På västfronten intet nytt

11 röster
14820 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Recension av
På västfronten intet nytt
Av: Erich Maria Remarque
Albert Bonniers Förlag, Viborg 1998


”Denna bok vill varken vara en anklagelse eller en bekännelse. Den vill endast vara ett försök att berätta om en generation, som förstördes av kriget – även om den undkom granaterna.”
Så skriver Remarque i början av sin skakande berättelse, som fyllt många läsare med avsky för det brutala krig som pågicks i västfrontens skyttegravarna under första världskriget.

I Boken ”På västfronten intet nytt” får vi uppleva kriget ur soldaternas synvinkel. Vi får följa med i deras tankar, vi får uppleva deras åsikter och vi får vara med om alla de hemskheter som de råkar ut för. Då Remarque skrivit boken som en slags dagbok blir allting så verkligt och man slås av tanken att det kanske är han själv och hans egna upplevelser som inträffar.
Han beskriver kriget med blod och död, om hur kamraterna dör i varandras armar. Han fyller oss med sorg så att det kniper i magen. Men Remarque ger oss också några ljusare stunder, han beskriver kamraterna som omtänksamma och snälla. Tillsammans med dem får vi vara med om bl.a. djupa samtal vid lägerelden och hur de omtänksamt delar med sig av sina sista cigaretter. Men allt vi får läsa är rakt igenom hemskt och de ljusa stunderna är egentligen bara mindre hemska. Vi följer med från början från det att gymnasisterna placeras i rekryteringsläger där de fråntas sina moraliska tankar för att sedan föras ut i ett krig och tvingas döda. Deras växande kallsinnighet utnyttjar författaren flitigt och vi får ta del av alla tänkbara vidrigheter. Författaren framställer krigets lagar, dess skoningslösa våld och får oss att må illa, men fortfarande så håller han oss kvar, fascinerade över verkligenheten, fyllda av medlidande och fulla av hat. Ändå så håller han sig från att anklaga någon av krigets sidor utan man kan bara uppfatta en avsky för deras överordnande.

Boken är i stort sätt otrolig, dess like går inte att finna då den ter sig så sann. Författaren Remarque ändrar verkligen synvinkeln på krig i allmänhet och det är inte konstigt att denna bok slog igenom direkt efter utgåvan. Även fast berättelsen är så hemsk och iskall så skildrar den ändå den sanna verkligheten vilket också gör den så s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: På västfronten intet nytt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   På västfronten intet nytt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=69 [2018-12-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×