J H Roman

6343 visningar
uppladdat: 2001-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Johann Helmich Roman

Roman är en av Sveriges mest kända kompositörer och han brukar även kallas ”Den Svenska musiken fader.” Den smeknanmet fick han ca ett decennium efter sin död och det lever kvar än idag. Roman jobbade inte bara som kompositör utan även som organisatör, pedagog och orkesterfostrare.

Redan som 7-åring kunde Roman hantera violinen med glans och blev redan då uppmärksammad av det Svenska hovet. Tio år senare övertog Roman sin faders tjänst i Hovkapaellet och jobbade flitigt där i två år. År 1714, då han bara var tjugo år, blev han erbjuden att fara utomlands för att studera och utveckla sin musikaliska talang till någonting stort och speciellt. Det bar av till England och London och strax efter att han anlänt så fick han kontakt med en av den tidens mest kända kompostiör Händel. De blev snabbt mycket goda vänner och jobbade ofta tillsammans med olika kompositioner.

År 1721 återkom Roman till Stockholm där han utsågs till vice kapellmästare och redan sex år senare fick han avancera ett steg och blev på så vis kapellmästare, vilket han tackade drottingen för med en samling flöjtsonetter som han komponerat under sin tid i London.

Romans mest kända verk är ”Drottningholms musiken” som han komponerade till Adolf Fredricks giftermål med prinsessan Lovisa av Belgien 1744. Giftermålet firades i fyra dagar och fyra nätter på Drottningholm slott, därav namnet ”Drottningholms musiken.” Kompositionen består av 24 olika delar och 8 reserv delar (som även kallas lilla drottingholms musiken.) De olika delarna användes vid olika tillfällen. Vissa under middagarna och andra under de stora danserna osv.

Romans näst mest kända stycke är Golovin musiken som består av 45 satser. De styckerna komponerades till Rysslands ambassadör Golovin med anledning av att Peter II (12 år) krönts till tsar (Petter II dog redan 3 år...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: J H Roman

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-17]   J H Roman
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=633 [2021-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×