I Rymden

2 röster
4022 visningar
uppladdat: 2006-08-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Alla stjärnor väger olika mycket och tyngre stjärnor dör ut med större dramatik än som när stjärnan solen dör. Man kan faktiskt säga att de exploderar i snabbt, istället som solen ”Lidande och långsamt dör”, så exploderar de ut i en stor mängd av materia. Och genom detta så bildas det stora glänsande gasmoln som man med finare ord kallar för ”Supernovor”. Under explosionerna slungas inte all materia ut, utan en del pressas samman och bildar en neutronstjärna. Trycket i dessa stjärnor är så stort att en lika liten bit som på ett knapphålshuvud kan väga 1 miljon ton! Men materialet efter en tung stjärnas död bildar inte enbart neutronstjärnor utan också det som vi kalla för svarta hål.

Dessa ”hål” har fått sina namn utifrån att gravitationen i dessa är så stark att till och med infallande ljus hålls kvar inne i dem. Man kan egentligen säga att allt i rymden ingår i ett stort kretslopp, stjärnor dör och födds ur det döda, så har hela vårat Stjärne system byggts upp, även jorden och även vi människor består av begagnade atomer från tidigare existerande stjärnor. Men varför finns det i så fall bara liv på vår planet jorden? (Om det nu är så). Det kan man förklara just utifrån att jordens avstånd till solen ger dessa möjligheter till klimat och vatten. De flesta levande varelser är ju beroende av vatten.

Venus som är en av jordens granplanet kretsar närmre våran sol, och har därför en medeltemp på ca 400 grader, men på Mars då som också är en granplanet. Där är det lite mer nådigt med temperaturen på sina ställen, men ändå tycks man inte ha funnit någon flyttande form där, tex vatten. Man har dock tron om att mars tidigare haft någon form av kanske flyttande vatten, eftersom man funnit spår av floddalar, så troligen har Mars haft en tätare och varmare atmosfär en gång i tiden. Så om m...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: I Rymden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-08-24]   I Rymden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6723 [2020-09-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×