Afghanistan och talibanerna

14 röster
19289 visningar
uppladdat: 2007-01-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Talibanrörelsen uppstår

Vilka är Talibanerna? De flesta tycks uppfatta talibanrörelserna som något omodernt i dagens värld. Enligt några islamexperter saknar talibanska sharia-lagstifrningen stöd i koranen och andra religiösa texter inom islam. Talibanernas rötter kommer från phashtuner och ordet Talib betyder ”den som studerar islam”. Folket var utmattat av åratals krig. När en ny väpnad rörelse som kallades talibanerna 1994 helt oväntat dök upp i södra Kabul möttes den av starkt gensvar av krigströtta landsmän, särskilt på den pashtunska landsbygden. Talib är ett arabiskt ord som betyder "den som söker religiös kunskap" och det berättades att talibanerna var unga koranstuderande från flyktinglägren i Pakistan. Det var nu inte hela sanningen.
Deras ledare Muhammed Omar var en medelålders mulla, det vill säga en muslimsk präst, från trakten av Kandahar och han stöddes av andra extremt konservativa pashtuner. Han hade också starka band till den islamiska rörelsen Jamiat-i-Ulama i Pakistan.
Talibanrörelsen växte snabbt och den ene krigsherren efter den andre fann för gott att ansluta sig till den. De militära framgångarna kom slag i slag. Talibanerna erövrade Kandahar, sedan Herat och 1996 Kabul. Den gamla regeringen under Rabbani flydde och talibanerna installerade sig som Afghanistans nya herrar.


Talibanerna tar makten (1996-2001)

Talibanerna grundade en mycket stränga lag och regler och mansdominerad regim i Afghanistan. Allt som verkade västerländskt blev syndig och förbjöds. Som t.ex. Populärmusik, TV och fotboll och mycket mer. Männen måste ha långt skägg för att kunna vara en äkta muslim och kvinnor måste helt och hållet dölja hela kroppen med burka. Kvinnor förbjöds också att arbeta utanför hemmet och flickor fick inte gå i skolan. Stora bhudda statyer sprängdes och man fick inte ha musik på en bröllopsfest. Väldigt stränga straff infördes, en tjuv kunde få handen eller fötterna avhuggande. Om man var otrogen som kvinna blev man ställd mitt bland folk som skulle kasta sten på kvinnan tills man dog. Talibanerna tyckte själva att reglerna skulle göra Afghanistan till ett rent islamiskt samhälle, men det var i många fall en gammaldags pashtunska tradition från landsbygden som infördes som islamiska lagar. De välutbildade folken som i Kabul uppfattade talibanerna som ett slags hotbild för framtiden i Afghanistan. På den pashtunska landsbygden var det däremot en lättnad över att det var slut på krig efter alla dessa år. När talibanerna tog makten i Kabul innebar det att de hade nu snart kontroll över hela Afghanistan. Det blev också ett starkt hat mellan sunnimuslimer och talibaner. När talibanerna återtog staden Mazar-i-Sharif 1998 genomfördes det direkt ”talibanlagar”. Grymheter mot folk gjorde så att det började bildas anti-taliban grupper i smyg och snart vid 2000-talet kunde omvärlden höra de. Så här såg talibanernas flagga ut. Vit med islams trobekänelsen i mitten. En fundamentalistisk taliban tvångsklipper en främmande busspassagerare. Enligt talibanledaren Abdul Rahim Khasti lockas djävulen till långt hår, vilket därför måste hållas kort.Världen och USA

Efterhand växte också omvärldens vilja mot det makten som talibanerna hade i Afghanistan. Iran var väldigt upprörda över talibanernas regler mot sunnimuslimer i Afghanistan. I USA och Europa växte uppfattning mot talibanernas kvinnoförtryck. Men det vår inte för än terror attacken mot USA hände, som då folk började prata om ”talibaner”.

Usama Bin Ladin och Talibanerna
Talibanerna blev nu alltmer ensam och de började nu fatta att de var väldigt okunniga mot omvärlden. De hade bara några få vänner kvar i Pakistan och Usama bin ladin. Usama bin ladin kom från Saudi-Arabien och var värsta miljonären med sin Al-Qaida nätverk. De så kallade afghan-arberna bilade grupp med usama bin ladin för terror dåd mot västerländska världen. När terror attacken mot USA hände blev det omöjligt för Usama att stanna kvar i hemlandet utan flydde till talibanerna (hans ända vänner) i Afghanistan.


Terrorattacken mot USA den 11 september 2001

När terror attacken mot USA hände den 11 september 2001 dog miljontals människor och många skadades. Det var en chock mot alla människor där och mot omvärlden. USA började nästan direkt misstänka Usama bin ladin och hans nätverk. USA ville ha Usama bin ladin men talibanerna vägrade lämna honom till USA. Med hjälp av FN och andra europeiska länder flög USA i oktober samma år och bombade Afghanistan. Miljontals människor dog i Afghanistan men USA hittade inte Usama. Efter några månader drevs mulla Omar ut från Afghanistan och talibanväldet var äntligen över. Bra nu var det problemet löst men vad skulle man göra med alla oskyldiga och hemlösa människor som blev lämnade efter krig. Det var inte första gången Afghanistan var med om krig. Afghanistan har varit med om krig i nästan 30 år och man undra ju om det någon gång ska ta slut. Land efter land invandrar Afghanistan och lämnar landet bakom sig fattig och hjälplös.

Afghanistans Framtid

Efter alla dess krig och krig i Afghanistan tror många inte ens på någon framtid för Afghanistan. Föräldrar som barn har både dött eller växt med krigen. Det ända man kan hoppas på är att krigen någon gång ska ta slut. I Afghanistan kan det bara bli krig eller krig. Många undrar om det blir fred någon gång. Visst Afghanistan är inte den ända landet i världen som kanske är fattig men Afghanistan har i alla fall varit med om flest krig. Först var det när kommunisterna tog makten och sen kom ryssarna och sen blev det innebörds krig och sen kom talibanerna och nu USA. Man kan lika gärna hoppas på ett nytt krig. Byggs landet om på nytt förstörs den av krig igen. För förta gången i Afghansk historia valde folket president och kvinnor kunde rösta. Man har börjat bygga väldigt mycket så som skolor affärer och mm. Folk är mycket glad och det har jag faktisk sett när jag var i Afghanistan. Tack vare mycket stöd och hjälp från omvärlden kan man göra mycket för människorna där. En stor del utav hjälpen var från Sverige. Sverige som nästan aldrig har varit med om krig har nästan hjälp lika många krigsoffer. Fler och fler i Afghanistan vill ha länder som Sverige. Jag själv är från Afghanistan och har sett mycket av krigen. Jag har också sett hur talibanerna behandlade ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Afghanistan och talibanerna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2007-07-08

  Jag vill bara påpeka att i Att

 • Inactive member 2007-10-23

  Mycket stavfel, men annars bra

 • Inactive member 2008-02-19

  oj..hehe märkte d nu :P

 • Inactive member 2009-06-17

  Du har kopierat större delen av texten från "http://www.sakerhetspolitik.se/templates/Level2Page____526.aspx"

 • Inactive member 2012-12-07

  fel talibanerna var sunnimuslimer alltså talibanerna var emot shiamuslimer det var därför Iran var överhuvudtaget arg pga att hela Iran är byggd på shiamuslimer. kolla din fakta rätt nästa gång.

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-18]   Afghanistan och talibanerna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6425 [2020-10-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×