Bokrecension: Mina drömmars stad av Per-Anders Fogelström

29 röster
26856 visningar
uppladdat: 2006-10-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken utspelar sig i Stockholm på 1860 talet. Genom boken får vi följa Henning och hans vän Tummen , deras vänner och familjer.
Henning Nilsson en ung tonårspojke som längtar bort från landet och kvarnen till storstaden Stockholm där allt ska bli så mycket bättre. Man får möta Tummen hans mycket ”olika” kamrat som är en riktig rebell och Lotten hans stora kärlek. Annika som inte klarar av (med) ”lukten” av fattigdom och önskar sig bara bort från allt till vilket pris som helst. Rollfigurerna i boken är mycket lika dom som han mött genom sin egen barndom. Annika är i vissa situationer en ren kopia av honom själv, när han bodde på Södermalm och gick i en bättre skola i stan. Hon precis som han levde ett ”dubbelliv” som inget fick tränga igenom och visa den rätta sidan. Henning är den hårt arbetande ”killen” som är försiktig och inte törs göra saker om dom inte är väl genomtänkta. När han träffar Lotten på ett bröllop med sin kompis Mathilda så förändras hela hans liv hon är den han alltid drömt om att leva med. Tummen, Mathilda, Lotten & Henning gör utflykter varje helg och dom blir tillslut 2 par. Dessa kära ungdomar hyr senare ett hus uppe på Åsöberget där deras barn föds och Tummen startar den första Socialistiska gruppen ”Lördagsbröderna” för bättre arbetsförhållanden och löner som senare får arbetarna ut i strejk. På väg hem från arbetet nere i hamnen en sen kväll, ser Henning att det brinner på (hos) grosshandlare Bodins kontor, så utan rädsla för sitt eget liv räddar han livet på grosshandlaren och får en stor belöning på 100 riksdaler som räddar familjen över vintern. Vart efter tiden går så börjar Henning få allt sämre hälsa, han blir orkeslös och är tvungen att vila ofta och vara hemma från arbetet, vilket gör att Lotten börjar hjälpa sin mamma Tvätt-Johanna med diverse tvätt för att få ekonomin att gå ihop. Barnen hjälper även till med att klistra tvålkartonger åt Tekniska fabriken. Henning har utvecklar svår TBC och hans kropp orkar tillslut inte mera och ger upp. Han blir endast 33 år gammal och lämnar efter sig fyra barn och sin fru Lotten.


När man läser denna bok så får man en sån klar bild över hur förhållandena var på den tiden. Man rycks med in i handlingen och det känns som om man är en deltagare i boken.
Jag rekommenderar denna bok varmt, själv ska jag läsa dom övriga böckerna i denna svit.


Författaren Per Anders Fogelström föddes 1917. Han levde sina första åtta år i det lugna, fina Vasastaden, men flyttade sedan till, och växte upp i, Stockholmsförorten Södermalm. Han debuterade som lyrikförfattare, men har mest ägnat sig åt att skriva romaner. Trots att många av hans böcker utspelar sig i fattigdom och elände, har de flesta av dem även en optimistisk vinkel. Ett exempel på detta är "Sommaren med Monika", från 1951, som filmades 1953. Djupa människoskildringar förekommer bland annat i "Medan staden sover" från 1953, och
"I kvinnoland" från 1954. Mest känd är Fogelström trots allt för romansviten "Stad". Serien omfattar böckerna "Mina drömmars stad", (1960), "Barn av sin stad", (1962), "Minns du den stad", (1964), "I en förvandlad stad", (1966), och "Stad i världen" från 1968. I böckerna skildras Stockholms utveckling från 1860 till 1968, från fattig småstad till modern storstad. Förutom romaner har Per Anders Fogelström även skrivit inlägg i fredsdebatten, och skrivit faktaböcker om Stockholms historia, bland andra "En bok om Stockholm" från 1978 och "Stockholms gatunamn" från 1983. Innan Fogelström började skriva romaner arbetade han först som bokhandelsbiträde, och senare som journalist. Han var redaktör för ”Världspressen" mellan 1942 och 1945, för "Joker" 1943-47, och andre redaktör för "Folket i bild" 1947-58. Han var också en aktiv samhällsdebattör, han har varit ordförande i Svenska freds-skiljedomsföreningen. Han var även en av initiativtagarna till aktionsgruppen mot svensk atombomb, (AMSA). När han kallades in till det militära vägrade han vapen, och blev placerad på en hemvärnsskola där han fick räkna tvätt. Fogelströms debutroman "Att en dag vakna" är väl delvis självbiografisk.
Anledningen till att Fogelström valt att skildra just livet på Södermalm, var att livsförhållanden där var svårare än i de flesta andra delar av Stockholm under hans uppväxt, och att han själv upplevt det på nära håll. Han ville skriva om det för att kommande generationer skulle få veta hur det varit. Från nio till tjugoett års ålder bodde Fogelström i en av Söders fattigaste församlingar, Sofia, samtidigt som han studerade vid en av Stockholms mest utpräglade överklasskolor. Detta präglade såväl hans utveckling, som hans författarskap. Livet som hans rika klasskamrater levde kändes ouppnåeligt för honom. Trots att hans hem var fattigt var det prydligt, men det verkade trist i jämförelse med vad hans klasskamrater hade. Han började skriva förskönande berättelser om livet på Södermalm, för att kompensera sig för klasskamraternas uppsatser om utlandsresor. Detta var Fogelströms första försök att förmedla Stockholmsatmosfären till andra människor. Fogelström växte upp i en tillvaro som dominerades av kvinnor. Det gav honom inspiration till den självbiografiska romanen "I kvinnoland". Många av romanfigurerna är tagna ur hans barndomshem. När Fogelström var liten åkte hans far till Amerika, och lämnade frun och de två sönerna hos barnens mormor. Mormodern bestämde över alla i hushållet, och lät dem arbeta jämt. Fogelströms mamma, Naemi, hade det mycket...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Mina drömmars stad av Per-Anders Fogelström

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2014-10-06

    bra skrivet det hjälpte min recensoin mycket

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-05]   Bokrecension: Mina drömmars stad av Per-Anders Fogelström
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6836 [2020-02-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×