Vasco Da Gama (1468-1524)

27 röster
21195 visningar
uppladdat: 2006-05-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vasco Da Gama föddes 1468 i den portugisiska hamnstaden Sines. Han fick ett rykte om sig att vara en orädd sjöman och fick i uppdrag av kungen Manuel I att försöka hitta sjövägen till Indien. Under 1460-talet hade många mål blivit att runda kontinentens södra spets för att lättare få tillgång till Indiens rikedomar, framförallt svartpeppar och andra kryddor, genom en tillförlitlig sjöfartsväg. Vasco Da Gama gjorde 3 resor under sin livstid.

Första resan

Han fick till sitt förfogande 4 skepp speciellt utformade för ändamålet och 150 besättningsmän. 9 juli 1497 startade hans resa utanför floden Tejo och fyra månader senare kastade han ankare i viken vid ön St Helena utanför Sydafrika. De seglade sedan runt Godahoppsudden och den 16 december hade de passerat White River i Sydafrika. Eftersom julen var nära gav de kusten som de passerade namnet Natal (jul på portugisiska) och det heter så även idag. När de sedan kom till Mombasa såg araberna att de var portugiser, samma folk som många år tillbaka på motsatta kusten av Afrika fört ett hänsynslöst krig mot muhammedanerna. Araberna hetsade därför infödingarna mot främlingarna som då hamnade i stor fara. Som tur var lyckades de komma därifrån.

I Malindi lyckades de få tillgång till en lots som kunde hjälpa dem att nå Calicut på Malabarkusten i Indien, dit de anlände den 20 maj 1498. Calicut var då medelpunkten för den öst-afrikanska , arabiska, persiska och indiska handeln. Vasco försökte få till en handelsförbindelse mellan Indien och Portugal, men även här försökte muhammedanerna sätta stopp för Portugiserna. 1499 i september reste Vasco hem till Lissabon och vid ankomsten hedrades han med fina utmärkelser. Kung Emanuel sände genast iväg en flotta med 13 skepp till Indien, för att försöka starta upp portugisiska fabriker. I Calicut hade 40 kvarlämnade portugiser blivit mördade.

Den andra resan

Kung Emanuel ville hämnas de 40 portugisernas död och för att säkra den indiska handeln, så han sände iväg 1502 en ny flotta som bestod av 10 skepp och som leddes av Vasco Da Gama. Han grundade kolonier på Mocambique och Sofala på Afrikas östkust och han fortsatte sedan till Malabarkusten där han genast började bombardera Calicut och förstörde deras flotta. Han seglade sedan från Calicut till Cochin i november och han slöt olika handelsfördrag med olika kuststäder. Han återvände sedan hem igen till Portugal i september 1503 med en rik last och han hedrades än en gång av kung Emanuel. Efter detta var Da Gama en av landets rikaste män och han drog sig tillbaka i 20 år.

Den tredje resan

Portugiserna utvidgade sina landområden i Indien med hjälp av fem olika ”vicekungar” och den sista av dem, Menezes, gick det dåligt för så man kallade återigen in Da Gama. 1519 fick Da Gama titlarna greve av Vidiguiera och vicekung av Indien. Han lämnade Lissabon 1524 för att resa till Goa i Indien. De dåligheter och oskick som fanns i styrelsen där avskaffade Da Gama men han hann inte göra särskilt mycket innan han dog.
På julafton 1524 i hamnstaden Cochin, avled Vasco Da Gama 64 år gammal.

Följder av resorna:

Efter att Da Gama gjort sin första resa förstod den portugisiska kronan att det skulle bli viktigt att säkra sina utposter på Afrikas östkust för att behålla sina handelsvägar till fjärran östern.

Hamnstaden Vasco Da Gama i Goa är döpt efter honom, liksom Vasco Da Gama-kratern som är en stor krater på månen. Det finns tre fotbollsklubbar i Brasilien och en i Goa som har fått sitt namn efter honom. På Michael H Harts lista över de mest inflytelserika personerna i historien är Vasco Da Gama rankad som nummer 86. I å...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vasco Da Gama (1468-1524)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-10-17

    Bättre källor tack! snacka om

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-29]   Vasco Da Gama (1468-1524)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6433 [2021-01-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×