Faraoner

5 röster
11198 visningar
uppladdat: 2006-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Faraoner:

För 5300 år sedan fanns det många stora och små riken längst floden Nilen. De små rikena slog sig samman med varandra genom krig eller fred, då bildades övre Egypten och södra Egypten. 300 år senare blev det ett enda rike. Det kallas gamla riket.
Då lät faraonerna bygga gravar åt sig själva och tempel åt gudarna. Faraonerna ville att templen och gravarna skulle vara för evigt så dom byggde dem i hårdaste sten.
Faraotronen gick i arv från far till son, de flesta var mycket unga när dem tillträdde tronen. Farao var gudomlig, för han ansågs vara son till solguden Ra. Farao var också präst, han var den som offrade till gudarna.
De gick varje dag till templen för att offra mat till sina förfäder. Då de gjorde det var de tvungna att klä sig, tvätta sig och äta på ett speciellt sätt.
Farao hade många fruar, de var också mycket betydelsefulla men det var nästan ingen kvinna som blev farao, Drottning Hatshepsut var en av dem som blev det. Hatshepsut regerade år 1472-1457 före Kristus. Hon var dotter till Tuthomis I och var gift med Tuthomis II. Hon regerade över Egypten i 20 år.
Utländska besökare kom ibland på besök till farao för att diskutera handeln eller för att överlämna gåvor. Farao och hans hustru brukade då sitta på troner. Slavar fläktade dem och i handen höll farao en herdestav. Herdestaven var maktsymboler som förknippades med guden Osiris.
Faraonerna sågs som mänskliga gudar. De ansågs ha direkt kontakt med Gudarna. Ordet farao betyder "Det stora huset". Egypten ansågs vara faraonernas, de ägde allting. Om man skulle träffa farao fick man tänka på att aldrig titta den i ögonen, för det var inte tillåtet.
De två mest kända faraonerna är, Tutanchamon och Ramses. Det sägs att Tutanchamon blev lönnmördad när han var 19 år.
Man döpte faraonerna till gudars namn väldigt ofta. Som till exempel Ramses, där finns guden Ra’s namn med.
I det gamla Egypten hade man ofta skynken över höften men det var mest dem fattiga, de rika hade oftast tunikor. Siden var ett värdefullt tyg. Sandaler fanns i många olika material, till och med guld.


Gamla Riket:
2575 – 2134 före Kristus. Hantverket och arkitekturen utvecklades under denna tidsperiod. Med hieroglyfer skrev man texter på väggarna i pyramiderna.

Första mellanperioden:
2134 – 2040 före Kristus. Det var stor hungersnöd vid denna tid eftersom Nilen inte sjönk.

Mellersta riket:
2040 – 1640 Före Kristus. Mycket starka faraoner härskade då, t ex Mentuhotep II.
Det byggdes Dammar och kanaler för att bevattningen skulle bli bättre.

Andra mellan perioden:
1640 – 1550 före Kristus. Faraonerna förlorade makten. Hykosfolket utnyttjade splittringen i landet och slog sig ner vid deltat.

Nya riket:
1550 – 1070 före Kristus. Amosis drev bort hykosfoket och Egypten blev som vanligt igen.

Sentid:
712 – 332 före Kristus. År 332 före Kristus erövrade Alexander den store Egypten och då var faraonernas tid slut.Kleopatra

Den sista av faraonerna var Kleopatra. Hon var dotter till Ptolemaios XI. År 51 före Kristus efterträdde hon med sin bror fadern, Kleopatra var då 18 år. Hon gifte sig med sin bror, men broderns rådgivare tvingade Kleopatra ut från landet.
Hon fick hjälp av Julius Caesar för att återigen bli drottning. Med Caesar fick hon en son, Caesarion. Kleopatra flyttade tillsammans med sin son till rom för att bo närmare Caesar. År 44 före Kristus mördades Caesar. Kleopatra och sonen fick flytta hem till Egypten igen. Några år efter Caesar dött fick hon en inbjudan till Caesars efterträdare Antonius. Kleopatra och Antonius gifte sig. Antonius hade tidigare varit gift med Octavianus halvsyster.
Äktenskapet med Kleopatra var bara en av många händelser som gjorde att det blev krig mellan Antonius och Octavianus.
Vid ett sjöslag förlorade Antonius och Kleopatras flotta mot Octavianus flotta så de var tvungna att fly till Egypten. Octavianus följde efter dem och Antonius tog sitt liv. Efter några strider blev Kleopatra besegrad och tillfångatagen av Octavianus. Kleopatra valde att ta sitt liv eftersom hon inte ville bli förd genom roms gator som en seger-trofè, det sägs att hon tog sitt liv genom att hon lät sig bitas av en orm. Hennes söner dödades av Octavianus män.


Ramses

Ramses har fått sitt namn efter guden Osiris. Många säger att Ramses inte var värdig att vara farao i Egypten, medan andra säger att han var den bästa faraon av alla.
Ramses, lät bygga ett stort dödstempel åt sig själv som han kallad Ramesseum. När han dog begravdes han där med djur, vapen och annat, som han kunde behöva i sitt nästa liv. Ramses offrade mycket till gudarna. Under den tid Ramses regerade krigade inte dem lika mycket som många av de andra faraonerna hade gjort.
Ramses hade två fruar, Iset och Nefertari. När Ramses växte upp befann han bara sig inom palatsets portar. Han lekte istället...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Faraoner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-11-03

    himla bra jag hittade ej någon

  • Inactive member 2007-11-03

    kommentar ej skrivit av Carl

  • Inactive member 2007-11-03

    sorry //emmie Rynegardh

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-22]   Faraoner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6328 [2019-06-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×