Kvinnans roll i samband med en våldtäkt.

1 röster
8556 visningar
uppladdat: 2006-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vi fick i uppgift i kursen modern idehistoria att skriva en anklagande text om något vi ansåg var fel i samhället. Jag valde då att anklaga det svenska rättväsendets syn på kvinnan i samband med en våldtäkt. Skrevs 2005

J’accuse

Jag har valt att anklaga det svenska rättsväsendet och samhället i stort när det gäller deras snedvridna syn på kvinnans roll i samband med en våldtäkt om hon inte passar in på deras mall om en idealvåldtäkt. Med idealvåldtäkt så menar jag en kvinna som är i medelåldern som har ett stadigt förhållande, bra jobb och som blir våldtagen i ett buskage av någon hon inte känner, då hon är helt nykter och har långärmat och långa byxor på sig. Givetvis så anmäler hon våldtäkten direkt, innan hon duschat och är medhjälpsam och kan lämna bra signalement på våldtäktsmannen. Denna kvinna har mycket större chans att få någon fälld än den fulla tonåringen som blir våldtagen av sin kompis och som väntar tre månader med att anmäla våldtäkten. Visst har mycket av bevisen försvunnit, men även om det finns bevis ifrågasätts kvinnans trovärdighet lite för mycket . Dessa kvinnor drabbas dessutom av samhället och i många fall ser man snett på kvinnan som drabbats just för att hon var för full eller för att hon var fel klädd.
Första april i år lade regeringen till vissa punkter i sexualbrottslagstiftningen bland annat höjde man maxstraffet för grov våldtäkt från fyra till sex år och från och med nu får inte försvarare fråga om kvinnans klädsel vid tillfället eller om hennes sexvanor . Det är framsteg, men frågan är varför det tog så lång tid innan detta lades till. Men dessvärre räcker det inte detta. Samhället bär också stor skuld till varför gärningsmännen inte får höga straff och till att kvinnan som blivit utsatt mår sämre än vad hon skulle behöva.
Jag tror att en anledning till att det tog så lång tid att ändra lagen är för att männen också måste skyddas. Enligt en undersökning från USA har 60 % av alla våldtäkter aldrig inträffat och enligt en polischef i Skaraborg för ett par år sen var bara hälften av de 21 anmälda våldtäkter sanna som gjordes det året . Självklart måste vi skydda männen från att bli falskt anklagade för våldtäkt, men vi måste också kunna hjälpa de kvinnor som verkligen blir våldtagna och inte stöta bort dem bara för att de var fulla eller klädde sig opassande.
I många fall anser allmänheten att det är kvinnans fel att hon blivit våldtagen. Hon söp sig full, gick in i en främmande mans bil eller bara hade på sig en för kort kjol. Samhället dömer fort. Enligt många ungdomar är det kvinnas fel om hon var för full eller om hon bjöd ut sig. Detta sa en femtonårig flicka när hon blev tillfrågad om hur långt en kvinna får gå innan det blir hennes fel om hon blir våldtagen. ”Dansa med dom kan man väl göra, men om man börjar kyssa dom och sedan går därifrån, då kan man ju få skylla sig själv om han sen går på en.” När en femtonårig flicka säger så här är samhället på väg i helt fel riktning. Den allmänna uppfattningen borde vara att det aldrig är en kvinnas fel om hon blir våldtagen men nu är det inte så och det är det vi behöver ändra på. Vi har tagit det första steget i rätt riktning i och med den nya lagstiftningen, men nu måste man ändra samhällets åsikt och det är det som är det svåra.
Vem kan vi då skylla på när ungdomar har denna attityd angående våldtagna kvinnor? Av vem lär sig en femtonårig flicka att en tjej får skylla sig själv om hon blir våldtagen bara för att hon kysste en kille och sedan lämnade honom? Ett till skräckexempel på ungdomars attityd var när två pojkar skulle våldta en tjej och detta sades. ”G. försökte då få honom att låta bli genom att säga att hon inte var berusad. R. påstod dock att så va fallet och därför skulle han knulla henne.” Det måste göras något åt dessa negativa attityder. Vi kan inte ha ett samhälle där män kan våldta fulla tjejer och tro att det är okej. Ett annat besynnerligt fall där hovrätten friar tre män från våldtäkt på grunderna att hon var så full att det inte var aktuellt att döma männen för våldtäkt, men hon var ändå inte så full att hon inte kunde ha gjort mer motstånd och därför kan de inte heller dömas för sexuellt utnyttjande .
Det måste ske en förändring i det svenska samhället. En våldtagen full tjej är lika våldtagen som den nyktra. Det ska inte ses som mer okej att våldta en full kvinna. Det man kan jämföra med är att i inga andra mål förutom i våldtäktsmål slås det fast hur full den drabbade var. Det borde inte vara relevant. Det första man borde se till är vad de(n) tilltalade har gjort inte hur den drabbade betedde sig innan för brottet .
Samhället måste ta sitt ansvar och hjälpa de utsatta, istället för att baktala dem och få dem att framstå som slampor. Ungdomar får alltid sina åsikter någonstans ifrån och ofta kommer de hemifrån eller från skolan och det är också där vi måste börja för att få bort denna syn på de våldtagna. Skolan måste bli bättre på att berätta om och diskutera om våldtäkter i stort med sina elever så förståelsen ökar, så de i sin tur kan lära sina barn att det inte är en kvinnas fel att hon blir våldtagen.
En sak till som är upprörande är hur många ungdomar som tycker att en full tjej ursäktar en killes våldförande på henne. ”Om hon dricker så är det inte våldtäkt. Hon har gjort sig val genom att dricka sig full.” Det ska inte vara mer ursäktande att våldta en full tjej och det måste bli en allmän åsikt för att få bort stämpeln att det skulle vara mer okej.
Som jag sa förut måste skolorna väva in detta ämne i sexualundervisningen. Det räcker inte längre att bara undervisa om befruktning och hur de olika kroppsdelarna ser ut. I läroplanen står det att ämnet sex och samlevnad ska diskuteras utifrån jämställdhet, känslor, manligt och kvinnligt. 40 % av Sveriges skolor undervisar enbart om kroppens biologi . Ungdomar måste få diskutera, veta mer om frågan våldtäkt. Det måste sluta vara ett så tabu lagt ämne. Vi måste visa ökad förståelse. En kvinna/tjej som blir utsatt för en våldtäkt ska inte behöva bli baktalad och kallad hora bara för att hon var full eller hade haft sex med många innan.
Det spelar ingen roll hur full en tjej var, hur många hon har haft sex med ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kvinnans roll i samband med en våldtäkt.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-22]   Kvinnans roll i samband med en våldtäkt.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6300 [2019-05-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×