sig.
När hon sedan kommer på Daniel med att vara otrogen mot henne så byter hon plötsligt roll mot honom och blir mycket kall och bestämd. Skäller ut honom och gör honom till åtlöje inför hennes f.d. kollegor.

På jobbet försöker Bridget hålla en någorlunda formell ton som de andra som mycket väl kan ses hålla inom ramen som en formell grupp. Men ibland skenar det iväg och hon börjar maila relativt olämpligt med sin chef. Informell grupp om något tillhör hon nog t.ex. med sin kollega Perpetua och i den gruppen är det troligtvis någon mer kollega inblandad som man inte kan se på filmen. Bridget är ingen direkt ledartyp utan det jag i så fall kan säga om henne är att hon är en demokratisk person. Men hur man ser det tydligast är att hon uppför sig demokratisk är när hon är med sina vänner. Om man någon gång kan se henne som en ledare tror jag att hon absolut är en demokratisk ledare. Då jag tror att hon där t.ex. ringer och bestämmer middagar och har träffar med sina kompisar, men under lika villkor. MEN jag kan också tänka mig se henne som en Auktoritär ledare i vissa stunder, då hon i många fall kan vilja göra lite grand som hon själv vill. Några sociala normer kan jag inte direkt se Bridget följa då hon gång på gång vräker ut saker bland folk som hon inte tar hänsyn till. Hon kollar nog egentligen inte så mycket på hur folk egentligen uppför sig utan går nog mer på instinkt, känslor och impulser.

En försvarsmekanism jag såg att Bridget använde sig av i filmen var sublimering.
Då hon, efter att kommit på Daniel Cleaver med att vara otrogen mot henne, istället desperat börjar söka jobb och jobba väldigt mycket. Och det funkar nog en aning bättre än introjicering, om hon istället trott att det var hennes fel och slutat försöka hitta en man som hon kan leva med.
Bridget har nog aldrig själv sett sig som en person med hög status.
Då tänker jag på att hennes självkänsla har nog aldrig varit den bästa. Men när hon ett tag blev en ”stjärnreporter” efter ett scoopreportage så fick hon en mycket högre status på jobbet. Och hon fick således en högre status i samhället då hon ofta figurerade i tv.

Hennes attityd är väldigt lättsam och hon försöker nog se det mesta positivt.
Men hennes attityd i vissa situationer gör att det blir svårare för henne.
Då tänker jag främst på när hon har en attityd som gör att man inte passar i gruppen, om man är på ett sätt som förefaller annorlunda. (Nu hade jag tillställningen då hon skulle presentera boken i åtanke)
Utan hon verkar anse att man MÅSTE vara på ett visst sätt för att bli accepterad istället för att bara vara sig själv. Att man med andra ord ska spela olika roller i olika sammanhang och situationer. Till viss del förstår jag det. Men att agera på ett sätt som man verkligen inte är, blir aldrig bra tillslut.
Bridget har ju som så många andra människor behov och mål här i livet.
Så för att Bridgets mål som förmodligen är lycka, ska uppnås, så behöver hon självklart fysiologiska och primära behov som mat och sömn. Och sedan Sekundära behov i ordning: Bridget vill ha en stabil och bra relation till sina föräldrar, kompisar som hon vill ha för att slippa känna sig ensam. Sedan något hon verkligen vill ha är en man som hon får kärlek, som lyssnar på henne, och som hon verkligen kan lita på. Hon vill ha ett jobb som hon mår bra av att arbeta i (hon slutade sitt dåvarande jobb för att hon mådde dåligt när Daniel som var otrogen mot henne och som var hennes chef jobbade där) Och hennes mål är då slutligen att hon ska må bra i alla sina relationer, med sin kille, jobb, föräldrar och sina kompisar.
Jag tror inte att det är förrän då som hon känner sig lycklig, och mår bra.

Daniel Cleaver
Daniel Cleaver är en man som har en väldigt kaxig attityd gentemot egentligen allt.
Han är t.ex. kaxig mot Mark när det var han själv som var otrogen mot Marks förra fru.
Han bryr sig egentligen inte så mycket om saker och ting. Utan han tar det han vill ha och bryr sig inte alls så mycket om konsekvenserna. T.ex. när Bridget vill visa att hon är smart på restaurangen så ber han henne istället att hålla tyst. Daniel tillhör den s.k. sekundärgruppen.
Då han helst inte vill ha så känslomässiga relationer utan går mer på ytan och tänker mer egoistiskt om saker och ting. På jobbet håller han till i den Formella gruppen där han är chef. Och där är han en auktoritär ledare då han på jobbet bestämmer över hur saker och ting ska skötas. Han är likadan på fritiden och verkar göra lite som han själv vill. Han bryr sig tydligen inte så mycket om vad andra tycker och tänker. På sin lediga helg tillsammans med Bridget så använder han sig av rationalisering då han säger att han måste ska ”fixa företaget” men egentligen ska åka hem och träffa sin älskarinna som han är otrogen mot Bridget med.
Hans status i samhället kan nog ses som relativt högt när han är chef på ett företag.
Även bland kvinnor skulle jag kunna tänka mig att han har en hög status.
Fast han egentligen inte är någon en man en kvinna ska satsa på om hon vill ha ett bra förhållande då han tydligen inte är någon en kvinna kan lita på.Mark Darcy
Mark Darcy upplever jag som en relativt feg person. Genom stora delar av filmen får man inte veta så mycket om honom och det känns som om han gör allt för att inte gå ihop med Bridget och undvika henne till varje pris. Men jag tycker han verkar vara en person som inte brukar säga vad han tycker och tänker i alla situationer och håller sig tillbaka och är lite mer inåt med sina åsikter och känslor. Jag tror han mot Bridget använder sig av förskjutning då incidenten med Daniel Cleaver och hans förra hustru sårat honom djupt, och därför försöker han nog undvika konflikter så mycket som möjligt.
Då han förut blivit så djupt sårad så vill han troligtvis inte riskera att råka ut för samma sak igen. Mark är ingen ledartyp överhuvudtaget, utan han gör det han blir tillsagd.
Hans advokatkollega verkar kunna hunsa runt med honom hur mycket som helst.
Men jag tror att han tar lite avstånd från kvinnor då han inte verkar vilja riskera att bli avvisad, och istället låter bli att ta chansen att bli lycklig igen. Men till slut ger han det en sista chans då han vill försöka ha ett förhållande och bli lyckligt tillsammans med Bridget.

Pam
Bridgets mamma Pam är ett typisk kontrollfreak. Hennes attityd gentemot andra är bestämd och bestämmande. Men när hon träffade Julian blev hon plötsligt helt annorlunda och bytte roll. Då blev hon mycket mer lugn och lyssnade mer på andra människor. Men det berodde nog i huvudsak på att hon var kär. Och då känner man sig mer nöjd och tillfreds med livet och det märkte man på henne. Men hon är nog mest nöjd tillsammans i sitt trygga förhållande med Bridgets pappa. Där hon har ett förhållande med ömsesidig kärlek. Men annars tycker jag hon verkar vara en som ska ha koll på allt och alla och hon får inte göra någonting f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Psykologi - Analys av filmen Bridget Jones dagbok

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-08-09

    ge exempel på olika försvarsmekanismer personerna i filmen använder sig av (minst 5)

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-30]   Psykologi - Analys av filmen Bridget Jones dagbok
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7230 [2020-12-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×