Marie Curie

15 röster
29208 visningar
uppladdat: 2006-11-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Marie Curie levde från 1867 till 1934. Hon växte upp i Polen när landet blev ockuperat av Ryssland. De levde under ständig rädsla för att bli påkomna av någon av de ryska spionerna att prata sitt modersmål Polska.
Marie var ett begåvat barn. Hon hade lätt för att lära sig och var bäst i klassen i alla ämnen.
Tyvärr så var det enligt ryska bestämmelser inte tillåtet för flickor att läsa på universitetet, men hon ansåg att det bästa sättet att tjäna sitt land och befria det är att skaffa en ordentlig utbildning. Så genom att Marie undervisar så lyckas hon samla ihop pengar till att åka till Paris och studera vid Sorbonne, och där lyckades hon mycket bra och gick ut med toppbetyg.
På Sorbonne så träffade hon också sin blivande man, Pierre Curie. De började tillsammans studera radioaktiva material.

Marie Curie upptäckte två grundämnen, nämligen radium och polonium. Både radium och polonium är radioaktiva ämnen och det kan kopplas ihop med hennes forskning kring just radioaktivitet. Polonium upptäckte hon år 1898 när hon gjorde en undersökning av radioaktivitet från uranmineralet pechblände. Marie fick nobelpris i kemi för upptäckten av grundämnena. Marie Curie arbetade tillsammans med sin man, med att utforska radioaktiviteten som var väldigt nytt och relativt okänt när de gjorde sin forskning. Med deras forskning upptäckte Marie och hennes man bl.a. att radium utsöndrade värme och utsände en radioaktiv gas och att radiumsalter var självlysande. En blandning av radiumsalt och zinksulfid användes ett tag som ett täckande lager på siffror instrument, bl.a. klockor. Detta gjorde man så att man skulle kunna avläsa t.ex. klockor i mörker. Radium förekommer även inom kärnkraftverk, men framförallt används radium inom sjukvård, där man använder radium som en strålkälla för behandling av tumörer. Polonium har bidragit till atomkärnans upptäckt. Ernest Rutherford använde polonium som strålningskälla när han gjorde ett spridningsförsök och det ledde till att atomkärnan upptäcktes. Marie skapade tillsammans med sin man Pierre en måttenhet, som de gav namnet curie. Curie är en icke-metrisk enhet för radioaktiv aktivitet.

Tack vare Marie Curies forskning kan man använda strålning som kan bota cancer och hudsår. Maries forskning och upptäckter inom radioaktivitet blev början till förståelsen av atomens inre byggnad. Marie bidrog till att utvecklingen och kunskapen inom naturvetenskap tog ett stort kliv fram. Om Curie inte hade gjort hennes upptäckter, hade någon säkert gjort de upptäckterna förr eller senare, men vi hade antagligen legat längre bak i utvecklingen än vad vi gör nu. Man kan också tänka på att botemedlet mot cancer, inte kanske hade funnits om Marie inte hade gjort sina upptäckter, och väldigt många liv har räddats tack vare henne. Att Marie Curie upptäckte polonium ledde till att atombomben uppfanns, och det är något som är negativt med hennes forskning. Å andra sidan så var det inte hon som uppfann atombomben så man kan inte klandra henne för det.

Marie Curie fick först tillsammans med sin man Pierre Curie, halva nobelpriset i fysik. Efter hennes man Pierre gått bort år 1906, fortsatte hon sitt forskande och fick sedan hela nobelpriset i kemi år 1911. Hon var på det viset den första som fått två nobelpris. Att hon som kvinna fått nobelpris var stort. Marie var den första kvinnan som fick nobelpris, och det var svårt för kvinnor att komma så långt i karriären när hon levde. På den tiden visste man inte hur farlig radioaktiviteten var, detta ledde till Marie Curies död 1934. År 1936, alltså två år senare, fick hennes dotter Irène Juliot Curie och hennes man nobelpris i kemi. De hade också forskat om radioaktivitet.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Marie Curie

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-08-30

    Skit bra skrivet! Man får myck

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-11]   Marie Curie
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7088 [2021-01-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×