Bröstcancer

7827 visningar
uppladdat: 2006-06-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Varje dag mellan 15 och 20 kvinnor i Sverige får besked at de har bröstcancer, drygt ett del av all cancer hos kvinnor är bröstcancer, som är kvinnors vanligaste cancersjukdom. Bröstcancer drabbar framför allt i hälften kvinnor över 64 år och mindre än fem procent är under 40 år. även män kan få bröstcancer.
Bröstcancer är en av de många cancer sjukdomar. Dessa sjukdomar är mycket olika med varandra .Men alla har det gemensamt att det börjar med ett fel i någon av kroppens celler.
När celler slits ut då bildas nya celler genom att de delar sig. När celler bildas då måste det genetiska materialet kopieras. Det händer ibland att alla celler inte kopieras vid samma tillfälle, en del celler delar sig dagligen medan andra delar sig i några veckors mellanrum. Ibland kan det hända att felaktiga celler kan bildas en tumör. När cellförändringen sker då kan det ta flera år tills en cancertumör utvecklas. Cancer kan uppstå i nästan alla de 200 olika typer av vävnader som finns i kroppen. Om manfår besked at man har en tumör då är det så viktig att ge en behandling så att undvika att cancer inte sprids till annan organen .Att få cancer beror till stor del på hur vi lever. Det viktigaste orsak är tobak, mat, solning, radio aktiv strålning, virus, miljöförstörning och geografiska skillnader.

Maria är 45 år och för några år sent har hon börjat känna olika typen besvär i en av sina brösten utan att tänka på bröstcancer. Hon börjar fundera hur det kan förekomma då alla symptomen som hon har ,…efter en undersökningen fick hon veta att det är bröstcancer och att hon skulle opereras.
OLIKA Symptom
Läkarundersökning bör alltid göras som exempel om man känner en knöl i brosten eller har mycket besvär på bröstarnas. Det vanligaste symptom ,förstorat bröst, hudrodnad, eller eksem på bröstvårtan .


Undersökningen/ provtagningar
Man gör ett fåtal undersökningar för att se om det cancer eller inte. Exempel: klinisk undersökningen , mammografi, ultraljudundersökning och undersökningen av celler från tumören (cytologi).

behandling
Dom vanligaste behandlingsformerna vid cancer är kirurgi (operation).allt oftare används också strålbehandling och/eller behandling med hormoner eller cytostatika för att förhindra att sjukdomen kommer tillbaka .
KIRUGI: en operation där enbart del av bröstet som innehåller tumören opereras bort.
För att vara säker på att alla cancerceller ska försvinna behöver man ofta ta bort en del av vävnaden och lymfkörtlar runt omkring tumören.

Man använder strålningen för att döda cancercellernas som kan finnas kvar eller kring operations området efter operation.

läkemedel
. Som läkemedel används cytostatika, som är cellgift och betyder cellhämmande läkemedel. används för at förebygga ( recivid)av sjukdomen och för att behandla sjukdom som spridit sig i kroppen. Cytostatikas uppgift är att döda cancertumören genom att stoppa cancercellernas celldelning och krympa tumören så at det kan gå a opereras bort.
cytostatika även påverkar friska c...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bröstcancer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-26]   Bröstcancer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6606 [2020-08-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×