Roxette del I

3716 visningar
uppladdat: 2006-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Roxette – det största som hänt svensk musik sedan ABBA

Vilka är Roxette? Roxette består av den, för de allra flesta, välkände Per Gessle och Marie Fredriksson. Låtarna skrivs av de själva och de båda sjunger också, det som skiljer dem lite åt är att Per även spelar gitarr. Deras låtar är en mix av ”tongue-in-cheek-pop” och starka ballader.

”Historik”: Marie och Per träffades redan i slutet av 70-talet i Halmstad och det var då de bestämde sig för att starta ett projekt tillsammans, men båda hade andra karriärer på var sitt håll, så samarbetsplanerna lades på is. Det var först 1986 som de var redo att starta upp något. Resultatet av samarbetet blev debutalbumet ”Pearls of passion”. Albumet blev varken någon flip eller flop, men Per och Marie fortsatte sitt samarbete. Och tur är väl det, för två år senare släppte de den skiva som skulle visa sig bli deras riktiga genombrott, nämligen ”Look Sharp”. Hur skivan kom till USA är en ganska kul berättelse, så den kan väl få nämnas. I Sverige sålde skivan som smör, men i övriga Europa gick det inte lika bra. Av en slump så hade en svensk utbytesstudent i Minneapolis tagit med sig ”Look Sharp” och bad den lokala radiostationen lyssna på ”The Look” (den första låten på skivan) och amerikanarna älskade den! Andra radiostationer kopierade skivan till kassetter och plötsligt hade Roxette en hitsingel i USA, utan att skivan ens var släppt än… Efter USA-succén gick det betydligt bättre i Europa och resten av världen och ”The Look” toppade listor i 24 länder!

”Stormaktstiden”  ”The Look” gick upp på förstaplatsen i USA i mars och redan i oktober fick de sin andra listetta med ”Listen To Your Heart”. Den följdes sedan av ännu en etta i form av den alldeles underbara låten ”It Must Have Been Love” i juni 1990. Sidospår: i slutet av 2005 har ”It Must Have Been Love” spelats 4 miljoner gånger i amerikansk radio! Ungefär ett år efter listettan men ”Listen To Your Heart” så kom den fjärde, och så småningom sista USA-ettan med låten ”Joyride”. Alla listsuccéer följdes sedan upp med en världsomfattande turné, den såkallade ”Join the Joyride World Tour” som totalt omfattade 108 konserter i hela världen och över 1,7 miljoner människor såg Roxette stå på scen. De hinner med att släppa ännu ett album, nämligen ”Crash! Boom! Bang!” och en till världsturné innan de 1996 tar ett litet uppehåll.

Efter uppehållet: Året är 1998 och Roxette är redo att arbeta tillsammans igen, det resulterar som så många andra gånger i ett nytt album. De är nu inne på sitt sjätte och det får namnet ”Have a Nice Day” och släpps 1999. Här ifrån känner ni kanske igen singeln ”I Wish I could Fly”?
På väg in i ett nytt millennium känner Per och Marie att det är dags att göra något nytt och albumet ”Room Service” får en lite mer ”uppspeedad-party-känsla”. Det albumet blev också det sista för Per och Marie, och nu jobbar båda vidare med sina projekt… Men i år firar de ju 20-års jubileum, så vem vet vad som kommer hända?

Ditt och Datt: När man har varit aktiv i ungefär 20 år så kan man ju tänka sig att det blivit en del skivor och singlar sålda, och det har det. Närmre bestämt 40 miljoner album & 15 miljoner singlar

Roxette tillhör det svenska skivbolaget EMI Svenska AB och
har gjort en skiva på spanska

Diskografi:
 1986 Pearls of Passion
 1987 Dance Passion –The remix Album
 1988 Look Sharp!
 1991 Joyride
 1992 Tourism
 1994 Crash! Boom! Bang!
 1994 Rarities
 1995 Don’t Bore Us - Get to the Chorus - Roxette’s greatest hits
 1996 Baladas en Español
 1999 Have a Nice Day
 2001 Room Service
 2002 The Ballad Hits
 2003 The Pop Hits

Videografi:

 Roxette - Sweden Live! 1989
 Look Sharp Live! ''''88 1989
...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Roxette del I

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-23]   Roxette del I
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6372 [2020-06-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×