Om Spanien

4 röster
12752 visningar
uppladdat: 2006-11-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I Sydeuropa på Pyreneiska halvön ligger Spanien, ett land med gräns mot Portugal, Gibraltar, Frankrike och Andorra, samt kust mot Atlanten och Medelhavet. Även Ögrupperna Balearerna och Kanarieöarna tillhör Spanien.

Spanskan är det mest talade språket efter engelskan. Det finns hela 500 miljoner människor som har spanska som modersmål.
Men i Spanien bor det ”bara” ca 42 miljoner utav dem.
Landet har 4 officiella språk: Kastilianska, Katalanska, Galiciska och Basiska.
Kastilianska är det språk som majoriteten spanjorer behärskar.

80 % av befolkningen bor i storstäder som Madrid (ca 5,4 miljoner invånare), Barcelona (ca 4,8 miljoner invånare) och Valencia (ca 2,2 miljoner invånare). Annars bor den största delen av befolkningen i Spanien vid kustområdena.
Spanien är det tredje största landet i Europa och det femte mest befolkade landet i Europa.
Spanien är ett av Europas största turistländer, det brukar komma drygt 70 miljoner besökare per år.

Ungefär 1,5 miljoner invånare i Spanien lever i svår fattigdom och de flesta av dem bor vid gränsen till Portugal. Det sägs att mer än hälften av de fattiga är under 25 år.
Det finns ca 15 miljoner familjer där ingen vuxen i familjen arbetar.
För att kunna utrota fattigdomen i Spanien måste ca 55 miljoner kronor användas.

Man har bara en enda stor skola för båda högstadiet och gymnasiet.
Högstadiet pågår i fyra år medan gymnasiet är på två år.
Mellanmål tas med hemifrån eller köps i skolan. Skollunch äts inte, utan enligt de "spanska tiderna" äter man lunch när man kommer hem på eftermiddagen.
Läromedel och allt material till skolarbetet måste eleverna köpa själva.


Forntiden
Man tror att de första människorna var jägare som kom till Spanien via Afrika för över 500 000 år sedan och arkeologer har funnit pilspetsar och flintknivar. I en grotta vid Altamira i Asturien har man hittat grottmålningar som gjordes för ca 16 000 – 10 000 år före vår tideräkning. Man tror att grottmålningarna utfördes av Cro Magnon.
Ungefär 3000 f.Kr. kom ibererna till Spanien från Afrika. De var jordbrukare, och tjuren verkar ha spelat en särskild roll i deras religion. I deras gravar har man också funnit hundratals kvinnofigurer i sten. Arkeologer har även hittat lertavlor med inskrifter, men man har inte lyckats tyda dem.
Ibererna bodde i stammar, de stammarna som utvecklades mest och blev rikast var dem i söder. Iberernas första rike kallades Tartessos som låg på den södra delen av halvön. Grekerna kallade dem iberer eftersom de bodde vid floden Ebro, men man vet inte vad de själva kallade sig.
Ungefär 1100 f. Kr. Grundade fenicierna en stad vid den spanska atlantkusten som de kallade Gades (dagens Cadíz) och de planterade druvor i vad de kallade Malaka, dagens Malaga. Fenicierna handlade med metaller av ibererna som de bytte mot varor från hela Medelhavsområdet. Fenicierna kallade landet Ispania, som man tror betyder Hararnas land.
Ungefär 900 f. Kr. Bosatte sig kelter i den norra delen av halvön. Folkgrupperna blandades och den keltiberiska kulturen uppkom. Kelterna var mer ljushyade än ibererna och ännu idag är människor i norra Spanien ljusare än människor från södra Spanien.
På 600-talet f.Kr. bosatte sig greker längs kusten. De kallade landet för Hesperia, Solnedgångens land. De förde med sig hjulet och anlade olivodlingar.

Några av Spaniens största konstnärer i genom tiderna var, El Greco, Antonio Gaudí, Pablo Picasso, Diego Velázgues, Salvador Dalí och Joan Miró, Francisco de Goya.

Spanjorer är kända att älska sport, speciellt fotboll. Det mest berömda laget i Spanien är Real Madrid.


Tjurfäktning
Intresset har minskat de 10 sista åren för den Spanska traditionella tjurfäktningen. Men det finns ändå många som går till tjurfäktningsarenan Las Ventas i Madrid eller på La Maestranza i Sevilla.
Pamplona är också världsberömd för sina julifestligheter med tjurar som höjdpunkt.
Los San Fermines, som festerna heter, är välkända över hela världen.
Tjurarna släpps på gatan där publiken lockar dem att springa på gatorna genom staden, fram till tjurfäktningsarenan. Detta sker tidigt på morgonen, sedan på eftermiddagen fäktas tjurarna. Många skadas av tjurarna under proceduren och det sker flera dödsfall varje år.
Traditionen är inte bara att se hur en tjur dödas som man kan tro om man aldrig har upplevt det. Åskådarna i Spanien upplever traditionen nästan på samma sätt som vi upplever julafton här i Sverige.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Om Spanien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-08]   Om Spanien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7062 [2021-05-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×