Näsan

3515 visningar
uppladdat: 2006-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Näsan är hos människan ett från ansiktet utskjutande organ för andning och lukt. Motsvarande organ hos andra djurarter kallas nos. Vårt luktorgan sitter i övre delen av näshålan. Där finns det sinnesceller som reagerar på ämnen i gasform eller lösta i fina vätskedroppar. Luktsinnet vänjer sig snabbt vid en lukt, så att man kan känna lukten snabbt och kan sluta känna den direkt om den slutar verka eller om de är en lukt som håller sig länge.
Vi människan har 2 lufftvägar vi kan andas igenom , antigen med näsan eller med munnen , men näsan arbetar inte själv med att "andas" utan näsan får hjälp av mellangärdets muskler , som finns mellan revbenen. När mellangärdet sänks och revbenen höjs ökar bröstkorgens volym och lungorna utvidgas. Med hjälp av det kan näsan vara en bi källa till att vi ska få syre och andra saker som lukt. När syre dras in genom näsorna så arbetar näshåren, dem plockar upp all damm,mineralkorn,sporer,pollen och bakterier.På så sätt så att det inte blir "smutsigt" i lungorna. Näshålans väggar är alltid fuktiga med slem om inte man är förkyld, slemmet kommer från slemhinnan. Luftvägarna har ett tunnt skick av slem , när dem finaste smustpartiklarna fastnar där i slemmet , det är då vi hostar med munnen , men i näsans fall så snyter vi oss för att få bort smutsen.
Men näsan har en stor roll i hur vi mår också , för att lukten styr våra känslor, ungefär 75% av våra känslor styrs av kroppen.
Sen har vi massa små "sjukdomar" som uppstår främst i näsan. När vi pratar om förkylning tänker vi ofta på att man har ont i huvet kanske täppt i näsan eller har influensa. Influensa är en infektion i luftvägarna som orsakas av influensavirus. Det finns tre huvudtyper av influensavirus med beteckningarna A, B och C. Det är influensa A och B som orsakar influensaepidemier. Deras släkting, influensa C, ger däremot för det mesta bara en vanlig förkylning.
Det finns nackdelar med att andas från näsan , det är att om man är täppt i näsan så går det inte att andas via näsan , man är tvungen att andas via munnen , och det kan vara en nackdel att sova med öppen mun. 2 orsaker , man snarkar och den andra är att om man sover med öppen mun så sväljer man inte i munnen eftersom man sover och man tänker inte på det , så det blir torrt i mu...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Näsan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-23]   Näsan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6374 [2019-08-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×