Selma Lagerlöf

21 röster
22635 visningar
uppladdat: 2006-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Selma Lagerlöfs liv

Selma föddes den 20 november 1858 på en liten gård, Mårbacka som ligger i Värmland. Hennes föräldrar gav henne namnet Selma Ottilia Lagerlöf. På den lilla gården bodde Selma, hennes föräldrar, hennes tre syskon och hennes farmor. Hennes storebror hette Daniel och hennes storasyster Anna, lillasystern fick namnet Gerda. Erik Gustav Lagerlöf var Selmas pappa, han var löjtnant. Mamman hette Louis Walkroth men tog namnet Lagerlöf när de gifte sig Det var mycket tack vare hennes farmor, som berättade sagor, som Selma började skriva. När Selma var sex år gammal dog hennes farmor, det tog hon mycket hårt. Hon började läsa tidigt, redan när hon var 10 år hade hon läst ut bibeln. Selma var inte så ofta och lekte, för hon hade fötts med ett 6cm kortare ben, utan spenderade mycket tid i hemmet. När hon var 9 år åkte hon till Stockholm för att få gymnastik till sitt ben som blev värre. .

Selma gick aldrig grundskolan utan studerade i hemmet. När hon var 23 år gammal tog hon ett lån så hon kunde fortsätta sin utbildning. Det tyckte hennes far inte om. Men hon började studera vid Sjöbergs Lycenium, en skola för flickor, och fortsatte sedan på Lärarinnesemenariet i Stockholm, där började hon 1882. Efter att ha tagit examen, år 1885, började hon jobba som lärarinna vid Elementarskolan för flickor, som låg i Landskrona. Hon jobbade där tills 1889, då hennes far dog. Selma var då 29 år gammal, och hennes mor var tvungen att sälja gården i Mårbacka. Selma tog det väldigt hårt och bestämde sig för att köpa tillbaka gården när hon sparat nog med pengar för att köpa tillbaka den. Vid 37 års ålder slutade Selma som lärarinna och började skriva böcker. Två efter det flyttade hon till Falun där hennes lillasyster Gerda bodde med sin familj. När Selma tog nobelpriset 1909 köpte hon tillbaka Mårbacka för prispengarna, och renoverade upp den. Den 16 mars 1949, dog Selma efter en hjärnblödning, begravningen direktsändes i radio. Hon begravdes på Östra Ämterviks kyrkogård, många besöker henne där än idag. .

Selma fick aldrig några barn och gifte sig aldrig. Det har visat sig nu efter åt att Selma var homosexuell och hade en affär med den nära väninnan Sophie Elkan. Det har talats om att Selma hade en stark feministisk sida, den kanske var p.g.a. att hon var homosexuell. Selma hade även en fosterson som hette Nils Holgersson. Han flyttade till Selma när han var 6år, hon bodde då i Falun. Innan det hade Nils bott i Enköping. När han blev vuxen flyttade han till Amerika.

Bibliografi
Selma släppte aldrig drömmen om att få ge ut en bok. Hennes första berättelse Gösta Berlings saga, som vann ett pris, gjorde att hennes författar karriär tog fart. De flesta av hennes böcker handlar om hembygden i Värmland, dit hon längtade tillbaka till. Osynliga länkar var hennes andra bok som hon släppte tre år efter, år 1894. Lagerlöf skrev 31 böcker under sitt liv. Den sista bok hon skrev var Skrifter på jordgolvet, det var 17 år före hennes död, år 1933. Den skrev hon till en insamling för Judiska flyktningar för Tyskland. År 1909 fick Selma nobelpriset i litteratur, för de pengarna köpte hon tillbaka sitt barndomshem i Mårbacka för 13500 kr. Hon renoverade gården, och idag är Mårbacka ett museum som är öppet för alla. Selma reste väldigt mycket i sitt liv tillexempel Israel. Resan till Jerusalem inspirerade henne att skriva Jerusalem 1 och 2. På hennes resor följde hennes väninna Sophie Elkan. Selma blev invald i Svenska Akademin 1914, hon var den första kvinnan som blev invald. Efter hennes död kom flera verk av Selma ut t.ex. Från skilda tider och Du lär mig att bli fri, som var ett brev till Sophie Elkan.

Selma var uppläsare i radio under 30-talet, henens böcker passade mycket bra till uppläsning. Eftersom många av dem byggde på muntlig berättartradition. Väldigt många av Lagerlöfs verk har filmatiserats. Tösen från Stormyrtorpet var den första boken som regisserades av Victor Sjöström. Det har även gjorts en tv serie av Kejsaren av Portugallien som var regisserad av Lars Molin.
Selma skrev som barn väldigt mycket dikter. Men inte ett spår av poesi finns i hennes litteratur. Från första boken till den sista blev böckerna bara tyngre och tyngre. Hennes litteratur bygger på realismens grund. Att gestalta det mystiska och okända är hennes främsta förmåga som gjort henne så känd. Selma hade en mjuk och formbar författarstil. Hon var en mycket medveten författarinna och skicklig i berättarteknik, historia och psykologi. Lagerlöf försökte vidga sina vyer genom att resa och läsa enormt mycket. I hennes böcker beskriver hon noggrant vardagslivet och lär ut vikten av ärlighet och hårt arbete. Man kan se tydligt i Selmas böcker att hon hade bra fantasi, hennes böcker handlar om märkvärda och fantasifyllda öden. Som ung skrev selma några romaren som handlade om den fantasifulla romantiken, kärleken till romantiska och drömlika ställen. Men den delen får mindre plats i Lagerlöfs senare böcker. Selma har även fått den ärofyllda platsen att pryda den svenska 20-lappens framsida. Selma är idag, efter Agust Strindberg, den mest kända svenska författare ute i världen. Ett flertal av hennes böcker har blivit översatta till de flesta världsspråken

------------------------------Selma Lagerlöfs viktigaste verk:

•Gösta Berlings saga 1-2 (1891)
•Osynliga länkar (1894)
•Antikrists mirakel (1897)
•Drottningarna i Kungahälla (1899)
•En herrgårdssägen (1899)
•Jerusalem 1-2 (1901-02)
•Herr Arnes penningar (1904)
•Kristuslegender (1904)
•Nils Holgersson underbara resa genom Sverige (1906-07)
•En saga om en saga och andra sagor (1908)
•Liljecronas hem (1911)
•Körkarlen (1912)


•Tösen från Stormyrtorpet (1913)<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Selma Lagerlöf

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-24]   Selma Lagerlöf
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6379 [2020-07-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×