Darwins teori vs. Bibelns

10 röster
17202 visningar
uppladdat: 2006-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:
Darwins evolutionsteori går ut på ”the survival of the fittest”, alltså det naturliga urvalet, de lämpligaste överlever. Hans teori började accepteras av folket på 1800 talet. Det var en nyskapande teori som många hade svårt att acceptera till en början. Han menade att allt och alla har kommit från samma grund. Detta ville inte den icke-demokratiska kyrkan tro på eftersom de trodde att gud har skapat allting unikt.
Så här fungerar det i praktiken:
För ungefär 3-4 miljarder år sedan så började allt i en liten mini organism. Den uppstod av en ren slump i havet. Just då i början så bestod livet bara av encelliga organismer. Efter varaktiga slumpar och mutationer i flera miljarder år så har det steg för steg framställts den livsformen som finns till idag. Hans teori förklarar alltså hur allt gått till, hur hela livet är uppbyggt från organismen till människan. Förklarar mer noggrant i Darwins fyra sammanfattade punkter nedan.
1. Växter och djur har ofta stor begåvning till tillväxt. Det är ofta så stort att inte alla deras barn kan överleva till könsmogen ålder. Exempel lägger grodor varje år tusentals ägg och av dem är det bara ett litet antal som överlever. Det beskrivs i punkt 2, varför det bara är ett fåtal som överlever.
2. Det är en strid för livet. Många av äggen överlever inte av yttre och individuella faktorer. Det är många som dör därför att de inte hävdar sig i konkurrensen om utrymme och mat, andra dör på grund utav ogynnsamt väder eller så blir de uppätna av andra organismer. Detta är också ganska bra eftersom antalet vuxna hos en art blir ganska oförändrad. Om inte så många skulle dö skulle hela jorden vara invaderad av grodor och andra djur, trots alla miljoner äggs som läggs.
3. Under denna punkt är det bara att det finns en variation inom arten. Alla hundar har inte exakt lika stora klor och samma bruna ögon.
4. Detta testas just under striden för livet och bara de mest lämpliga sprids till framtida generationer. Det sker då ett naturligt urval av egenskaperna. Ett exempel på dem är djurriket.
Darwins teori är för övrigt en mycket bra och korrekt teori enligt vetenskapliga mått. Den är baserad på att alla någon gång har en gemensam urfader. Av detta har alla olika arter som finns på jorden utvecklats hela tiden och fortfarande utvecklas.
Sammanfattning:
De första bakterierna uppstod för ca 3.7miljarder år sedan och de första som hade fotosyntesen var cyanobakterier. Först så fanns de bara encelliga alger som levde under vatten och de va för ca 1.6 miljarder år sedan. Det var först för 400miljoner år sedan som växterna flyttade upp på land. Det var också efter det som mossor, ormbunksväxter, barrträd och blomväxter växte fram. 100miljoner år innan de så började alla ryggradslösa djurgrupper utvecklas. Utav dem så utvecklades bla. Fiskar, groddjur, kräldjur, fåglar och däggdjur. Däggdjurens vidare utveckling fortsatte efter att dinosaurierna dog ut för 65mikljoner år sedan. Senare närmare bestämt 5-7miljoner år sedan så gick människans och schimpansens utveckling skilda vägar. All denna utveckling har skett eftersom det finns fossiler, ryggradsdjurens byggnadsplan, fosterutveckling, DNA samt växt och djurgeografi som visar på det. Efter allt detta så ser man att arter utvecklas mot allt bättre anpassning. Individer med det bästa genetiska programmet för den aktuella situationen klarar sig bäst och för sina gener vidare.
Av: Filip Samuelsson 9e
Bibeln
Från början så var jorden mörk och tom. Då sade gud ”varde ljus” och det blev ljust på jorden. Ljuset kallade an dag och mörker kallade han natt och då blev det afton och morgon. Det var den första dagen. Gud sade ”I vattnet skall ett valv bli till, och det skall skilja vatten från vatten” och det menas med att han bildade havet och molnen.
Nu blev det afton och morgon detta var den andra dagen.
Nu sade gud ”Vattnet under himlen skall samlas till en plats så att det torra blir synligt” då menade han att han skulle skilja hav och land alltså det torra kallade han land och vattensamlingen hav. Nu skapade Gud också växter och träd. Sedan blev det afton och morgon. Det var den tredje dagen. Gud skapade två stora ljus, den större skulle härska upp på dagen och den mindre skulle härska på natten. Gud placerade dem på himlen för att de skulle lysa upp över jorden. Dem skulle härska på dagen och på naten. Och att skilja dag och natt. Sedan blev det afton och morgon. Det var den fjärde dagen. Gud sade ” Det ska vimla av varelser i vattnet. Och fåglar ska flyga över jorden och under himlen. Gud skapade också de stora havsdjuren och alla andra levande varelser som rör sig i vattnet. Och alla fåglar och fågel sorter. Gud sade att alla djur i vattnet skulle föröka sig i vattnet och alla fåglar skulle föröka sig på jorden. Och sedan blev det afton och morgon. Det var den femte dagen. Jorden ska skapa levande varelser efter deras slag, boskapsdjur, kräldjur, och jorden vilda djur efter deras slag. Och det blev så. Gud sa även ”låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. Gud skapade en kvinna och en man. Och sa ”föröka er på jorden. Och gud gav dem alla fröbärande örter på hela tiden och alla träd med frukt på det skall ni äta sa han. Han gav alla andra levande varelser gröna växter till föda. Och sedan blev det natt och morgon. Det var den sjätte dagen.

