Ram minnen

9611 visningar
uppladdat: 2006-08-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
RAM minnen


Primär minnet består av den minnes typ som kallas RAM. Det kan man både läsa och skriva i. När man slår av strömmen försvinner det på RAM minnet, men det gör det inte på ROM minnet, det är en av sakerna som skiljer dom åt. Dessutom är RAM minnet mycket snabbare än ROM minnet. RAM minnet har fått sitt namn ”Random Access Memory” för att varje cell i minnet kan nås på samma tid var än i kapseln minnescellen är.
Det finns olika accesstider för olika typer av minnen, det är den tiden det tar att få fram informationen från en minnes cell, det snabbaste kan vara runt 7-8ns men dom kan också ligga på runt 50-60ns. Om det är på 50ns betyder det att det tar 50ns från det att adressen till minnescellen angetts till dess att innehållet i cellen kan visas.
Det finns två olika slags RAM minnen, statiskt och dynamiskt. Dom statiska heter SRAM och det som är speciellt med dom är att dom förlorar inte sin information förrän strömmen stängs av. Dom dynamiska minnena kallas för DRAM och dom tappar sin information mycket snabbare än vad SRAM gör och måste därför uppdateras med mycket korta uppehåll. Då läses innehållet och skrivs ner på nytt. Detta görs av inbyggda funktioner i minneskappslarna, och styrs av en klocksingnal. Detta sker inte i processorn för att det skulle bli allt för intensivt. En DRAM krets är 5-10 gånger långsammare än en SRAM krets.
Accessen av cellen går till så att först skickas adressen till minnet och sen kolumn adressen. Minnet är ordnat i rader och kolumner. På grund av priset och storleken används DRAM oftast som primärminne. SRAM är snabbare så det används i första hand som cache- minne.
Synchronous Dynamic Access Memory ”SDRAM” är en förbättring av det vanliga RAM kretsen. Det har en mycket högre klockfrekvens. Kretsen synkroniseras med processorns systembussar. SDRAM beskrivs både med en access tid och en särskild frekvens. Eftersom det ska synkroniseras med systembussarna krävs det att det går fort. Det finns också ett DDR SDRAM minne som det både går att sända och ta imot data två gånger på klockcykel. Det ökar ju överföringshastigheten till det dubbla. Förutom det är det ända som skiljer DDR SDRAM minne från SDRAM är att det finns ett hack istället för två som det finns p...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ram minnen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-10-15

    Vilka minne är magnetiska i en dator?

Källhänvisning

Inactive member [2006-08-15]   Ram minnen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6686 [2020-04-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×