Dagbok (1860-talet)

2672 visningar
uppladdat: 2006-05-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Dagboken (Sonen Emil)
Måndag:
Den här dagen har varit hemsk och jobbig, fast ändå underbar. Jag gick upp på morgonen, och insåg att jag var försenad till jobbet hos storbonden Arne Höstack. Jag slukade i mig resterna av frukosten, medans mamma diskade. Sedan sprang jag till storbonden. Hos han brukar jag mocka, mata djuren, mjölka korna m.m. Jag var försenad till Arne, men han märkte inget. Han trodde jag var och matade grisarna.

När jag kom hem lade jag mig på kökssoffan. Då började katten jama. Jag gick och tittade vad det var med henne, för hon slutade aldrig att jama. Då såg jag 3 små lurviga saker, det var kattungar.

Mamma hade gjort stekt fläsk till middag. Det var jättegott. Jag åt så mycket att jag fick ont i magen, så jag lade mig på sängen och började dagdrömma. Jag dagdrömde om en tjej jag varit förälskad i ända sen jag träffade henne för 4 år sedan på skolan. Jag har inte träffat eller sätt henne sen jag slutade skolan för 3 år sedan. Nu är jag 12 år. Jag gick i skolan 1 år för att lära mig läsa. Det gjorde min broder Jan också.

Plötsligt kom pappa in. Han skulle ge Jan och mig aga. Han ger oss alltid aga på måndagar.

Nu sitter jag och skriver i min kära dagbok, nästan direkt efter agan. Jag ska snart sova, för jag har jätte ont i ryggen.

Tisdag:
Jag vaknade tidigt av alla smärtor. För att glömma bort alla smärtor kelade jag med kattungarna. Vi har blivigt ganska bra vänner. När resten av familjen vaknat hjälpte jag mamma med frukosten. Hela familjen åt frukost tillsammans.

Efter frukosten gick jag till Arne. Han skulle hälsa på några grannar, så jag passade på att slappa i höet, men jag somnade. Arne blev jätte sur, och började kasta stenar på mig.

När jag kom hem var middagen klar. Jag fick lov att jobba över, för att jag somnade. Vid matbordet frågade Jan vad jag hade råkat ut för. Jag berättade. Pappa var inte glad. Han såg på mig med en arg blick. Sedan sa pappa att han skulle ta bort 2 kattungar. Han sa att de var ohyra. Jag blev ledsen. Jag ville säga emot, men jag kunde inte, för då kanske han skulle döda mig, tänkte jag.

Nu sitter jag här precis efter maten. Jag hatar pappa, men ändå inte. Han kan vara riktigt snäll ibland. Han är speciellt snäll när han spelar dragspel. Då är han helt underbar.

Onsdag:
Mamma väckte mig, frukosten var klar. När jag åt tänkte jag på den ensamma kattungen som fått sina syskon dödade.

Efter jag ätit gick jag med lugn takt till storbonden. I dag skötte jag mig. Jag ska börja sköta mig på jobbet så att han inte kastar stenar på mig. Det är jag rädd för.

När jag kom hem var inte mamma hemma, så jag frågade pappa vart mamma var. Han sa att hon var och handlade. Hon kom hem vid middagsdags.

Nu sitter jag här just före läggdags och håller på att somna.

Torsdag:
Jag har längtat jätte mycket efter den här dagen, eftersom pappa har lovat att han ska spela dragspel i kväll. I dag har det varit en vanlig dag. Jag gick på jobbet, gick hem, åt och sedan kom det roliga. Pappa började spela, och Jan började spela med sitt munspel. Det var så vackert att jag nästan började grina.

Fredag:
Det är inte så mycket att skriva, allt spännande händer på kvällarna. Annars är det som en vanlig dag. När jag kom hem från jobbet var inte mamma hemma. Ingen viste vart hon var. Hon kom hem jätte sent, så det blev en sen middag. Pappa blev sur på mamma, och började skrika på henne. Det var för att hon inte sagt vart hon var. Nu ska jag lägga mig, för jag är lite skakis efter bråket.Lördag:
Det här är en av de värsta dagarna jag varit med om i mitt liv. Vid middags dags kom ett stort oväder. Jag blev lite rädd, eftersom det blixtrade och dundrade så hårt. Just före läggdags hörde man ett stort brak. Jag förstod direkt att blixten hade slagit ner i närheten. Då skrek pappa att blixten hade slagit ner i ladugården, och att det började brinna. Snabbt tog han beslutet att jag skulle springa till grannarna och fråga om hjälp, medans Jan skulle hemta vatten från brunnen. När jag kom tillbaka med grannarna var pappa helt svart av sot. Han höll ett snöre i ena handen där kossan var bunden av. Jag förstod direkt att han hade sprungit in i elden och räddat kossan.

Nu ska jag tvätta mig, eftersom jag luktar så mycket rök. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dagbok (1860-talet)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-28]   Dagbok (1860-talet)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6419 [2021-01-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×