Hiroshima och Nagasaki

5 röster
7713 visningar
uppladdat: 2006-06-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Åren innan de två bomberna :

Den 7 december 1941 anföll den Japanska flottan med flygplan den amerikanska basen, Pearl Harbor på Hawaii. Ett stort antal flygplan förstördes. Angreppet hade kommit fullständigt överraskande. Detta skedde utan krigsförklaring, den kom först efteråt.

Den 11 december förklarade Tyskland och Italien krig mot USA. Nu i efterhand framstår det Japanska anfallet som ett misstag. Japan tillhörde segermakterna år 1918 men de var också missnöjda med tilldelningen i fredsuppgörelsen, de tyckte den var orättvis. År 1931 angreps Manchuriet. Nationernas förbund kunde inte stoppa Japan. Japan lämnade då NF. Japan led brist på råvaror. Det fanns mer i Sydöstasien. 1937 angrep Japanerna Kina, och 1941 vidtog USA,Storbritannien och Nederländerna ekonomiska straffåtgärder mot Japan. Japanerna var nu utsatta för ekonomiska krigsföring, och strypas av västmakterna. Tojo, regeringen i Japan valde 1941 vapenmakt. Nu förberedde man en stor och överraskande operation mot Pearl Harbor, samtidigt som förhandlingarna pågick i Washington. Japanerna hade inte bara Pearl Harbor på listan utan också Hongkong, Malaya och Nederlänska Ostindien. De ville snabbt slå ut den amerikanska stillahavsflottan. Amiralen bakom denna plan var Yamamoto. USA gick nu med i det europeiska kriget och gick på de allierades sida.

Trupperna stred i Stilla havet och man kan dela in kriget i tre faser: Japansk expansion från december 1941, slaget vid Midway i juni 1942 och ett årslångt blodkrig mellan amerikaner och Japaner i Korallhavet och kring ön Guadalcanal och slutligen ett oavbrutet amerikanskt stormande från sommaren 1943 tills Japan kapitulerar i Tokyobukten i september 1945.

Under januari 1942 landade Japsarna på Borneo, Celebes och Amboina. Manila föll 2 januari. General Douglas Macarthur med amerikaner försvarade Filippinerna. Den 15 februari föll Singapore. Från januari till maj drev Japanerna ut Britterna ur Burma, 1942. Japanerna överraskade alla. De hade erövrat ett imperium genom att erövra Salomonöarna, Tulagi och Port Moresby. Ett möte mellan Amerika och Japan ägde rum i maj i Korallhavet, då amerika förlorade ett hangarfartyg. Nästa möte vid Midway. Slaget vid Midway var det första sjöslag i krigshistorien där de stridande fartygen aldrig siktade varandra. Striden skedde med hangarflyg. Amerika sänkte samtliga av Japans hangarfartyg när de själva förlorade ett. Japan förlorade strax därefter Guadalcanal. 1943 togs Tarawa, i början av 1944 Eniwetok och Kwajalei. I april övervann de Marshall barriären. Japanerna hållde nu linjen vid Marianerna-Truk vid Nya Guinea. Mac Arthur säkrade Hollandia, Biak och västra Nya Guinea 1944. Japanerna stred bra vid Marienerna likaså Amerika och striderna var hårda. Efter Marianernas fall fick regeringen i Japan en ny minister vid namn General Kuniaki Koiso, han ville försvara Filippinerna. Japan låg i underläge. General Yamashita fick i uppgift att försvara området.

