Argentinas Politik i korta drag

4676 visningar
uppladdat: 2006-07-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Argentina är en förbundsrepublik och består av 22 delstater (provincias). Landets president måste vara katolik och född i Argentina. Han väljs direkt av folket för en period av 4 år och kan omväljas en gång.

Sedan 1945 har det funnits tre stora inriktningar, radikalismen, peronismen och militären. Uniona Cívica Radical (radikalpartiet) bildades 1890 och är ett liberalt parti med stort stöd i medelklassen (som utgör 30-40% av Argentinas befolkning). De har drivit en europeisk socialdemokratisk politik. Partiet har dock haft ekonomiska problem som har bidragit till att de förlorat väljare på senare tid.

Peronismen bildades på 40-talet och var en rörelse som stödde arbetarklassen och nationalismen. 1947 organiserades rörelsen till Partido Justicialista (Rättvisepartiet). Deras huvudparoller har vart nationalism och social rättvisa. Partiet hade förenat många olika politiska inriktningar och sociala grupper. Men på 70-talet delades partiet in i två falanger; den konservativa högern, som hade makten, och Montoneros, som ledde en vänsterorienterad politik. Senare på 80-talet hade en förnyad, vänsterinriktad peronism (Peronismo Renovador) bildats, som kämpade mot högern och korruptionen i landet.

Militären har alltid lagt sig i Argentinas politik som företrädare för ordning, lagen och konservatismen. Deras politik har riktats främst emot peronismen och den militanta vänstern. Men militärens inflytande har förändrats kraftigt. Det är inte längre så att militära kupper för att upprättahålla ordning hör till vardagen.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Argentinas Politik i korta drag

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-06-26

    En president i Argentian beöver inte längre vara katolik...Den lagen ändrades 1994, men däremot måste man vara född i Argentina fortfarande!Källor:jag har bott i Argentina ett år och sitter nu med mina klasskompisar i Argentina som förklarade för mej hur det är!!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-07-24]   Argentinas Politik i korta drag
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6641 [2020-09-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×