Aztekerna

11 röster
9153 visningar
uppladdat: 2007-03-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Aztekerna var ett väldigt framgångsrikt krigs-, nomad och jägarfolk, som livnärde sig på att jaga och fiska. De bodde i grottor eller små, enkla kojor av grenar och kvistar. De kom ifrån Aztlàn, låg i nordöstra Mexiko och i södra USA. Aztekernas stamgud, Huizilopchtli, hade i en uppenbarelse sagt åt Aztekerna att slå sig ner på den plats där de fann en örn som satt på en fikonkaktus, och den skulle äta på en orm! Aztekerna begav sig iväg och kom till den plats där de fann en örn sittandes på en fikonkaktus ätandes på en örn. Denna plats var Mexiko dalen. Men dalen var redan mycket tätbefolkad och aztekerna var inte välkomna…! De bestämde sig för att slå sig ner på de småöar som fanns i sjön Texcoco, som täckte dalens botten.
Aztekerna trodde att två stycken ursprungsväsen bodde högst upp i universum, och att de två härskade över alla andra gudar och människor. De trodde även att det var ursprungsgudar som skapade de mindre gudarna. Man trodde också att en av gudarna kastade sig i elden som han uppstått ifrån och förvandlats till en sol, och att de andra gudarna var tvungna att ge guden (solen) näring, och näring betydde blod, alltså krävde aztekernas religion oerhört mycket offerblod, för om de inte gav solen människoblod, som var människans uppgift att göra, så skulle universum gå under, eftersom att solen i sådana fall inte fick någon näring…! Offerritualerna utspelade sig på teocalli, en trappstegspyramid där svartmålade präster skar ut hjärtan från (fortfarande) levande människor Med en obsidankniv! Hjärtat lades i en skål till gudarna. Sedan kastades kroppen utför pyramiden, ner till de människor som stod nedanför och väntade på att få flå skinnet, och sedan ta på sig det… ibland åt de även upp människoköttet… När aztekerna erövrade andra områden än sina egna så tar de oerhört många fångar, för att kunna ge solen näring.
Men de offrar även sina egna till gudarna. Annledningen till varför de krigade var faktiskt oftast att få fångar att offra…!
Sammanlagt så offrade de ca 500-700 personer per år! När det stora templet i tenochtitlan invigdes så offrades faktiskt 20 000 människor (!), Det var år 1487. Om det var torka i landet så offrade de barn, de trodde nämligen att ett barns tårar kunde skapa regn…


Lite annan fakta:

Det stora palatset i aztekernas huvudstad tenochtitlan hade hela 144 trappsteg!
Om en moder dog i barnasäng så jämställdes hon med en man som stupat i krig, och garanterades en plats i himlen. Aztekerna tyckte att flickor skulle vara hemma och hjälpa till med sådana saker som att sy, laga mat, och tvätta, medan pojkarna skulle vara ute och lära sig att jaga och kriga. Om någon blev påkommen med att ljuga så stacks de med kaktustaggar eller så hölls de över ett bål med chili och var tvungna att andas in den svidande röken. Varje område i aztekernas rike drev sin egen skola. Männen fick bara gå i skolan mellan de var fjorton och tjugo år, efter det skulle de utbildas till krigare och jägare, under den tid de blev utbildade till krigare så fick de en bit jord att bruka och driva. Deras skoltid var helt kostnadsfri, och för både pojkar och flickor.
Aztekerna hade en väldigt välorganiserad armé, men det fanns en sak som hotade dem, de behandlade de ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Aztekerna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-21]   Aztekerna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7165 [2020-02-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×