Slaget i Leytebukten 20-21 oktober 1944. Amerika satte in 700 stridsfartyg. Amerika vann därefter slaget och kunde nu landstiga vid Lingayen i norr. Slagen blev hårda och många förluster för vardera. I mars erövrades Manila. Amerika fokuserade sig nu mot två öar, Okinawa och Lojima. 19 februari 1945 mot Lojima och 1 april mot Okinawa. Japanerna satte in ett jätteslagskepp för att rädda Okinawa genom att självmordsbomba, men som sänktes av Amerika den 7 april. Japanerna hade många plan och satte in kamikaze-bombare mot den Amerikanska flottan. Amerika vann i alla fall Okinawa men förlusterna på soldater och fartyg var höga. Amerika tog in flyganfall över Tokyo den 9 mars 1945. 185 000 människor dog. Japanerna var besegrade men ville inte inse det och kämpade. Den 22 juni ville kejsaren hitta en utväg från kriget. De tog i kontakt med Sovjet som de ännu inte var i krig med, men de fick inget svar. De allierade var luftherrar i Japan. I maj 1945 erövrade de allierade Burma. Den 2 maj togs Rangoon från havet. Under maj var Japanerna slagna på alla fronter.

Hiroshima :

Ligger på Sydvästra Honshu ön. Den grundades år 1594 på sex öar i Ota floddelitat. Staden växte fort och efter 1868 blev den utvecklad som ett militärt center. Den 6 augusti firas som Hiroshima-dagen världen över för fred och mot krig. Bomben över Hiroshima kallades ”Little boy” och var en uranbomb.

Nagasaki :

Var länge ett centrum för Japans handel med utlandet. Missionärer och handelsmän kom hit på mitten av 1500-talet. Japanerna tröttnade på portugisernas missionärer i början av 1600-talet och stängde gränserna från väst. Japan hade stängt handeln i väst till år 1854 då Amerikanerna tvingade sig till handel. Den ena kontakten gick genom Dejima i Nagasakibukten. Japan lät Holländare bo på ön så länge de inte försökte missionera. Bomben över Nagasaki kallades ”Fat man” och var en plutonium bomb. I dag finns ett fredsmuseum där man kan studera bombens verkningar.

Bomberna :

Albert Einstein skickade ett brev till Amerika om att han visste ett sätt att tillverka en atombomb. Han ville nämligen att USA skulle få tillgång till bomben och inte Tyskland. Det kunde innebära katastrof. Man påbörjade ett projekt att tillverka en atombomb 1939, projektet kallades för Manhattan projektet. Staten köpte en skola i Los Alamos där 6000 personer skulle bo och utveckla bomben. Man kan säga att de bodde i ett eget samhälle med familjer och militär bevakat. Ungefär 200 000 personer var inblandade i projektet. Många av dem visste inte vad de tillverkade sakerna till eftersom att projektet var hemligt.

Den första atombomben sprängdes redan den 16 juli 1945 i klippöknen Los Alamos vid Alamoarodo i New Mexico. Hela sydvästra USA kunde höra explosionen. Man kunde se ljussken och tryckvågor på en omkrets av 360 km.
De allierade blev klara med kriget i Europa och gav sig tre månader senare på Japan. Amerika ville få ett snabbt slut på kriget i Japan. Anledningen var att Amerika ville inte slösa mer resurser på soldater och spara pengar. Man ville testa atombomben . Kanske för att skrämma Sovjet och visa att just Amerika var starkast. Flera Japanska städer blev oroliga då 600 flygplan av sorten B-29:or fällde 4000 ton brandbomber och när Amerikanska piloter delade ut flygblad och talade om en attack. Åtta miljoner människor lämnade städerna helt skräckslagna. Japan vänder sig till den Sovjetiske ambassadören om att de ska kontakta Amerika och framföra ett önskemål om vapenstillestånd den 2 juli 1945. Amerika gav inget svar. Kriget fortsatte.

Genereal Groves ville att bomben skulle fällas över ett militärt område. Det skulle vara en stor stad och som tidigare inte ödelagts av bomber. Annars kunde man inte se effekten av bomben. Man valde därför Hiroshima eftersom staden var ett plattområde. Det skulle ge bäst effekt av tryckvågen. Nagasaki blev ”ett-sista-minuten-mål” för Amerika. Amerikanerna bröt alla flygbombningar över städerna, innan bomberna skulle släppas.

