Kameran

3 röster
12972 visningar
uppladdat: 2006-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vi fick i uppgift att redovisa något om tekniken historia , så valde jag och min vän kameran . Så här är Manuset till våran redovisning. vå hade som hjälpmedel en Powerpoint presentation när vi redivisa detta.

Carro:
1. Kameran

2 upptäckten
Man vet inte riktigt vem som upptäckte kameran från början, men kameran officiella födelsedatum är 19 augusti, 1839.
Och det hela börjar med Camera obscura. Camera obscura är företrädaren för dagen kamera. Det är när Ljusstrålar passerar genom kamerans öppning och en bild syns på dess bakre vägg.
Namnet Camera obscura är latin och betyder mörkt rum.

Dina:
Man har sedan länge känt till att om det i ett mörkt rum faller in ljus genom ett litet hål i väggen kan det på motsatta sidan av rummet uppstå en svag, uppochnedvänd bild av det som finns utanför hålet. Och denna metod har varit känt sen ca 400 f. KR. det var Tidiga högkulturer som Kina och Egypten som kände till fenomenet då.
Länge fanns Camera obscura utan att göra ngn större nytta, det var först 1000 år efter uppfinningen uppkom, som Roger bacon upptäckte att Camera obscura kunde användas vid observation av solförmörkelsen utan att man skadade ögonen genom att titta direkt på solen.

3. Bild på Camera obscura

Carro:
4. Tidslinje

1 Det var då Camera obscura upptäcktes, som vi redan har pratat om.

2. På 1600-talet så börjar målare att skissa med hjälp av Camera obscura bara att dom satte in en lins i hålet så att bilden skulle bli skarpare.
Sedan upptäckte man att man kunde få större bildskärpa genom att sätta bländare av olika storlekar framför eller bakom linsen, vilket blev ett stort steg mot själva kameran. Det är samma princip som används på dagens kameror. Bländarens uppgift är att släppa in rätt mängd ljus så att filmen inte blir överexponerad.

3. 1685 publicerade tysken zhan en liten camera obscura, som är den direkta föregångaren till den fotografiska kameran. Kameran var nu färdig och väntade på fotografins uppfinning.

Dina:
4. 1725 märkte tysken Schulze att silvernitratlösning blev svart då den stod för länge i solen, och då kom dom på att man kanske kunde spara bilderna från Camera obskura med hjälp av olika kemikalier, det som senare skulle bli fotografiet.

5. Men det var först 1827 fransmannen Joseph Niépce tog historiens första, bevarade, fotografi. Han kallade den "heliographie", solteckning. Det föreställde utsikten från Niépce´s arbetsrum på hans egendom. Det tog 8 timmar att få fram bilden, idag tar det ca en 1000 dels sek. Och plåten bestod av en tennplåt överdragen med en tunn hinna av asfaltlack löst i olja. Vid exponering i solljus blev därför asfalten hård och olöslig på de belysta ställena, men blev löslig på bildens mörka partier, som sedan tvättades bort med olja. Detta bildades alltså världens första fotografi som vi ska visa en bild på sen.

6. 1839 så utvecklades denna metod av en annan fransman, denna metod fick sedan kallas dagerrotypi. Gick ut på att man har en silverbelagd kopparplåt som har behandlats med jodånga för att bli ljuskänslig. Plåten exponeras i kameran och framkallas sen i kvicksilverånga innan bilden fixeras.
För att den här bilden ska kunna sparas så måste den vara i vakuum bakom glas. Daggerotypin blev väldigt populär men nackdelen med den vara att man inte kunde göra kopior av bilden. En annan nackdel var att En komplett utrustning för en daguerreotypist innehöll bl.a. kamera, kassetter, plåtar nackstöd m.m . och vägde ca 50 kg.
Samma år så kom också engelskmannen Talbot på en metod som bygger på solljusets direkta inverkan på det ljuskänsliga papperet. Då kom alltså det första färgkortet, som de tidigare fransmännen misslyckats med.

Carro:
7. 1840 så förbättrade Talbot sin metod och kalo-ty-pin skapades, och det tog nu endast 10-20 sekunder att få fram kortet.


8. 1851 så uppfann Archer den "våta plåten" och fotograferingen revolutionerades. Det var en slags glasplåt som täcktes med en kemisk blandning, denna metod gav bra och skarpa bilder.
Våtplåtskameran som den sedan fick heta monterades upp på ett stativ, bakre delen på kameran kunde justeras så bilden fick rätt storlek och bra skärpa. Metoden krävde mörker direkt efter man tagit bilden, så om man ville ta bilder utomhus så hade man med sig ett slags mörkrumstält, som man hade över huvudet och bilden.

9. På 1870-talet så uppfann Maddox tunna gelatinstrukna plåtar täckta med bromsilver, det är de här som ligger till grund till dagens filmrullar.

10. År 1888 så introducerades en liten och lätt kamera som sedan fick heta Kodak. Den var av vanligt trä klädd i läder, I denna kamera så satt filmen på en rulle.
Kodak utvecklade sen kameran i början på 1900-talet så att den blev billigare och amatörfotograferingen satte fart

Dina:
Alla dagens kameror bygger på principen Camera obskura, men det är mycket som har hänt sen 400 f. Kr och tekniken utvecklas bara mer och mer. Idag så finns det olika filmer för olika kameror och behov och inuti dom flesta moderna kameror så finns det elektriska kretsar som ställer in avstånd och bländaröppningen automatiskt.

5. Bild på första fotografiet

6. Bild på kameran

7. Kamerans uppbyggnad


Så funkar en tradiotanell kamera:
En kamera är uppbyggd i 3 delar.
Linsen, filmen och kamerahuset.

Linsen
Linsen är en genomskinligt, ljusbrytande föremål som begränsas av två buktiga
Ytor eller en buktig och en plan.
En lins kan vara gjord av T.ex.: glas eller plast.
Och dess uppgift är att fånga in ljusvågorna som reflekteras.

Carro:
Filmen
Filmen är uppbyggd av små ljuskänsliga partiklar utspridda på en tunn plast skiva.
När de belyses av ljus startar en kemisk reaktion som gör det möjligt för bilden att fastna på filmen, för att bilden ska bli permanent krävs det att den utsätts för andra kemikalier som reagerar med de ljuskänsliga kemikalierna och gör dem mindre känsliga, därefter är negativet klart.
negativet kan omvändas till en positiv bild genom att tex. projiceras på ett fotopapper som sedan behandlas med kemikalier.

Kamerahuset

Kamera huset uppgiften för kamerahuset är att se till att filmen hålls i totalt mörker dess att bilden ska tas då ljus ska släppas in sedan ska filmen återigen sättas i totalt mörker.

8. Blixt
Blix är konstljuskälla för fotografering. Från 1800-talets slut användes blixtpulver som ljuskälla vid fotografering i otillräckligt ljus. I slutet av 1920-talet uppfanns blixtlampan, som dock var förbrukad efter att ha använts en gång. På 1930-talet lanserades elektronblixten, som används idag och är ofta inbyggda i mindre kameror. Det intensiva men kortvariga ljuset uppstår då magasinerad elektrisk energi med mycket hög spänning urladdas mellan två elektroder i ett gasfyllt glasrör.
Blixten används för att få en klar och ljus bild.

Dina:
9. Digitalkameran

Digitalkameran är dagens mordena kamera.
Liksom alla andra kamera typer använder digitalkame...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kameran

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-22]   Kameran
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6291 [2021-06-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×