För eller emot EMU?

10006 visningar
uppladdat: 2001-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
FÖR ELLER MOT EMU?
EN DEBATTARTIKEL SKRIVEN AV SANNA NILSSON, INNEHÅLLANDE SYNPUNKTER OM EMU OCH SVERIGES RELATION TILL VALUTAUNIONEN.


Det har ju faktiskt varit ganska svårt att undgå debatterna om huruvida Sverige ska gå med i EMU eller inte nu för tiden. Det pratas om det nästan jämt på TV och i tidningar. Kanske är det för att EU är ganska aktuellt just nu, med tanke på att Sverige är det land som ska vara ordförande kommande halvår. Det är också snart dags för den nya valutan, Euron, att träda i kraft i de länder som är med i valutaunionen.

Sverige har valt, liksom Danmark, Storbritannien och Grekland, att stå utanför valutaunionen. Detta är givetvis inte en slump utan detta är troligen ett av de få vettiga beslut vi har gjort. Fast det är kanske bara i själva verket ett resultat av det allmänna ointresset och tveksamheten om EU och EMU i Sverige. Att vi inte riktigt orkat bry oss.

Trots detta tror jag ändå att det är bäst att inte gå med i EMU. Först och främst för att jag tycker det är relativt odemokratiskt i sitt sätt att styras. Visst kan det finnas sina fördelar med att ha en gemensam valuta- och penningpolitik som bestäms av ECB, men det betyder också att de tar kommandot av vår ekonomi. Hur kul är det på en skala? Om de ska bestämma vilka lönenivåer som är acceptabla och hur mycket av vår BNP som ska användas till skola vård och omsorg? Det är en ganska viktig del i om hur vårt samhälle ska utformas.

Ett flertal gånger har argumenten för att Sverige bör vänta med ett medlemskap i EMU varit att arbetslösheten inte ska växa ytterligare. När är man då någonsin redo för att bli medlem i EMU? För mig låter det bara onödigt att utsätta sig för sådana risker.

För mig verkar EMU mer som en symbol, en symbol för EU och gemenskapen, den fria marknaden och handeln, som vi för övrigt nog kan klara av utan en gemensam valuta. Därför tycker jag det verkar farligt och onödigt att ge sig in på något sådant här. För hur ska man lösa enskilda länders eventuella ekonomiska problem när alla åtgärder ska ske kollektivt?

En annan anledning är det "utbredda folkliga motståndet" (MILLENIUM, SIDAN 262, BONNIERS 2000). Vilket får EMU att låta lite som skolmaten ungefär. Ingen tycker egentligen om den, men den serveras ändå, några äter, andra inte. Så trots alla politiska och ekonomiska aspekter på det här med gemensamma valutor och EMU, bo...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: För eller emot EMU?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-18]   För eller emot EMU?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=682 [2020-08-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×