Det nya arbetarpartiet

3928 visningar
uppladdat: 2006-10-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det har nu gått ett par månader sedan riksdagsvalet 2006, och regeringens situation börjar stabiliseras efter två ministeravhopp och tjafs om svartjobb och tv-licens. För övrigt handlade inte kraven på ministrarnas avgång om att de utnyttjat systemet på samma sätt som många svenssons, utan det handlade om 1) att Stegö-Chiló skulle bli högsta chef för ett projekt som hon av politiska skäl tidigare försökt underminera genom att inte betala licensen (alltså: inte slarv, inte snålhet, utan ideologiska skäl låg till grund), och 2) att Borelius betedde sig som en ignorant överklasskärring när hon påstod att hon inte hade råd att betala hemhjälpen vitt samtidigt som miljonbelopp ramlade in på hennes bankkonto och att hon strategiskt undslapp skatteplikten för minst två av fem olika bostäder runt om i Europa.

Före valet skrevs det mycket om det "nya" moderaterna, ett klassiskt högerparti som under uppstickaren Fredrik Reinfeldts styre dragit in mot mitten, politiskt sett. Propagandamässigt lyckades moderaterna och deras sammansvurna partier att slopa det ålderdomliga och smått föraktfulla uttrycket "borgarna" eller det kalla kriget-mässiga "borgarblocket", till förmån för ett ädelt och gott klingande "alliansen". Massmedia gjorde snabbt detta epitet till något stående. Detta, tillsammans med budskapet om att moderaterna förvandlats till "det nya arbetarpartiet", ledde "alliansen" till valseger. Att socialdemokraterna på sina valaffischer slopade sista delen av sitt fullständiga namn "socialdemokratiska arbetarpartiet", samtidigt som man misslyckades med eller struntade i (?) att pressa ner arbetslösheten, talar sitt tydliga språk. Moderaterna tog över sossarnas gamla epitet, och med det vann de valet.

Att socialdemokraterna under många år svängt åt höger är ingen hemlighet. Detsamma gäller för folkpartiet. Den gamle populisten Bert Karlsson brukar stolt framhålla att dessa partier nu börjar anamma hans gamla idéer från Ny Demokrati-tiden - idéer som på den tiden förkastades av alla etablerade partier. Detta säger dock mer om sossarna och folkpartiet än om Bert Karlsson! Enligt moderaterna och de liberala medierna har de alltså också svängt in mot mitten, blivit ett mjukare, liberalare parti. Handen på hjärtat: moderaterna är inget arbetarparti, och det är inget direkt "nytt" över dem. Titta på namnen hos de kandiderande moderaterna till riksdagsvalet från Stockholms län:
1. Fredrik Reinfeldt
2. Beatrice Ask
3. Sten Nordin
4. Lena Adelsohn Liljeroth
5. Mikael Odenberg
6. Johan Forssell
7. Mats Johansson
8. Anna Lilliehöök
9. Mats G Nilsson
10. Anna König Jerlmyr
11. Sebastian Cederschiöld
12. Gustav Blix
13. Helena Riviére
14. Sofia Arkelsten
15. Reza Khelili-Dylami
16. Margareta Cederfelt
17. Marianne Watz
18. Mahmood Fahmi
19. Curt Linderoth
20. Berthold Gustavsson
21. Jan Tigerström
22. Tobias Sjö
23. Pia Helleday
24. Lotta Juul Martin-Löf
25. Olle Andretzky
26. Elisabeth Wennerholm
27. Anita Hillerström Vagli
28. Staffan Sjödén
29. Petra Gardos
30. Anders Hall
31. Leila Hassan
32. Leif Brink
33. Ariane Bucquet
34. Håkan Jirlow
35. Hanna Broberg
36. Younaz Pervaz
37. Markku Sirviö
38. EvaMargareta Nyhlén
39. Bogdan Godymirski
40. Jihad Adlouni
42. Roberto Munoz
43. Åsa Ekelund
44. Peter Semneby
45. Wictoria Ljungström
46. Christian Fischerström

På den här listan med 46 personer återfinns tre efternamn som slutar på "son". Mats Johansson, Mats G Nilsson och Berthold Gustavsson. Är det ett tvärsnitt av Stockholms befolkning? Heter de flesta stockholmare saker som Reinfeldt, Liljeroth, Lilliehöök, Cederschiöld, Blix, Arkelsten, Cederfelt, Martin-Löf, Jirlow och Fischerström? Är detta rent av "arbetarnamn"? Svaret är nej, det är det inte. Moderaterna, åtminstone i Stockholm, är och förblir ett överklassparti fullt av överklassnamn.

Sedan säger inte jag att det är något fel med överklass eller överklassnamn; jag konstaterar bara att detta parti inte spelar med öppna kort. Det parti som verkar ha störst andel -sson-namn i riksdagen är kristdemokraterna, om nu någon undrade.

Övriga partier i den s.k. "alliansen" verkar efter valet vara bortblåsta. Allt handlar om moderaterna, om Reinfeldt och hans stab av överklassmän och -kvinnor. Numera skriver ingen att partiet svängt mot mitten, och som det ser ut än så länge kör de på i gammal högeranda. Det satsas på att sälja ut allmän egendom, ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Det nya arbetarpartiet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-31]   Det nya arbetarpartiet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6992 [2020-02-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×