Abort

6 röster
17963 visningar
uppladdat: 2006-06-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Egna tankar kring abort
Enligt mig är det varken rätt eller fel med abort. Men jag tycker definitivt att det ska vara tillgängligt.
Man kan tolka en abort på många olika sätt. Antingen tolkar man det som att man tar någon annans liv eller som en egoistisk handling, eller så tolkar man det som att man räddar någons liv. Kanske till och med fleras liv.
Omgivningen är till största del anledningen till en abort. Man kanske inte är redo för att skaffa barn eftersom att man är för ung eller så kan det bero på ekonomi. Man kanske slutar som ensamstående, går på droger eller gör annat som inte skulle vara bra för ett barn eller en graviditet.

Sinneslagsetik ex: Är man alkoholist eller drogberoende så är det inte alls bra för barnet. Dels för att barnet kan skadas av t.ex. alkoholen och dels för att en alkoholist till mamma inte är något att hänga i julgranen.
Här finns det bara två alternativ enligt mig; abort eller att sluta missbruka.
Och tänk om man blir våldtagen. Att bära på barnet till en våldtäktsmans i nio månader. Det lär inte vara så skoj. Jag tycker klart att man ska få göra abort vid en sådan situation.
Konsekvensetik ex: Har man ett förhållande där mannen misshandlar eller är allmänt våldsam så kanske idén om ett barn inte är särskilt bra. Inte om man vill skaffa barn och sedan behålla det. Här kan man antingen göra abort, eller lämna mannen. Men att lämna mannen är inte alltid så lätt som man tror.

I båda dessa överväger jag själv en abort, om det nu inte går att lämna den situation man befinner sig i. (Vilket det sällan gör)

Instrumentellt värde: Är man för ung och blir gravid kan en abort vara svaret på allt, enligt mig. Man kanske har ett viktigt jobb eller vill studera klart eller vidare. Då har man absolut inte tid att ta hand om ett barn. Särskilt om båda föräldrarna är lika gamla och vill studera.
Egenvärde: Vill man helt enkelt inte ha barn utan känner att man absolut inte skulle klara av det för tillfället, oavsett ålder, problem m.m., tycker jag också att man ska ha möjlighet till att göra abort. Dock till en viss tid. Har man ingen ”riktig” orsak till att göra abort så ska man inte göra det om tiden överskrider 2 månader. Eftersom att barnet utvecklas ju längre in i graviditeten man kommer, desto svårare är ett abortbeslut att fatta. Så skulle man ha möjlighet till att föda ett friskt barn utan konsekvenser och problem, och man är 2 månader in i graviditeten så tycker jag att man ska föda barnet. För på något sätt känns det som att fostret blir mer och mer ett liv för varje dag som går.

Jag tycker i alla fall att abort ska vara tillgängligt för varje person som önskas göra det. Jag tycker dock att det bör finnas ett ordentligt skäl, innan man bestämmer sig.
Jag tycker också att både mamman och pappan ska vara överens innan aborten utförs. Visserligen är det svårt att föda ett barn om mamman nu skulle vägra, men det är alltid bäst att fatta ett gemensamt beslut.
Blir man gravid och bestämmer sig för att adoptera bort barnet är det såklart bra att veta att man verkligen har någon som vill adoptera det. Så man inte föder det och sen inte kan ta hand om det.


Andra möjliga tankar kring abort
Om man nu inte väljer att tänka som jag gör så finns det alltid andra sätt att tänka på.

Sinneslagetiken: Folk som inte tycker att abort är en utväg trots att man är t.ex. alkoholist väljer nog att tro på adoption. De tycker nog att man ska föda barnet ändå (vilket är mycket riskabelt för barnet hälsa) och sedan adoptera bort det.
Konsekvensetik: Inom ett förhållande där mannen slåss och är våldsam finns ingen trygg tillvaro. Om man inte kan lämna mannen och uppfostra barnet ensam eller med ny pojkvän, eller göra en abort, så är nog adoption den ända lösningen här också. Detta leder då till att en annan familj blir lycklig tillsammans med det barnet, men själv blir man nog inte så lycklig.

Egenvärde: Tycker man att abort är idiotiskt så ska man självklart skaffa sitt barn om man nu är gravid och redo. Blir man glad av tanken får man bättre psykisk hälsa.

Folk som tycker att abort borde förbjudas tycker oftast att man dödar ett litet liv. Det är mycket förståeligt; fostret är trots allt en början till ett liv. Att någon annan bara kan bestämma om man får leva eller inte, är något annat som är orättvist.
Vissa människor tycker till och med att ”våldtäktsbarn” ska måsta födas. Det är ju inte deras fel att deras pappa är våldtäktsman.

Det finns hundratals olika åsikter som går att forma på olika sätt kring abort. Det finns inget rätt, det finns inget fel.---------------------------------------------------------------------


· Regeletik: Skulle man handla efter regeletik skulle det bero på omgivningen och alla omständigheter. Därför är det mycket svårt att säga.
· Meritprestationsprincipen: innebär att man får det man förtjänar. Jobbar någon väldigt flitigt och bra ska den personen ha mer betalt än någon som bara slöar med samma arbetsup...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Abort

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-06-05

    har du själv varit gravid någo

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-04]   Abort
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6532 [2019-08-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×