Ivanhoe

8 röster
24122 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Recension av
Ivanhoe
Av: Walter Scott
Förlagshuset Norden AB, Malmö 1974Ivanhoe skrevs av Walter Scott 1820 och är en minst sagt spännande berättelse om hjältedåd och nederlag. Vi får uppleva det förtryck nomaderna förde med sig mot de engelska saxarna och hur judarnas girighet för guld och silver driver dem in i konflikter och orättvis behandling.

Walter Scotts Berättelse utspelar sig på den engelska medeltiden och runt hundra år har gått sen slaget vid Hastings.
Den girige Prins John styr landet medan hans bror, Rickard Lejonhjärta som är den sanna kungen av England, fortfarande tros vara fången i Österrike efter det han lidit nederlag på sitt korståg. Prins John styr landet själviskt och med grymhet och är beredd att göra allt för att Rickard ska förbli fängslad. Men en av Kung Rickards anhängare, kyrkoriddaren Ivanhoe återvänder till England förklädd som en pilgrim. Där får han oväntad hjälp av bland annat den laglöse Robin Hood och hans vänner och en kamp om rättvisan bryter ut.

Boken baseras till en stor del på sann historia och Scott beskriver dess karaktärer och omgivning på ett realistiskt sätt. Hans sätt att skriva om de något dramatiska händelser som inträffar får läsarna att själva fundera på de utgångar som handlingarna ska leda till. När handlingarna väl tar slut har han tillfredsställt läsarna med ett slut som nästan alltid är bättre än vad de nu tänkt sig. Han beskriver också med känsla och inlevelse om förtrycket mot judarna och alla hemska saker de utsattes för. Han fyller oss med ett så starkt medlidande och får oss att undra hur kristet folk kunde vara så grymma.
Den heder som utspelar sig och de hjältedåd som inträffar ger läsarna en häftig åtrå att själva få vara delaktiga vilket leder till att inlevelsen i historien förstärks. Men Scott gör oss även förvånade då han ibland avslutar med drastiska slut. Detta är endast till det goda då berättelsen inte blir till någon saga där det alltid slutar lyckligt. Vi får även uppleva sorg och förödelse med krossade hjärtan och förbisedda goda gärningar.
De erfarna riddare som vi får följa är så som verkligheten säger och Scott gör dem grymma, strävande efter heder och titel med några få undantag som skulle kunna framstå som de ”goda”, vilka skulle vara Ivanhoe och Rickard.

Boken är som gjord för folk som vill uppleva ett spännande äventyr och man kan se fram emot underbara hjältedåd med heder men även sorg och bedrövelse. Man får uppleva medeltide...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ivanhoe

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   Ivanhoe
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=70 [2018-12-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×