Bokrecension: Dr Jekyll och Mr Hyde av Robert Louis Stevenson

9 röster
20823 visningar
uppladdat: 2006-10-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Herr Uttersson stod vid sin yngre kusin Richard Enfield utanför ett smutsigt hus. Det var en söndagspromenad som de alltid gick tillsammans, den unga Enfield pekade på dörren de hade framför sig och började berätta om en hemsk berättelse om en kort man vid namnet Mr Hyde.
Det hade passerat midnatt för länge sedan. Richard Enfield stötte på två figurer längs en gata, ju närmare han kom såg han allt tydligare vad de höll på med. Det var en relativt kort man pratande med en ung flicka vid 8-10 års ålder. Allt blev ohyggligare när mannen slog till den unga flickan och den korta mannen startade att ta till sparkar sedan gick han hastigt bort från platsen. Enfield gav ifrån sig ett högt tjut. Mannen stannade på pricken medan herr Enfield gick för att dra tillbaka gärningsmannen till flickan. Runt flickan hade det redan bildats en folksamling, flickans föräldrar och en läkare var några som hade samlats vid platsen.

Det var inga fel på flickan sa läkaren och det också han som var argast på denna korta man, alla som stod i samlingen var otroligt arga på denne man. Men mannen ville inte ha mer problem.
Alla kom överens att han skulle betala flickans föräldrar 100 pund, den korta herren ville att de nära skulle följa efter. Efter en stunds vandring gick han in i en dörr, han använde sin nyckel för att ta sig in. Han kom ut med 10 guldmynt och en check på resten av det de ville ha av honom.
Richard Enfield tog emot checken på 90 pund checken var undertecknad under en man som var mycket omtyckt i London.
Hans namn var Henry Jekyll. Flickan och hennes föräldrar och den korta mannen Edward Hyde följde med herr Enfield hem till sig och väntade tills banken hade öppnat. Alla åt frukost och sedan gick de till banken, i banken hade inte Richard Enfield väntat sig ett enda pund men förväntansfullt gick det att ta ut pengarna hur enkelt som helt. Pengarna gick och ta ut men att radera Edward Enfields ansikte gick inte. Mannens ansikte var blekt och ondskefullt men framförallt oförglömligt.

Herr Uttersson gick hem men när han kom hem var han hungrig men hade ingen aptit. Han öppnade sitt dokumentskrin och ta fram ett kuvert där det stod ”Dr Jekylls testamente”
Uttersson började läsa igenom det, det tog inte lång tid det vara kort. Allt han ägde skulle gå till Mr Hyde om Dr Jekyll skulle dö eller vara försvunnen i tre hela månader. Som Jekylls advokat sparade han det på ett säkert ställe.
Efter det han hade hört om Mr Hyde tänkte han sig efter innan han tog på sig sin rock och gick till sin goda vän Dr Lanyon.
Dr Lanyon var en av Jekylls äldsta vänner och de båda var doktorer. Men när Uttersson börja prata om Edward Hyde blir han kritvit i ansiktet och börjar prata om de senaste 10 åren.

Ett ryckte spreds efter ett mord hade inträffat en vinternatt. En ung piga skulle gå till sängs när hon såg en gammal herre gående längs gatan och på andra sidan gick en annan ensam man själv mot den andra herren. De båda männen stannar och den äldre mannen startar en konversation med den andra mannen, men mannen börjar slå med sig hård käpp. När den hjälplösa mannen ligger ner på marken i vinterkylan svimmar pigan.
När den unga tjänsteflickan vaknar upp är klockan 2 och mördaren långt borta när piga kallar in polisen. Uttersson får reda på det och går omedelbart till platsen. Han känner genast igen den brutalt mördade mannen. Danvers Carew var namnet på offret.
Han var en mycket känd och rik man i London. Man hade nu utfäst 1000 pund på den som grep Edward Hyde.
Uttersson besökte Dr Lanyon, han var kritvit i ansiktet och var mycket sjuk. Han hade blivit chokad över Carew död. Lanyon var nu mager och såg mycket gammal ut.
Två veckor efter att herr Uttersson hälsade på Dr Lanyon dog han.

Henry Jekyll var också väldigt sjuk vid tillfället, man fick inte gå och träffa honom sade hans tjänsteman Poler. Men tiden gick och herr Jekyll dog.
Det var i alla brev som han gav till Uttersson där allt klarnade. Dr Jekyll kokade en dag upp ett elixir som han testade själv. Efter att ha druckit elixiret blev han ett helt annan person, han blev Edward Hyde. På dagarna var han den rara doktorn Henry Jekyll där han var omtänksam och omtyckte av alla han kände. Och när han ville bli Mr Hyde drack han bara sitt elixir sedan var det bara att smyga runt på småtimmarna och vara den onda sidan av sig själv. Det som hände oftare nu var att han behövde dricka ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Dr Jekyll och Mr Hyde av Robert Louis Stevenson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-11-19

    bra

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-22]   Bokrecension: Dr Jekyll och Mr Hyde av Robert Louis Stevenson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6920 [2020-05-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×