Palmemordet

2 röster
10620 visningar
uppladdat: 2006-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Palmemordet

________________________________________________________________________________________________________________________________


Den 28 februari klockan 23.21 år 1986 blev Sveriges statsminister Olof Palme skjuten till döds. Mordet skedde i Stockholm vid Sveavägen och den första rättegången om detta mord startade 29 maj, 1989.

Mordet
Olof Palmes fru, Lisbet Palme, hade under eftermiddagen planerat att gå ut på bio med Palme, deras son och hans flickvän senare under kvällen. Hon hade pratat med sonens flickvän vid 17.00-tiden och de hade då pratat om ett se en film på Grand. När Olof Palme kom hem vid halv sex på kvällen fick han då veta om att det hade planerats ett biobesök. Vid denna tidpunkt var han utan sina livvakter, de hade han skickat hem tidigare under dagen. Sedan hade han pratat med sin son i telefon om vart biobesöket skulle ske, alternativen var Grand eller Spegeln men de bestämde inte något. Men eftersom att sonen redan hade köpt biljetter till Grand bestämde sig även Lisbet och Olof Palme att de också skulle se där.
Palme hann äta middag med sin fru när han kom hem innan de båda gick till bion vid halvniotiden. De åkte en bit tunnelbana från tunnelbanestationen i Gamla stan ända till Rådmansgatan. Från Rådmansgatan gick de den sista biten till Grand som ligger på Sveavägen. Vid detta ställe träffade de Mårten och flickvännen. När klockan var nio köpte de biljetter till filmen Mozart som skulle börja kvart över nio.
Vid kvart över elva var det dags för de fyra att bege sig hem igen och paren skildes åt varsitt håll. När paret Palme hade kommit fram till Tunnelgatan och var vid butiken Dekorima (idag heter den Kreatima) började en honom direkt. Detta skedde klockan 23.21:30. Mördaren sköt också ett andra skott som orsakade skråmor på Lisbet Palmes rygg och sedan sprang han in på Tunnelgatan och uppför trapporna mot Malmskillnadsgatan. Spåren efter mördaren slutar vid David Bagares gata.
Polisen har kollat upp om samtalen till deras telefon varit avlyssnade eller om Lisbet Palmes arbetsplats varit avlyssnad, men har inte funnit något som visar att det varit så. Det har inte heller tytt på att makarna har förföljts när de skulle gå från hemmet till bion.Efter mordet
Man vet vad som hände efter att mordet skedde eftersom att samtal till larmcentralen har spelats in automatiskt och tiderna har getts av Fröken Ur. Detta är några händelser efter att mordet är begått.

* Klockan 23.22:20 försöker ett ögonvittne ringa till larmcentralen. Han berättar för växeltelefonisten att det är ett mord begånget på Sveavägen och därefter kopplas hans samtal vidare till polisen. Han väntar i en och en halv minut på att polisen ska svara innan han slutligen lägger på.
* Klockan 23.23:40 ringer växeltelefonisten vid Järfälla taxi till larmcentralen. Hon har tidigare fått ett samtal från en taxichaufför från Järfälla taxi att ett mord har skett på den plats han befinner sig på. Radiooperatören, vid namn Ulf, ber växeltelefonisten att ringa polisen, vilket hon gör. För larmcentralen berättar hon att någon blivit skjuten vid Sveavägen, och personen som mottagit hennes samtal ber henne att ringa upp taxichauffören och säga åt honom att stanna vid platsen. Hon gör som han säger och ringer sedan till larmcentralen för att vara säker på att ambulansen är larmad.
* Klockan 23.24:40 ringer en operatör på larmcentralen till polisens sambandscentral och frågar om de har hört någonting om en skottlossning på Sveavägen. Operatören på sambandscentralen säger att han inte har hört något sådant larm.
* Klockan 23.24 anländer den första polispatrullen i polisbil till platsen. Ytterligare en taxichaufför från Järfälla taxi har uppmärksammat mordet via taxiradio och står endast 100 meter ifrån brottsplatsen. Han har en polispatrull som befinner sig nära honom och berättar vad han vet. Dessa poliser åker sedan direkt till mordplatsen och får under åkturen dit höra mer om händelsen via polisradion. Kommissarie Söderström finns i denna bil och han är den som tar ledningen vid brottsplatsen.
* Klockan 23.25:30 är de båda polispatrullerna framme vid Sveavägen. Poliserna blir beordrade av Söderström att ta följa upp spåren uppför trapporna. Drygt en halv till en minut efter att polisen kommit till platsen kommer en ambulans som har befunnit sig vid Sollentuna.
* Klockan 23.28:00 Olof Palme lämnat mordplatsen i ambulansbil och åker mot Sabbatsbergs sjukhus och där är han framme klockan 23.31:40.

