Bokrecension: Ett öga rött av Jonas hassan kemeri

59 röster
68636 visningar
uppladdat: 2006-05-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jonas är född i Stockholm 1978 av en svensk mor och en tunisisk far. Han har bland annat Studerat internationell ekonomi och Litteraturvetenskap i Stockholm och paris. Ett öga rött är hans debutroman.


Det är en dagbok skriven av Halim 15 år. Mamman har dött, pappan och Halim flyttar därför till södern med inte så många invandrare från skärholmen. I det nya hemmet är Halim ensam. Halim är en utav skolans värsting, han hamnar i bråk klottrar på skolans väggar på arabiska. Halim vill inte bli Svenne. Pappa bara tittar på tv, dricker och bryr sig inte. Men Halim tycker att pappan börjar tappa kontrollen över tron, och har blivit en svikare. Halim känner en tant som heter Dalanda, Halims pappan tycker inte om henne. En dag får Halim en rödbok av Dalanda, Som senare blir Halims dagbok. Dalanda är en arabisk kvinna med sjal och kan allt om arabernas historia. Halim ser bevis om svennefiering överallt och fattar inte hur alla andra kan missa de. Marit är en tjej i pararellklassen och halim skriver om henne i sin dagbok. Halim drömmer om att bli någon sorts superblatte.

Jag tyckte berätta om de tre nyckelhändelserna som jag tycker får de stora vändningar i boken. Den första är när han får den röda boken av Dalanda. Utav den skulle vi aldrig lära känna Halim. Det är en tjock skrivbok med hårdpärm, med massa guldmönster på. När han först börjar skriva tänker han skriva om en knarkkille. Men sen kommer han på att han inte vet nåt om knarklik. Istället börjar han skriva om sig själv. Han tänker på sin idol Naguib Mahfouz som också hade skrivit om ingen annan än han själv. En andra viktig händelse i boken var Halims mammas död. Pappan flyttar från Skärholmen från sin frus fruktansvärda sjukdom. Det står ganska lite om Halims mamma i boken, men på sidan tjugonio kan man läsa om mammas sjukdom, där Halim tänker tillbacka. Det är smärtsam och sorligt. Jag tror att Halims pappa börjar dricka mycket för att han inte längre vill tänka på sin frus död. När Halim ser sin pappa nästan halvfull varje kväll, får det Halim att bli orolig för sin pappa. Ett bra exempel är det på sidan 24. ”På middagen pappa drack fler vinglas och sen han fortsatte framför tv:n”. På så sett blir det väldigt svårt för Halim att prata med sin pappa. Egentligen förstår de inte varandra så bra. Den tredje, sista och stora nyckelhändelsen är när Halim blir kär i Marit. När Halim blir kär i Marit förändras han på sätt och viss. Han tänker mer på Marit, hur hon klär sig och berättar om hennes underbara utseende. Han fantiserar om vad han skulle kalle henne om de blev ihop. Han försöker komma ikapp henne på lunchrasten, och tittar på henne i smyg. I hans tankar är det bara MaritMaritMarit. Under en fest blir Halim väldigt besviken på Marit. Halim blir bjuden på fest, där Marit också är med. Halim uppvaktar henne hela tiden under festen, tills han får syn på henne med en annan kille i ett soffhörn. När han tittar närmare ser han Stefan med Marit. Halim som tror att hon blir våldtagen och försöker rädda henne. Marit som av egen vilja vill vara med Stefan blir arg på Halim, och skäller ut honom framför alla andra på festen.

Boken tar upp så många olika ämnen på grund av halims bakgrund. Det skulle vara en väldig skillnad om boken skulle vara om en svensk kille. På grund av halim får vi syn på hur en invandrar kille tänker och ser på det svenska samhället. Boken tar upp följande teman:
¤ Saknad.
¤ Sorg
¤ Kärlek
¤ Ensamhet
¤ Kultur
¤ Utanförkänslan
¤ Döden
¤ Rasismen

Halim som är huvudpersonen, är 15 år och bor i skärholmen. Halim och hans pappa flyttar från skärholmen till söder på grund av två olika skäl. Halims mammas död och flytten från ett tätt invandrarområde. Från att ha varit den fina pojken, tappar Halim nu fotfästet. Han slutar vara duktig i skolan, och slutar prata den perfekta svenskan. I huvudet på Halim, i hans värld och tankevärld av längtan, ömhet, ensamhet och viljan att hitta meningen med livet. Och om att hitta sin plats på jorden. Dalanda Halims mentor. En viktig person som dyker upp redan i början av boken med en röd bok. Hon är den ende som förstår Halim. Halims pappa som vill leva som en svensk. Pappan dricker väldigt mycket och tittar på sin favorit tv program, vem vill bli miljoner. Har väldigt svårt att få kontakt med sin son på grund av deras olikheter. Marit är en viktig person i boken, Halims kärlek och en tjej med en väldigt hård och tuff still som krossar halims hjärta.

När jag först läste boken var det väldigt jobbigt med Rinkybysvenskan. Men när jag hade kommit in i boken en bit glömde jag att det var på Rinkybysvenska jag läste. Plötsligt kändes boken som vilken bok som helst, fast mycket rolig. Förr ungefär 10 år sedan hade ingen gett ut en bok på Rinkbysvenska. Men nu funkar det. Boken är jättebra, extra rolig blir det om man läser den högt!

Boken utspelar sig i ungefär ett år. Vi får följa med Halims liv i början av sommarlovets slut och i slutet av jullovet. I början av boken får vi följa med Halim som beskriver sitt hem, Skäris. Det är ett mycket tätt invandrarområde med många olika ställen som Halim brukar gå till. Skärholmen centrum, Loppismarkanden och bänken utanför Bredäng där han brukar träffa Dalanda.

Budskap

Halim lever mellan två olika världar, där han är fången mellan två olika kulturer, den svenska och den arabiska. Halim hatar på det sättet som invaderarna blir behandlade. Svenskar gör allt för att förvandla invandrare till svenskar. Enligt Halim. Han ser bevis om svennefiering överallt. Men Halim tänker inte ge sig. Han tänker bli Sveriges revolutionsblatte som knäcker alla koderna. Budskapen med boken är om invandrarna syn på svenskar. Jag hade läst en bok där det stod om vad svenskar tyckte om invandrarkillar. Då sa de att de får socialbidrag, och tar våra svenska tjejer och hotar oss med våld. När invandrarna fick berätta så sa de, de kallar oss fö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Ett öga rött av Jonas hassan kemeri

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2008-02-19

  hehe tack så mkt :Pehh ja fi

 • Inactive member 2008-05-28

  Svårt att tro på att du fick M

 • Inactive member 2008-12-01

  Tack! Bra recension

 • Inactive member 2009-05-07

  Bra!

 • Inactive member 2011-04-28

  Tack! hjälpte mig verkligen med skolarbetet!

 • Inactive member 2012-09-08

  tack

 • Midia Moloudpoor 2018-12-12

  tack det var jätte bra

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-15]   Bokrecension: Ett öga rött av Jonas hassan kemeri
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6204 [2020-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×