Manligt och kvinnligt språk

2 röster
11162 visningar
uppladdat: 2006-11-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ur Stora synonymordboken (Strömbergs bokförlag 2000)

Kvinnlig: feminin; damig; mjuk; moderlig; huslig; vek; öm; veklig; förvekligad; omanlig; feminiserad
Manlig: 1 av mankön el hankön; han-; manna-; maskulin; karl-; agnatisk; 2 manbar; viril; manhaftig; karlaktig; karlavulen; dristig; båld; modig; tapper; oförfärad


Lite bakgrund
Redan i början av 1900-talet gjorde språkprofessorn Gustaf Cederschiöld en undersökning i manligt och kvinnligt språk och kom fram till att "Då de känna behov av att giva luft åt sin mening i någon punkt, är det en plåga för dem att ej få göra det genast".
Efter Cederschiöld har det kommit nya forskare som konstaterat i stort sett detsamma, att kvinnor talar snabbare och livligare än män.

Tal i offentliga sammanhang
Som sagt så talar kvinnor snabbare och längre i privata sammanhang, medan det i offentliga sammanhang är männen som dominerar. Enligt SCB (statistiska centralbyrån) så talar kvinnor i genomsnitt 2 timmar och 2 minuter i telefon per dag. Detta kan jämföras med männens 1 timme.
I skolan är det tvärtom pojkarna som talar mest. Enligt språkforskarna Jan Einarsson och Tor G Hultman talar pojkar dubbelt så mycket som flickor, och även i TV, på jobbet och i politiken är det männen som dominerar pratandet.
I Norge däremot är det kvinnorna som talar mest. Den norska forskaren Anne Krogstad har i sin avhandlig skrivit att t.ex. riksdagskvinnorna talar mer och tar för sig mer i politiska debatter.

Privata samtal
I privata samtal så skiljer sig kvinnorna från männen då de ger mer samtalsstöd i form av hummanden, vilket kan leda till missförstånd mellan de båda könen då män ser det som att kvinnor håller med om vad de säger medan de egentligen bara försöker uppmuntra männen till att fortsätta tala. Kvinnor ser det som att männen inte lyssnar när de inte ger uppmuntrande nickningar och läten. Män ser också en verbal aggressivitet som ett naturligt sätt att diskutera medan kvinnor däremot tar sådant personligt och ofta protesterar genom att tystna.

En anledning till att kvinnor talar snabbare, med mindre pauser och med mindre tvekljud kan vara för att kvinnor andas oftare och grundare än männen, vilket skulle leda till att de då skulle känna sig tvungna att tala snabbare och med mer uttryck i ett enda andetag då inte luften räcker så länge. En annan anledning kan vara att kvinnans traditionella roll i samhället har gjort att hon bara utvecklat sin röst för att vara mellan talare – lyssnare, och det kan också vara så att kvinnan känner sig tvungen att tala snabbare och livligare för att de i offentliga sammanhang ofta blir avbrutna eller uppmanas att tiga.

”En kvinna utan en man är som en gitarr utan strängar.”
Portugisiskt ordspråk

”En kvinna utan man är som en fisk uta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Manligt och kvinnligt språk

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-28]   Manligt och kvinnligt språk
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7205 [2020-08-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×