The SpaceRace

3 röster
6433 visningar
uppladdat: 2006-05-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
The Space Race - Rymdkapplöpningen.


Inledning

Strax efter att USA bombade Hiroshima så tog i stort sett andra världskriget slut. Men stormakterna USA och Sovjet, som innan hade varit på samma sida, började nu splittras. Stormakterna bråkade om många saker, till exempel Kubakrisen och uppdelningen av Tyskland i ett sovjetiskt och ett amerikanskt läger. Resultatet blev en splittring av länder/nationer. I Europa var skillnaden jättestor. Det fanns något som kallades ”Järnridån”, vilket var gränsen mellan de kommunistiska och de kapitalistiska områdena.

Europas östliga länder hamnade under kommunisterna, med Sovjet som övermakt, och Moskva som centrum. De västra delarna kom tillsammans med USA med hjälp av demokrati och kapitalism.(USA hjälpte även till att återuppbygga Västeuropas dåliga ekonomi, oftast genom att ge dem pengar, som de senare tjänade på eftersom då kunde Europa köpa amerikanska varor.) Det var ett mycket smart drag av USA. På så sätt förbättrades även omloppet på deras varor vilket blev att alla blev nöjda. Senare så tvingades hela världen till att ta ställning till öst- eller västinriktad politik, dvs. Kommunism eller Kapitalism.

Kalla Kriget

Stormakterna USA och Sovjetunionen gick åt olika håll och Det Kalla Kriget bröt ut. USA och Sovjet ville ha så mycket arme som möjligt, det blev en Kapprustning. De var rädda att den andra stormakten skulle anfalla, så därför gällde det att ha mycket försvar. Det snackades ganska mycket om hur den andra sidan var ”dålig” på olika sätt. (en sak som jag har märkt, är att man på olika indirekta sätt har försökt att ”smutskasta” den andra sidan, bland annat genom dataspel t ex Red Alert 2.) USA snackade om Sovjet, blä, dom kan ju inte vara kloka och Sovjet om USA, usch, vad är det för folk?

Rymden

Men det var inte bara militärt man ville visa upp sig, utan även industriellt. USA och Sovjet ville båda visa upp sina teknologier och då var inte Jorden tillräcklig. Man ville ut i rymden. Man har i alla tider haft drömmar och funderingar om rymden. Bland annat fransmannen Jules Vernes olika funderingar på rymdfarkoster, men då skulle man skjutas till rymden av en slags jättekanon.

Men genom att gå emot all tidigare kunskap och göra det omöjliga möjligt skulle man åka ut i rymden. Det var mycket prat om att bygga så kallade ”satelliter”. Det var Sovjet som kom först, genom att den 4 oktober 1957 sända ut Sputnik 1, världens första (konstgjorda, med tanke på att t ex månen också är en satellit) satellit, i omloppsbana kring jorden. Fyra månader efter Sputnik 1 så skickade USA upp sin första satellit, Explorer 1.

Lajka, Kosmonauten och USA

Själv tycker jag att Sovjet ”vann” rymdkapplöpningen där, med tanke på att då visste man inte att USA skulle vara först på månen. Men det beror på, vad skulle vara ett ”slut” på rymdkapplöpningen? Att vara först i rymden eller att bestämma mest i rymden?

USA skämdes och kände pressen av Sovjets försprång. Året efter bildade man NASA (National Aeronautics and Space Administration). Det var ett försök att snabba upp sina projekt med satelliter. Men Sovjet lyckades en gång till komma före USA när de en månad senare sköt upp Sputnik 2 med den första rymdpassageraren, hunden Lajka. Lajka dog en ”naturlig” död innan Sputnik 2 kom tillbaks i atmosfären och brann upp. Det är åtminstone vad man säger. Hunden kanske dog när sputnik brann upp och ryssland bara sa så för att rädda sitt rykte. 2 år senare, skickade Sovjet även upp en LUNA 3 också, som tog de allra första bilderna på månens baksida. Det var ganska sensationellt med tanke på att man aldrig hade sett baksida förr, eftersom månens bana går i en vinkel som gör att man från Jorden bara ser en sida hela tiden, det vill säja månens framsida.

Sovjet trodde att de hade ”vunnit” rymden, eller rymdkapplöpningen, när den första människan i rymden, Juri Gagarin, skickades upp och åkte ett varv runt jorden på ca 90 min och sedan kom levande tillbaks till jorden. Han blev Sovjets ”maskot”, och Amerikas ”status” blev bara sämre. Rymdkapplöpningen leddes av Sovjetunionen med ett stort övertag.

