Massakern på himmelska fridens torg

2 röster
9952 visningar
uppladdat: 2006-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
MASSAKERN PÅ HIMMELSKA FRIDENS TORGTvå dagars död i Peking – inledning

Peking, Kinas Huvudstad och den största turiststaden i Kina. Här ligger även Den himmelska fridens torg, Världens största torg, Och enligt mig det vackraste. Men här har även många politiska scener utspelat sig som, utropandet av Folkrepubliken Kina den 1 oktober 1949 men en mycket större och fruktansvärd händelse som jag har skrivit om utspelade sig just här, I Peking, På himmelska fridens torg den 3 och 4 juni, 1998. Massakern på himmelska fridens torg är en utav den största massakern i världen och började med att studenterna i Peking hade en åsikt och demonstrerade för att få sina röster hörda. Att skriva om allt som hände i samband med massakern skulle vara omöjligt så jag har valt att rikta min uppmärksamhet på de två avgörande dagarna av massakern, De två dagarna som väckte uppmärksamhet och sympati. Jag valde att skriva om just detta för jag blev så påverkad av bilderna från just denna händelse, Och för att studenterna faktiskt demonstrerade för sina rättigheter men var trots detta tvungna att riskera sitt liv. Jag blev påverkad av modet och styrkan hos dessa människor och jag tycker att beslutet om att skuta miljoner människor för deras åsikter var det mest orättvisa beslutet Deng Xiaoping har beslutat.
Jag hoppas det blir intressant att läsa.” Vi svär att beskydda den kinesiska demokratins sak. Vi är inte rädda för att dö. Vi vill inte fortsätta leva i ett land med oroligheter. Vi är enbart här för att beskydda den himmelska friden intill döden” Detta var demonstranternas ed som de sa skulle beskydda deras själar.

De avgörande dagarna.

Den 3 juni var slutet av demonstrationen och man kunde befinna sig på torget eftersom de flesta studenterna hade gett sig av till resten utav samhället för att sprida orden och för att organisera mer folk. De hade sen tidigare i demonstrationen satt upp en enstaka högtalare i ena hörnet utav torget, det talade i högtalaren för att informera vad som hänt dagarna innan och för att få folk att gå med i demonstrationen.
Armen hade skickat ut civila poliser i Peking för att hålla ordning men de var alla obeväpnade. Alla demonstranter i Peking var hela tiden under demonstrationen på sin vakt efter militär och polis. I utkanten utav staden skickades bussar ut i korsningarna för att blockera vägarna för att hindra trupperna från att ta sig in. De stoppade även andra last bilar och liknande och övertalade dom att hjälpa dem för att fylla tomrummet i korsningarna. Det fanns även motorcyklister som stöttade studenterna i demonstrationen och cirkulerade runt staden. Vid två tiden samma dag rusade åttatusen soldater ur folkets kongresshall, Det bar inga vapen som var synliga men det hade en axel väska som antagligen innehöll tårgasgranater eller handgranater. Trupperna försökte ta sig in mot torget men studenterna och ungdomarna kastade sig emot dem för att hindra dem. Efter bara några sekunder hade de fyllt hela gatan och trupperna kunde till slut inte röra sig i folk massan. Poliserna pressades emot varandra som ett dragspel och var tvungna att göra nått för att få bort motståndet, De kastade flera tårgas granater mot studenterna och sprang där ifrån för att undkomma röken. Lite senare den dagen hade myndigheterna kopplat in högtalare runt himmelska fridens port och börjat vråla åt den demokratiska statyn studenterna hade satt upp som föreställde en hjältinna som bar en taggig krona och höll en fackla med båda händerna. De angrep statyn som ett hån mot Kina och Kinas kultur, Medan klättrade flera studenter upp för stolparna för att klippa av ledningarna till högtalarna, Det var cirka 10 högtalare och efter en stund hörde man studenternas högtalare igen.
När studenterna hade återtagit makten på torget satt soldater efter väg kanten utmattade medan studenterna sjöng revolutionära sånger, Tills alla soldater började marschera in i kongresshallen igen, Folk hurrade o var överlyckliga eftersom de antog att de hade segrat men senare under natten visade det sig att de hade haft fel.
Klockan halv elva hördes skottlossning i västra utkanten utav staden och vid två tiden på natten så hördes den andra skottlossningen i de östra stadsdelarna, Det hördes att de använde tunga vapen som stridsvagns kanoner. Den riktigt tunga skottlossningen började vid tre tiden på natten då armén kom in från öster och väster av staden och fällde folk på vägen in mot torget. När armén började skuta ihjäl människor blev folk runt omkring rasande och gick till motstånd, På nyheterna visade de klipp av attacken och gjorde sitt bästa för att visa att Kinas trupper var offren, vilket gav en helt fel bild utav situationen.Man hörde skottlossningar vid två igen, Det fanns inga reportrar på torget så informationen om vad som exakt hände varierar men bevisen pekar på att de mesta dödandet skedde på Chang’an gatan. På Chang’an gatan hade armén gått runt och skjutit medan arméns ambulanser följde efter för att plocka upp liken, antagligen för att dölja dödsiffrorna.
Klockan fem på eftermiddagen på måndagen blockerade två led soldater Chang’an gatan och en del strids vagnar med. Folk kom från alla håll för att försöka stoppa trupperna för att skjuta ner folk på torget 200-250 människor mejades ner utav soldaterna, De ställde upp ett trettio tal människor på ett led och sköt ner dom. Detta hade skett ca sex gånger under en dag. Armén hade inte tillåtit några ambulanser komma in i staden så de som förde bort liken var människor med små cyklelflak eller cykeldroskor. Människorna rusade in mellan skjutandet och bar bort de döda, Dödandet var en fruktansvärd syn och människorna som försökte fly blev skjutna i bak huvudet eller ryggen. Dödandet var helt och hållet onödigt eftersom hela torget och Chang’an gatan hade övertagits av militären så de hade helt och hållet kontroll men valde att skjuta ner folk ändå. Trupperna tyckte inte folket led tillräckligt utan valde att använda s.k. Dumdum kulor, det är som en slags kula som man använder i vapen som orsakar hemska sår och dessutom ger inre blödningar. Många människor som blev skjutna på torget överlevde och klarade sig till sjukhuset men de stannade oftast inte länge eftersom de var rädda att militären skulle komma och invadera sjukhuset, Så de flesta dog av att de lämnade sjukhuset och förblödde på vägen hem. Dödsiffrorna var omkring minst två tusen och många andra tusen skadade.
Egna tankar

