Big Bang, stjärnor och galaxer

6 röster
10263 visningar
uppladdat: 2006-08-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Galaxer och stjärnor
Big Ben

Vad betyder galax? Jo, en samling av stjärnor.En slags diskusutformning har bildats av solen och miljarder av stjärnor och vi har valt att kalla detta för vintergatan. Vi befinner oss mitt inne i denna galax och det är också just därför som vi på jorden kan skåda galaxen vintergatan som ett ljust stråk på natthimmlen. På 1900 talet lyckades man bevisa teorin som funnits ända sedan 1700 talet om att det existerade flera galaxer utanför våran galax vintergatan. Man såg då något som är den mest avlägsna objektet som man skådat med ögst nämligen en av vår granngalax; Andromedagalaxen. Avstånd i rymden mäts i sk ljusår och man kan kort säga att ett ljusår är den sträcka som ljuset hinner på ljust ett år. För att skaffa sig ett begrep om hur ljus färdas så kan man säga att det för ljuset tar 8 minuter från solen och hit till jorden. Den närmaste stjärngrannen som solen har i galaxen vintergatan är egentligen 4 ljusår ifrån solen. Så det vi ser av den stjärnan kan man då säga är ljuset av den stjärnan för 4 år sedan, så ironiskt men sant sett så är det som att se tillbaka i tiden om man tittar på stjärnorna. Vår nämnda granngalax Andromedagalaxen ligger 2 miljoner ljusår från våran planet jorden. Och våran galax vintergatan har en diameter på 100 000 ljusår.
Man har även märkt att avståndet emellan stjärnor och galaxer ökar, vilket då också måste innebära att universum alltså växer. Och om den alltid växt med en någorlunda samma takt så kan man räkna ut en tidpunkt då det i universum inte funnits något, eller allt på samma plats.Detta har man kommit fram till att det borde vara för ca 15-20 miljarder år sedan. Och en vanlig uppfattning om hur jorden skapades härleds just ur detta faktum, då flera vetenskapsmän anser att det var utifrån just detta då all energi befann sig i ett ihop packat tillstånd som Big Bang sker. Utifrån all denna energi ska det alltså efter Big Bang börjat skapats materia.Man tror också att direkt efter själva Big Bang så skapades omedelbart protoner, neutroner och elektroner, vilka då slog sig samman för att bilda atomer. Sammanslagningarna blev olika delviss pågrund av gravidationen och på detta sätt skapade olika himlakroppar. Efter all denna energi började alltså massa "skapas", det finns en känd formel om detta av den interligenta mannen Albert Einstein; E = M x C upphöjd i 2, där E står för energi, m för massa och C ljusets hastighet.
I och med stjärnkikaren har man också kunnat skåda olika moln i rymden som bildats utifrån partiklar och gaser, vi kallar dessa moln för nebuloser, man säger att det som är matrialet i dessa moln är sådant som kommer från gamla stjärnor som död, med andra ord exploderat. Med hjälp av det som finns i nebulosan kan det sedan bildas nya stjärnor. Solen som sagt är ju också en stjärna som man kunnat räknat ut att den bildats för ca 5 miljarder år sedan, det tog också flera miljarder år för just våran sola att bildas utifrån en nebulosa. Man har även forskat kring utvecklingen av stjärnor och funnit att storleken i högsta grad påverkar hur stjärnan ska utvecklas. Vår sol är en relativt liten stjärna och beräknas att lysa i sammanlagt 10 miljarder år...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Big Bang, stjärnor och galaxer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-06-02

    alfa centauri ligger egentligen 4,2 år från jorden, men bra utfört

Källhänvisning

Inactive member [2006-08-23]   Big Bang, stjärnor och galaxer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6718 [2020-10-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×