Jämförelse
Det som skiljer mellan Bibelns teori och Darwins teori är nog att Gud har aldrig funnits i Darwins tankar och i Bibelns så har Gud alltid funnits och det var han som skapade jorden och allt liv på den. Om man ska jämföra med Darwins teori så var det en liten organism som sedan utvecklades till större och större. En sak som är lika är att jorden skapades men på två helt olika sätt.

Big Bang
Enligt Big bangs teori så skapades universum för ca 10-20 miljarder år sedan.
Det finns väldigt många olika versioner på Big Bangs teori men alla är ungefär likadana.
Man kan säga att allt som finns i dag t ex planeter stjärnor m.m skapades pga denna stora smällen, efter denna smäll så skapades universum. Sen den smällen så har universum bara utvecklats och växt hela tiden forskarna säger att den växer ca 5-10 % på en miljard år.Av: Daniel Johansson och Robin Wessman 9e
Reflektion
Robins reflektion:
Jag tycker inte bibelns teori värkar så inte rimligt eller bara för att hur och när skapades gud och hur kunde han skapa en hel jord?
Fast det beror från person till person. Men jag tror mest på är Darwins för då började allt från en liten organism som sedan har blivit människor och växter. Jag tror att framtiden kommer att vara nästan som nu.
Det som jag kommer att vara nytt är att nog bilarna inte kan gå på bensin och kanske till och med svävar.


Filips reflektion:
Nu med arbetet i hand så tror jag faktiskt mer på Darwins teori. Som ja redan beskrev i arbetet så finns det mer ”bevis” på att just hans teori faktiskt har hänt. Det känns mer som om bibelns historia på hur världen skapades verkar påhittad helt och hållet enligt mig. Liksom om de inte fanns något, hur kunde då gud finnas och göra en jord på mindre än 1 vecka. Det som skrämde mig också var att bibeln beskriver precis som om gud vet allt redan första dagen visste han att det skulle finnas människor och djur då han bara skapat dag och natt typ. Jag tror just nu inför framtiden att det kommer gå väldigt fort i utvecklingen med bla. Mobiltelefoner, bilar, datorer osv. Mycket tackvare all folkökning från de stora Asien länderna som utvecklar nya saker hela tiden. Jag tror redan om 100år att folk kan åka upp till rymden och besöka olika planeter precis som att besöka ett nytt land. Med det så menar ja att snart kommer vi bli så många på jorden att en mängd kommer flytta ut i rymden och leva där ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Darwins teori vs. Bibelns

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-03-27

    Reflektionerna var det sämsta

  • Inactive member 2008-02-03

    Faan Säämstaa Relfektioonen hå

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-01]   Darwins teori vs. Bibelns
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6502 [2019-08-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×