Löftet och Månen

Men i början av 60-talet hade USA:s president; John F. Kennedy, gett ett löfte till det amerikanska folket, (och världen för den delen), att innan detta århundrade var över skulle en amerikan ha satt sin fot på månen. Detta löfte liknade mer en dröm än ett mål, och för Kennedy fick drömmen ett oväntat slut. 1963 var han i Dallas för att sätta igång valrörelsen inför 1964:as presidentval. Han körde i en öppen bil och någon tog chansen att mörda honom. Det gick rykten om att det skulle vara någon från Sovjet. USA:s nya president gick vidare med Kennedys ”dröm”, men när åren gick, och ingen hade varit på månen, var det nog många som tvekade på hur löftet skulle hållas.

Men den 20 juli 1969 landade Neil Armstrong och Buzz Aldrin, som första människor, på månen under Apollo 11-expeditionen. Men egentligen var USA inte först på månen. Sovjet hade skickat upp en satellit, vid namn LUNA 2, till månen. LUNA 2 hade kraschat och förstörts, men på sätt och vis var Sovjet egentligen först på månen. USA var visserligen först på månen med människor, men vad räknas?

Själv tycker jag att USA inte vann rymdkapplöpningen bara för att de var först till månen med människor, visst var ett stort framsteg för dem, men ändå är det ganska många som tycker att USA vann. Det är inte lika många som vet att Sovjet var först med en satellit på månen. Med tanke på att USA ”äger” (de har många satelliter och ganska bra koll) rymden idag, så är det många som ser det att USA vann rymdkapplöpningen. Men när tog Rymdkapplöpningen verkligen slut då? Enligt de flesta så var det när USA ”gick” på månen, men vad är det som säger att den inte fortfarande pågår? Varför skulle USA ha vunnit bara för att USA hade landat på månen? Ryssland kanske har något stort projekt på gång som handlar om att skicka upp lyxfärjor med passagerare till rymden eller något annat? De kanske har något revolutionerande på gång? Vad vet vi? INGET! (ok, om de hade något stort projekt skulle det nog komma ut till massmedia, men ändå!?) Men vad gjorde Sovjet när USA tog månen ifrån dem då? Satt de bara och kollade på?

Samarbete

Den som ”leder” rymdkapplöpningen nu, är USA. De har majoriteten av satelliter i rymden och de har stenkoll på allt som skjuts upp och såna saker i rymden. Men det beror igentligen på. Man har även dockat, mellan USA och Ryssland. ISS, International Space Station, är ett samarbetsprojekt.

Bra att veta

I Mercury 3, var den första Amerikanska astronauten (Alan B. Shepard) i rymden, han var dock inte i omloppsbana runt Jorden, utan bara (bara och bara) 15 min i rymden. Men John Glenn, i Mercury 6 var den första Amerikan i omloppsbana runt jorden. Men då hade redan German Titov (Sovjet) i Vostok 2 farit 17 varv runt jorden. Så jag tycker att Amerikanarna var i detta stadiet lite sena. Men 1962 skickades den första rymdfarkosten mot en främmande planet ut av Amerikanarna. Mariner 2 hette den och den var på väg mot Venus. 1963 var den första kvinnan uppe i rymden, Valentina Terejskova i Vostok 6.

Egna tankar

Varför blev Sovjet så glömt och gömt i USA:s skugga? Jag tror helt enkelt att det är för att USA gör mer, de gör fler bra saker. De har demokrati/kapitalism, vilket gör att folket får det bra, vilket leder till att folket gör fler saker, de blir gladare. Jag säger inte att Sovjet var dåligt, med tanke på att de ändå hade ganska mycket kultur och teknologi, men kommunism verkar inte vara speciellt bra i praktiken. De visade sig med tanke på att det finns liksom inte kvar, det kunde inte överleva. Visst, fin tanke, alla lika värda, men det funkade ju inte. Varför byggde man Berlinmuren? Jo, för att stoppa massflykten från Östberlin (kommunistiska) till Västberlin (kapitalistiska). Så kommunism funkar inte riktigt som folk hade tänkt sej. Folk var inte glada med kommunism helt enkelt.

Åter till rymden, så finns det även den teorin att allt bara var en bluff, att de hade spelat in allt i en studio. Det finns saker som visar för och mot det, t.ex. vinden, flaggan som svajade i vinden, hur skulle det gå till? Månen har ju ingen atmosfär, vilket leder till att det inte finns några vindar. Eller att hur skulle man kunna lura så många personer som var inblandade? Plus, skulle inte Sovjet ha koll på USA om de var på månen eller inte? Själv tror jag på att man har varit på månen. Om inte då, så i alla fall senare. Man skickar ju upp folk konstant i rymden numera, med alla dessa rymdstationer med mera. Så varför skulle USA ljuga om det? Kanske för att de ville ha uppmärksamhet från världen. Kanske för att de kände att de var på väg neråt och behövde någonti...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: The SpaceRace

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-11-07

    bra skrivet<3

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-30]   The SpaceRace
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6444 [2020-08-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×