Alkohol , tobak

4 röster
7783 visningar
uppladdat: 2006-09-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Tobak

Tobaksbolagen i Sverige måste få 30000 nya rökare varje år för att försätta med sin vinst.
Under 1500-talet kom tobaken till Europa. Tobak får man av tobak platan av det tillverkas det cigaretter, snus, tuggtobak och cigarrer. Columbus studerade befolkningens heder och bruk han insåg att ”indianerna” tuggade, snusade, eller rökte och torkade blad från tobaksplantan ”som indianerna kallade för petun eller pentum”. Majsbladen rullades in i ett blad och tändes så att röken andades in i munnen. De brukar använda tobaksbladen för vissa
Sjukdomar på så sätt kom tobaken. Svensk tobak användes till bara nästan snus. Det finns föreningar som heter lärare mot tobak och arbetar för att tobaksvanor ska minskar. Det finns fem föreningar : farmaci, lärare psykologer, sjuksköterskor och tandvård mot tobak de samarbetar med varandra. deras mål är att öka kunskap och påverka attityder hos skolans personal , de tycker skolans personal ska ge eleverna kunskap och stöd så att de väljer ett liv utan tobak. Den nya lagen har för bjudit att röka i restauranger, barer, klubbar. Det är också förbjudet att göra reklamer för tobak.Rökning

Som du vet så brukar det stå att rökning skadar din hälsa och till och med framkallar cancer på cigarettpaketet, men är det någon som lyssnar de lyssnar inte fören man blir allvarlig sjuk. Ditt hjärta kan påverkas av tobaksrökning som har 4000 olika ämne som också påverkar dina kärl och de 50st är cancer framkallande. Dessutom förstörs flimmer håren, man brukar oftast få morgon hosta, magsår, astma besvär, emfysem ”de flämtar” som om du har sprungit. Det förekommer oftast att det finns rökvanor från 7:an till 9:an och det brukar också vara rökning bland invandrarbarn. De som har utvandrat nyligen till Sverige på verkas av det nya samhället, de påverkas oftast av de som kommer ifrån skolan.


Rökare och icke rökare

Rökare är oftast sjuka och det kan hända att de drabbas av hjärt-kärl- lung- och cancersjukdom. De som röker brukar det oftast att öka risken för få astma, allergier, och smärta och risken ökar för diabetes och magsår kvinnor som röker får benskörhet och de som äter p- piller och röker har 20 gånger större risk att få hjärtattack. Men om kvinnorna röker under graviditet går de giftiga ämnen vidare till den blivande barnen. Det händer att födelsevikten blir lägre än vad det ska vara och barnet kanske dör. Nikotinen drar i samman blodådrorna i moderkakan ,vilket göt att barnet får mindre syra och näring. barnet utveckling blir sämre.Alkohol

Man vet att det finns alkohol i sprit, vin, öl, och cider. Man brukar säga att man kan alltid sluta med alkohol men man borde veta att det är inte oftast lätt att sluta dricka. Alkohol är giftigt och många organen i kroppen kan bli jätteskadad av alkohol. Det spelar ingen roll hur
mycket gift man får i sig organen blir ändå på verkat. En av tio personer i Sverige har problem med alkohol och en av tjugo har mycket allvarligt alkohol beroende. Om barn eller ungdom dricker alkohol oftast är det farligt för kroppen och man kan grunda ett liv som beroende. Man borde tänka på att ju tidigare man början använda desto snabbare och alvarligare kan man skadas, dricker man när man är mindre än 15-år kan man bli alkoholist genom ett år därför att kroppen tål inte så mycket gift. Berusningsdrickande brukar vara vanligt bland ungdomar och det kan bidra till skador och våld. Vissa ungdomar vill inte dricka men blir påverkad av sina kompisar ”vilket är inte bra”, det brukar löna sig om man tackar nej men vissa vågar inte tacka nej på grund av grupptryck. Som förälder ska man inte köpa ut alkohol till barn/ungdomar dessutom visar man att det är ok att dricka, föräldrarna borde veta bättre för att barnet eller ungdomen litar på dom. Det är lätt att få tag på sprit för att det finns personer som tjänar på att köpa ut sprit, det brukar finnas folk som har kontakter och ger ut numren till ungdomen som vill få tag på alkohol. Personerna som köper ut brukar ge gratis hemkörning och brukar sälja dyrt för att ungdomen kan inte själv inte köpa. På reklamen
brukar man säga ”om man ser någon som säljer alkohol till ungdomar ska man ringa till
114 14 ”men det brukar inte vara många som ringer in för att de vill inte av slöja deras källa”.
Vägverket har gjort ett teknisk anordning som är kopplad till bilens tändningssystem så att bilen kan inte startas om föraren har för hög alkoholhalt.