Klockan 00.06 blir Olof Palme dödförklarad och några minuter efteråt får TT detta bekräftat. Sedan får olika media reda på att Olof Palme är mördad och har därför extra nyhetssändningar om detta. Bland annat P3 började redan vid 01.10 läsa upp nyheten om att Palme var död.

Ledtrådar från mordet
Endast två ledtrådar hade polisen att gå efter som gärningsmannen lämnat efter sig och det var kulorna av märket Winchester Western .375 Magnum. Äktheten på dessa kulor är dock omdiskuterade och men de båda kulorna stämmer överens med de blyfragment som hittat på offrens kläder. Till dessa kulor brukar man använda till det illegala vapnet Smith & Wesson .357. Men endast tio stycken av dessa vapen som var anmälda som stulna vid denna tidpunkt, och åtta har polisen lyckats söka upp.

Mördaren
Enligt en sammanvägning av de vittnesuppgifter som gjorts, så ska gärningsmannen ha sett ut enligt följande beskrivning: Det ska ha varit en man som varit mellan 175-190 cm lång, han ska ha burit en mörk jacka eller rock, han ska ha rört sig antingen smidigt eller klumpigt och han ska ha varit mellan 30-50 år. Dock är det ingen förutom Lisbet Palme som kunnat beskriva hans ansikte, men denna vittnesuppgift är mycket ifrågasatt.
Man har bedömt en beskrivning av gärningsmannen från 1994 och har då kommit fram till at mannen som utförde detta brott var ensam när det skedde, att han är personlighetsstörd och drivs av ett hat till Palme. Under sitt liv har han haft svårigheter med sina relationer, och han är inåtvänd ensam och personlighetsstörd. Under hans liv har han "misslyckats" och detta har gjort honom deprimerad. Depressionen har sedan blivit paranoia. Människor som gör sådana här brott och har sådan här karaktär är oftast i åldern 35-45 år. Denna teori om Palme-mördaren är dock inte särskilt viktig eftersom att sådana här beskrivningar oftast görs när det gäller seriemördare för att kunna se mönster mellan olika brott.
Tack vare en signalamentmaskin som hämtats från Tyskland har ett vittne kunnat beskriva Palme-mördaren och man kunnat göra en fantombild av honom. Vittnet sägs ha stött ihop med gärningsmannen på en gata utanför en restaurang och när mannen lagt märke till vittnet hade denne blivit rädd och försvunnit. Fantombilden på gärningsmannen publicerades den 6 mars 1986 och tack vare den fick polisen in mellan 6000-7000 tips om personer som liknat mannen på bilden.
År 1987 kommer det in sex stycken tips till polisen om en man som bor bredvid mordplatsen. Han sägs vara psykiskt sjuk och fixerad av Olof Palme. Vittnet som beskrivit fantombilden har sedan pekat denna man som den man han mötte vid mordkvällen. Den misstänkte berättar att han har befunnit sig på ett nöjesställe vid samma tidpunkt som vittnet, men hade inget alibi som kunde bekräfta detta. Men dock detta har det inte funnits några större skäl att tro att denna man varit den som mördat Palme.
Ytterligare en fantombild har visats den 24 mars 1986, och denna bild byggde på uppgifter från ett vittne som påstår sig ha sett Palme blivit förföljd av en annan man. Men polisen misstrodde detta vittne och tror inte ens att den påstådde förföljaren funnits.


