Gandhi / Mohandas

5856 visningar
uppladdat: 2006-07-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mahatma betyder stor själ.

Gandhi föddes 2 oktober, 1869, och växte sedan upp den lilla furstestaten Porbandar (nuvarande Gujarat). Hans familj tillhörde köpmannakasten (baniakasten), men hans pappa hade ändå lyckats bli statsminister hos fursten.

Vid 13 års ålder gifte han sig med jämnåriga Kasturba, som hans föräldrar valde ut.
När han var 19 år, reste Gandhi till London för att läsa juridik där i tre år. Där blev han påverkad och något omtumlad av andra religioner och politiska ideologier som han kom i kontakt med; bl.a. teosofi och socialism. När han reste tillbaka till Indien, så försökte han etablera sig som advokat i Bombay, men han misslyckades och flyttade istället till Sydafrika där han kämpade mot diskrimineringen av den svarta befolkningen. Där utvecklade han de icke-våldsmetoder, satyagraha (grundade på ahimsa), som innebar att man kunde motsätta sig tyrrani genom civil olydnad. De skulle han senare efterleva när han återvände till Indien.

Han stannade i Sydafrika i 20 år eftersom de många indierna där hade svårt att hitta bra rättslig hjälp bland engelskutbildade advokater. Det var också i Sydafrika som Gandhi upptäckte hur utbredd den europeiska rasismen var mot både svarta afrikaner och indier. Han själv blev avslängd från ett tåg bara för att han var indier. Gandhi gjorde aldrig väpnat motstånd utan han skrev insändare till tidningar, kontaktade myndigheter och samlade människor till protestmöten där han krävde att indier och svarta skulle behandlas lika som den vita befolkningen, han blev hatad av Sydafrikas ledare, men fick också många med sig. Satyagraha ,som han kallade sin motståndsrörelse, betyder ”det aktiva kärleksmotståndet”. Han köpte en gård där människor fick komma och bruka jorden tillsammans och bli undervisade av Mohandas. På hans gård var alla tvunga att leva som honom; äta vegetariskt, leva fattigt, arbeta hårt, vara jämställda varann och leva i celibat. I hans undervisning lärde Gandhi ut sina livsprinciper:
Ahimsa; att aldrig skada något levande
Aparigraha; att inte äga några materiella ting
Bramacharya; att leva utan sex
Satygraha; att söka sanningen, Brahman, genom att inte använda våld

Han fortsatte sen att kämpa för Indiens frigörelse från det brittiska imperiet, som landet tillhörde på den tiden, genom hans icke-våldsmetoder som visade sig vara framgångsrika. Han utlyste en strejk i hela Indien för att de skulle bli fria. Gandhi och hans anhängare blev kastade i fängelse ett flertal gånger, men han hade inget emot det, han sa bara att det väcker starka reaktioner i hela världen. Två år efter andra världskrigets slut, förklarade Storbritannien Indien självständigt. Men Mohandas var ändå inte helt nöjd, han hade hoppats på fred mellan hinduer och muslimer i Indien, istället fick muslimerna en egen stat; Pakistan. Denna konflikt resulterade i en halv miljon människors död.

Den 30 januari 1948 blev Gandhi mördad när han var påväg till ett bönemöte. Det var en hindunationalist som hette Nathuram Godse som sköt honom, för att han var emot Gandhis kamp för ett enat Indien, och för att han Gandhi hade föreslagit en muslim som ledare för Indien. 17 000 aktivister inom den hindunationalistiska organisation som låg bakom mordet greps, och Godse dömdes till döden genom hängning tillsammans med vissa andra inom orga...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gandhi / Mohandas

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-09-06

    varför skrev du inte om saltru

Källhänvisning

Inactive member [2006-07-24]   Gandhi / Mohandas
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6634 [2021-01-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×