Droger

Det brukar finnas olika droger som hasch, kokain, marijuana och mm här kommer olika fakta om olika droger.

* Kokain

Kokain är det mest farligaste narkotikagifter som är centralstimulerande medel som är framställt ur den kokabuskens blad, indianerna har sedan deras tid tuggat på den bladen för att slippa bli hungriga. Kokain kommer ifrån odlingen i Sydamerika när det kontrollerades av en mäktigt maffia, i 1800- talet spreds det i Sverige. Den renframställdes i 1860 för att använda inom medicinen och bedövningsmedel men det drog en tid innan man upptäckte att det faktiskt orsakade dödsfall. Överdoser av kokain är dramatiska och riskfyllda om man behandlas av det måste man gå till speciellt klinik.

* Hasch

Haschs historia är lång tillbaka. Cannabisplantan användes i Kina för 4000 år sedan i religiösa ceremonier och som ett medel till sjukdomar. Hasch kom till Sverige på 60- talet och blev populärt bland hippierna men idag vet man att det har skadligt effekter.
Dem som har rökt hasch har blanka ögon och är hela tiden fnittriga, flamsiga och okoncentrerad. Personen brukar oftast prata långsam och känner att alla rörelse blir slow motion. De som röker hasch blir oftast irriterade, slöa och tillbakadragna , de blir också ointresserad av sin hygien och motsatta könet. En marijuana och ett haschs rök kan innehålla mer än 400 ämnen , de mesta aktiva kallas TCH och lagras i kroppens fettvävnader det kan ta långt tid innan det går ut ur kroppen. Det är alltid hjärnan som påverkas av TCH och skadar minnet, känslor och instinkterna de påverkas av haschet. Man får inte baksmälla av haschet men den sitter kvar efter ca en månad.

* Amfetamin

Amfetamin är ett centralstimulerande medel som är ett narkotika. Den har används som ett apatitnedsättning Under 50- talet såldes amfetamin som bantningstabletter som man krossade och löste i vatten och injicerade sedan i kroppen. Amfetamin brukar alltid snusas , sniffas eller drickas. De som har tagit amfetamin brukar bli trötta och får ångest men om personen tar alkohol eller lugnade medel kan det bota. Missbruk kan framkalla att person gör samma grejer om och om igen.


* Marijuana

Marijuana och Hasch kommer ifrån växten hampa. Den växten heter Cannabis Sativa och fick namnet ifrån en svensk vetenskapsmannen Carl Von Linné. Växten är en ettårig ört med fingrade tre – nio flikligt blad, växten är täckt med små körtelhår som producerar kåda. Hampans torkade växtdelar kallas marijuana ” ser ut som ett vanligt torrt gräs” och är oftast vanligt i Jamaica.

*Snus

1822 startade Jacob Fredrik Ljunglöf tillverkningen av förångaren till dagens moderna snus
vilket ledde till en bättre kvalitet och en stor spridning av hans snus. Det finns två former av snus,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alkohol , tobak

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-29

    Jättebra text men, varför står

  • Inactive member 2008-03-12

    zzzz

Källhänvisning

Inactive member [2006-09-28]   Alkohol , tobak
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6801 [2020-10-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×