Jag tror att om Deng hade väntat lite längre på att ingripa så hade demostraterna kanske försvunnit av sig själv men eftersom de mesta handlade om att lära folk en läxa för Deng så kände han sig väll tvungen att visa vem som bestämde. Men antalet dödsiffror skulle ha minskat om de hade väntat ut demonstrationen. Jag tycker att folkmordet var helt onödigt eftersom man måste kunna lära sig veta skillnaden på viktiga saker och helt oviktiga saker i livet, Det var det som dom gjorde så fel med, ett människoliv är värdefullare än att försöka bevisa att man har rätt.”THE TANK MAN”

15 juni, 1998 skapade en man historia, En man vilkets identitet är okänd men den brittiska tidningen Sunday express har givit honom namnet Wang Weilin och sägs vara en kinesisk student, Men dessa uppgifter e dock tvivelaktiga. Han var mannen som ställde sig upp och stod upp för hela Kinas studenter den dagen genom att ställa sig framför en grupp pansarvagnar och vägra flytta på sig, han uppehöll pansarvagnarna i ca en halv timme och om de försökte åka om till vänster flyttade mannen efter, Efter en stund gick mannen fram mot pansarvagnen och sa till föraren ” Varför är ni här? Min stad är i kaos på grund av er!”. Press och media runt om från hela världen fotade och filmade mannen och bilderna har blivit kända över hela världen. Den amerikanska tidningen skrev in 1998 ”den okända rebellen” i sin lista över . Ingen vet riktigt vad som hände med mannen efter massakern, vissa källor säger att mannen blev avrättade veckorna efter massakern andra säger att mannen fortfarande e vid liv och gömmer sig i Kina. Ingen vet säkert.Vem, var och varför?

Domostrationen startade när Miljoner utav studenter samlades på himmelska fridens torg för att sörja Hu Yaodong, en före detta parti chef för kommunist partiet i Kina. Han dog 15 maj, 1989 samma årtal som demonstrationen tog fart. Hu Yaodong v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Massakern på himmelska fridens torg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-23]   Massakern på himmelska fridens torg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6339 [2020-12-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×