Ulcerös kolit

1 röster
6256 visningar
uppladdat: 2006-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är ulcerös kolit?

Ulcerös kolit är samma som sårig och blödande tarmkatarr som drabbar 1100 personer per år i 15-25 års ålder. Denna sjukdom kan man ha från tio till sjuttio års ålder. Till skillnad från Crohn kan den bara sträcka sig från ändtarmen och uppåt mot tjocktarmen, alltså inte tunntarmen mm. Dess vägg blir då inflammerad och svullen. Vävnaden i slemhinnan kan stötas bort och då kan man få blödande sår. Sjukdomen är kronisk och uppkommer ofta i skov dvs. man kan han lindriga symtom ett tag och sedan blossar de upp efter några år.


Vad är orsaken?

Orsaken är inte klarlagd än men det som händer är att kroppen uppfattar sin egen vävnad, i detta fall tarmslemhinnan, som främmande vilket då ger denna reaktion. Arv och infektioner kan också vara orsaker.
Man har också sett att ickerökare och de som har rökt (ex-rökare) löper större risk att drabbas av sjukdomen. Crohns sjukdom är däremot vanligt bland storrökare.


Symtom

Många symtom liknar symtomen för Chrons sjukdom.:
• Diarré. Ofta är den blodig oh slemmig.
• Trötthet genom förlorat vatten
• Smärtor från vänstra nedre delen av magen som försvinner efter toabesöken.
• Viktnedgång
• Blodbrist
• Feber


Behandling

Behandlingen variera mycket från fall till fall men oftast använder man Salazopyrin och kortison för att minska inflammationen. Har patienten svåra skov får han åka till sjukhuset för att få näring intravenöst och måste avstå från att äta. Fungerar inget är operation en lösning. Man kan t.ex. operera in en stomipåse. Då tömmer man avföringen i en stomipåse som sticker ut ur magen. Detta brukar vara en tillfällig lösning i väntan på att tarmen ska läka. Senare tas påsen bort och man ansluter tarmen till ändtarmen. Ibland får patienten leva med påsen under en längre tid om han har stora problem. Ibland tar man bort hela tjocktarmen och ersätter den med en påse. Detta är dock belastande för patienten. Numera finns många nya metoder då man ordnat en blåsa som man lägger mot bäckenet. Man tömmer då avföringen ”normalt” via ändtarmen


Kost

Patienter med ulcerös kolit behöver ingen speciell kost (enligt en ny brittisk studie, http://www.mjolkframjandet.se/faktabank/speciella_koster/ovrigt_ang_specialkoster/patienter_med_ulceros_kolit_behover_ingen_specialkost) i och med att näringen absorberas i tunntarmen. Vanligtvis tror folk att man ska utesluta mjölkprodukter, men så är alltså inte fallet. Utesluter man något får man ofta näringsproblem. Man ska alltså en allsidig kost.
Mjölksyrebakterier är bra för magen då de kan återställa tarmfloran. Detta finns i hälsofil och Proviva fruktdryck. Utöver detta ska man dricka mycket vatten och få i sig lite extra salt så att inte vätskebalansen rubbas.
Man ska också tugga maten ordentligt och ta den tid som krävs för att äta. Är man stressad är magen inte beredd på att ta emot mat.
Kokta grönsaker kan också vara bra, då råa är bra för friska.
Källor:

[Elektronisk]. Tillgänglig: http://images.google.se/imgres?imgurl=http://netdoktor.passagen.se/upload/images/1/Medicinska_illustrationer/20030_bvi0000031.jpg&imgrefurl=http://netdoktor.passagen.se/default.ns%3FlngItemID%3D3318&h=170&w=162&sz=9&tbnid=yTNTgsca73qx0M:&tbnh=94&tbnw=89&hl=sv&start=1&prev=/images%3Fq%3DUlcer%25C3%25B6s%2B%25C2%25B4colit%2B%26svnum%3D10%26hl%3Dsv%26lr%3D [2006-04-02]

[Elektronisk]. Tillgänglig: http://www.doktorn.com/info/info.asp?sid=12850 [2006-04-02]

[Elektronisk...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ulcerös kolit

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-06-18

    bra jobbat :)

  • Inactive member 2006-08-21

    Tack så mycket!

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-22]   Ulcerös kolit
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6306 [2019-08-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×