Raoul Wallenberg

6433 visningar
uppladdat: 2006-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Målformulering
Jag har valt att skriva om Raoul Wallenberg, eftersom jag vet inte så mycket om honom och tror att det kan vara intressant. Han var orädd och stod upp mot nazisternas terror och räddade så många judar undan förintelsen. Jag vill veta mer om hans liv och varför han gjorde som han gjorde. Han gjorde inte allt ensam, han hade ju flera medarbetare. Dom vill jag också veta lite mer om.
Jag ska leta svar till mina frågor på Internet och se om dom har några böcker på biblioteket. Sen ska jag skriva en rapport om vad jag kom fram till.

 Hur var Raouls uppväxt?
 Hur många judar räddade han?
 Hur räddade han alla?
 Varför räddade han dom?
 Varför tog ryssarna honom?
 Var han bara verksam i Ungern?

Rapport
Raoul Wallenberg föddes år 1912 och avled 1947 av en hjärtinfarkt enligt Sovjetisk myndighet.
Raouls kusiner är kända från Wallenberg familjen i finansvärlden. Det var Raouls farfar André Oscar Wallenberg som grundade Stockholms Enskilda Bank.
Ett par år efter att Raoul tagit studenten år 1935 flyttade han till Michigan och utbildade sig till arkitekt. Det tröttnade han så småningom på och flyttade istället till Kapstaden för att bli affärsman och sedan vidare till Palestina. I Palestina träffade han ett par judar som berättade om Hitler och nazismens framfart i både Tyskland och Polen. Detta påverkade Raouls syn på judar och fick honom nog att känna medlidande. Kanske var det detta som kom att betyda så mycket i framtiden.

USA startade under kriget en organisation som hette WRB (War Refuge Board). Denna organisation hjälpte judar i länder som var under tysk ockupation. De amerikanska och svenska representanterna från WRB valde tillsamman ut Raoul Wallenberg att åka ner till Budapest för att hjälpa de judar som fanns där. Jag vet inte hur han valdes men jag tror att någon som han kände rekommenderade honom. Hans uppdrag var att rädda så många judar som möjligt undan nazisternas deporteringar till koncentrationslägren. Raoul tackade ja till uppdraget, men han hade några villkor. Det första var att slippa allt pappersarbete och byråkrati, det andra var att slippa gå genom ambassaden med alla beslut eller om han ville förhandla med någon. WRB gick med på hans krav.
1944 skickades Raoul ner till Budapest i Ungern. När han är framme i Budapest finns bara 230 000 judar kvar av de 750 000 som fanns från början. I Raouls första rapport hem till Sverige sedan ankomsten, beskriver han för UD hur nazisterna tvingar in 75-80 fångar i godsvagnar på ca 20 kvadratmeter. Det är närmare fyra personer på varje kvadratmeter. Vagnarna skulle till Auschwitz. De 230 000 judar som blev kvar i Budapest tvingades att bo i små trånga hus med David stjärnan utanpå fasaden.
UD med hjälp från WRB började trycka upp skyddspass som skulle ges till judarna. De judar som hade ett svenskt skyddspass behövde bara visa upp det för tyskarna så skulle de bli behandlade precis som en svenskmedborgare. Tyskarna fick alltså inte röra dom för de tillhörde Sverige nu. Raoul och hans medarbetare gav sådana skyddspass till flera tiotusentals judar i Budapest, och de byggde även hus där judar kunde vara säkra. De sa att det var svensk mark.
Raoul använde alla medel för att rädda så många judar som möjligt. Han besökte fängelser, uppsamlingsläger, getton, mutade, bluffade eller till och med hotade en del människor.

Det sägs att 1945 när de sista tågen med judar skulle lämna Budapest hoppade Raoul upp på en an godsvagnarna och började dela ut skyddspass. Två tyska vakter blev då beordrade att skjuta ner honom men båda missade med flit. Vakterna kanske såg de mod som han hade eller också siktade de uselt.
När han delat ut alla pass som han hade hoppade han ner från vagnen och beordrade vakterna att släppa de judar som hade skyddspass. Han bad alla med skyddspass räcka upp handen. Vilmos Langfelder , Raouls chaufför; hade tyst bett de som inte hade skyddspass att också räcka upp handen, och de gjorde det. Vakterna tittade inte om de hade skyddspass eller inte så nästan alla i den vagnen blev räddade.

Adolf Eichmann hade titeln ”Obersturmbannfürer”, som betyder högsta förvisnings ledare eller något i den stilen. Han var ansvarig för judefrågan i Budapest.
I början av 1945 förstod tyskarna att de skulle förlora kriget, då beordrade Eichmann att spränga ett getto i Budapest med ca 70 000 judar.
Så fort som Raoul fick reda på detta så skickade han ett brev till August Shmidthuber som var högsta befälhavare över alla militära trupper från Tyskland i Ungern. I brevet skrev Raoul att om Schmidthuber tillät sprängningen av gettot så skulle han bli ansvarig för denna massaker och ställas inför krigsrätt när kriget var över och därmed hängas.
Sprängnings ordern togs tillbaka i sista sekund och ännu 70 000 judar hade räddats av Raoul och hans medarbetare.

I januari 1945 rullade Sovjetiska trupper in i staden och tog över den östra delen.
Den 17 januari hade Raoul planerat att tillsammans med Langfelder resa till Debrecen i östra Ungern som Sovjet hade kontroll över. Där skulle han träffa den ryska marskalken Malinovski och den Ungerska regeringen.
När Wallenberg och Langfelder anmält att dom är framme i Debrecen blir de arresterade av Sovjetisk myndighet och anklagade för spioneri åt USA. De bli skickade med tåg till Moskva. I Moskva blir de förhörda och sedan satta i Ljubljankafängelset. Sedan detta vet man inte så mycket mer om Raoul Wallenberg och Vilmos Langfelder. Sovjetisk myndighet påstår 1957 efter många förfrågningar om Raoul från svensk myndighet, att han 1947 avled i sin cell i Ljubljankafängelset av en hjärtinfarkt. Dessa uppgifter kommer från den handskrivna Smoltovrapporten, men man kan inte vara riktigt säker på att det är Wallenberg den handlar om för i rapporten har man skrivit att Walenberg med bara ett L avlidit.
Det finns många vittnesmål från flera olika fångar från de fängelser som Raoul suttit i. Många av dom säger att han levt och suttit i fängelserna långt in på
50-talet. Flera säger att genom knacknings kontakt med honom har han bett dem att så fort som de kommer ut kontakta svensk myndighet och berätta att han fortfarande lever som fånge i Ryssland. Jag har läst att man har fått in någon eller några sådana rapporter, men jag vet inte om det stämmer.

Detta är UD:s mest uppmärksammade och långvariga utredning någonsin och den håller fortfarande på.

Av 120 000 judar som överlevde i Budapest så räddade Raoul och hans medarbetare över 100 000 av dom. Man får inte glömma att han inte gjorde allting själv, mycket blev gjort även tack vare hans medhjälpare.

Raoul Wallenberg har blivit hedersmedborgare i flera länder.
1981 blev han det i USA, 1985 i Canada och 1986 i Israel. I Budapest har man rest en staty efter honom och i Newark i USA har man även döpt en gata efter honom.

Raoul Wallenberg tycker jag är en av de största hjältar som någonsin levt. Han räddade många, många liv. Jag tror att han var en man som ingav stor respekt hos folk, men jag tror däremot inte att han dog 1947. Jag...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Raoul Wallenberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-23]   Raoul Wallenberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6359 [2020-07-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×