Christer Pettersson
Christer Pettersson var den man som har misstänkts för mordet på Palme. Han blev förhörd av polisen för första gången den 28 maj 1986. Sedan 1988 har polisen speciellt uppmärksammat honom och därför började man avlyssna hans telefon. Man kom därför att göra ännu ett förhör med honom, och dessutom kom Lisbet Palme att peka ut honom som gärningsmannen genom en videokonfrontation. Åtal mot Christer Pettersson började i maj 1989.
Rättegången varade från 5 juni, 1989 till 10 juli, 1989 och i en dom den 27 juli 1989 blev Pettersson dömd till livstids fängelse för mord et på Olof Palme och för att ha framkallat fara för Lisbet Palme genom att avlossa ett skott mot henne. Dock var ledamöterna för tingsrätten inte eniga och domen kom att överklagas till Svea Hovrätt. Där fortsatte denna rättsprocess och Pettersson blev frikänd. Enligt hovrätten finns det inga nog med bevis som tyder på att Christer Pettersson var gärningsmannen. Bland annat så var det bara Lisbet Palme som kunnat peka ut honom som gjort gärningen och det fanns inte tillräckligt med motiv för Pettersson att döda Palme. Dessutom så tror man att Lisbet Palmes bild av gärningsmannen måste ha blivit förvrängd eftersom att hon vid tidpunkten var både upprörd och koncentrerad på Olof Palme.
Pettersson fick skådestånd på 300 000 kronor för att ha varit frihetsberövad och riksåklagaren ville inte föra detta mål vidare till Högsta domstolen. Dock gav inte riksåklagaren upp och den 5 december 1997 skickade denna in en resningsansökan till Högsta domstolen men som avslog den.
I september 2004 dog Pettersson, men överåklagaren för detta fall tror inte att det kommer att förändra fortsättningen av utredningen.

Gunnar Pettersson
En annan misstänkt för detta mord är Victor Gunnarsson. Genom ett tips från en kvinna som träffat denna man dagen före Palme-mordet skedde, hade polisen fått tag i honom. Kvinnan hade pratat med honom på ett uteställe och då hade han berättat om hur mycket han avskydde statsministern. Sedan hade hon fått hans visitkort.
Polisen hade hämtat Gunnarsson till förhör 8 mars, 1986, men fick fara samma kväll. Sedan kom polisen att göra ännu ett förhör den 12 mars och då anhölls han efter att polisen funnit Palmefientliga och en parkas som Victor hade på sig den dagen mordet skedde. Förundersökningen mot Gunnarsson kom att läggas ner efter att både ha varit häktad och telefonavlyssnad.

Andra spår om Palme-mordet
Det finns en drös andra teorier om vem Palme blev mördad av och varför. Bland annat så tror man att det ska ha varit:
* En kurdisk organisation vid namn PKK som av regeringen blivit förklarade som en terrorganisation, och varit inblandade i grova våldsbrott även i Europa.
* En sydafrikansk underättelsetjänst som är kallad BOSS.
* En chef på som jobbar på SÄPO.
* En sydafrikansk lönnmördare som har lejts av staten.
Man tror också att Palme skulle ha blivit lurad av gärningsmannen att komma till det ställe han ville. Det har också utkommit en teori av en man kallad Mikael Hylin. Han har gjort en dokumentär om Palme på SVT och heter "Jag såg mordet på Palme". Hans teori är att Christer Pettersson begick mordet på Palme, men det var inte honom han skulle mörda egentligen, utan en knark-distrubitör som heter Sigge Cedergren. Genom att intervjua människor från den undre världen har han byggt denna teori. Men i en artikel i Dagens Nyheter skriver två journalister att Hylen har ignorerat de bevis som talat emot denna teori och därför så kan ans...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Palmemordet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-11-01

    Jag tycket ditt arbete är bra,

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-01]   Palmemordet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6497 [2019-08-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×