Klockan 02:45, måndagen den 6 augusti 1945 rullar planet Enola Gay, en B-29:a med överste Tibbets ut på Tinians flygfälts bana. Planet var döpt efter Tibbets mamma. Planet har en övervikt på 700 kg, 7000 liter bensin, atombomben väger över 5 ton och 12 man finns ombord på planet, fyra mer än vanligt.

Tre andra B-29:or har nått fram till Hiroshima och de fungerar som väderobservationsplan.
Klockan 07:09 går larmet i Hiroshima, klockan 07:31 får staden en varning. Ett av väderplanen kallat ”Straight Flush” som 07:25 rapporterar till överst Tibbet: ”Styr mot målet”. Tibbet svarar på anropet med: ”Det blir Hiroshima”.
Jag har fått olika dödssiffror från bok till bok men jag beslutar mig för boken ”Andra världskriget 1945” skriven av Janusz Piekalkiewicz siffror som lyder:
92 167 människor och 37 425 blev skadade i Hiroshima. 80% av staden förstördes.

Sovjetunionen förklarar den 8 augusti 1945 Japan krig. De anfaller samma natt från tre olika håll. Sovjet tränger längre och längre in i Japan.
Tre dagar efter den första atombomben över Hiroshima var det dags för en ny. Torsdagen den 9 augusti 1945 har Major Sweeneys order om att släppa en andra atombomb, denna gång över Nagasaki. Siffrorna över döda har jag tagit från samma bok med 40 000 döda och 60 000 sårade.
Japanerna tror nu att en tredje atombomb är på väg över Tokyo. Den amerikanske Amiralen Leahy kommenterar då: ”Användandet av det här barbariska vapnet mot Hiroshima och Nagasaki innebar ingen konkret hjälp i vårt krig mot Japan. De var redan besegrade.”
Man ville prova vapnet på grund av de miljader man lagt ut på Manhattan projektet. Sovjet fortsatte att trycka på i Japan. Japanerna bjuder på mycket svagt motstånd under de sista dagarna.

Onsdagen den 15 augusti 1945 håller Japans kejsare Hirohito ett radiotal. Han talar om för det Japanska folket att han tänker avsluta kriget. Dagen efter stormar Sovjet över Mudanfloden in i Mudanjiang. Japanerna lägger ner sina vapen. Två dagar senare angriper ändå Japanerna spaningsplan som kretsar över Tokyo. Sovjet och Amerika fortsätter i små mängder och Japanerna fortsätter. Japans råvarutillförsel sjönk. Det gäller olja, järnmalm och bauxit. Före kriget hade Japan 2 337 fartyg efter kapitulationen 231. Japans flotta förlorade 10 slagskepp, 16 hangarfartyg, 37 kryssare och 127 ubåtar. Kriget i luften förlorade de 392 000 människor, 500 000 skadade och 9,5 miljon hemlösa. Ombord på slagskeppet Missouri i Sagamibukten undertecknades klockan 10:30 på söndagen den 2 september Japans kapitulation.

Japan efter kriget :

Inget annat land led så mycket som Japan under andra världskriget. 1946 var Japans produktion en sjundedel av vad den varit fem år tidigare. Kommunisterna fick makten i Kina och försämrade råvaruleverantören och marknaden för Japan. Kejsaren i Japan ansågs i Japan som ”halv gud”, tog plats som en vanlig dödlig, fick det Japanska folket fundera om sin världsbild. Japanerna vägrade finna sig i rollen som förlorare. Efter hand började de återuppbygga städer. Först byggdes kojor efter det stabilare byggnader, bättre än de som de tidigare haft. Produktionen var i full gång och arbetslösheten sjönk.

Så småningom blev Japan världsledande inom skeppsbyggnads- och elektronikindustrin.
Under 1900-talet blev Japan för första gången självförsörjande i fråga om ris.
Japan gav också i slutet av kriget bort en del av försvaret till Amerika för att slippa höga försvarskostnader. Japanerna har fått kämpa hårt för att bygga upp städer, de blev en större ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hiroshima och Nagasaki

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-09]   Hiroshima och Nagasaki
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6565 [2020-07-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×