Uppsamling av Gas

5235 visningar
uppladdat: 2006-05-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hypotes/Uppgift: Vi ska genom en kemisk reaktion försöka samla upp vätgas i 3 provrör, med hjälp av saltsyra, ett magnesiumband och ett provrör med sidoöppning. Sedan skall vi se om vi lyckats genom att tillföra energi till vätgasen, och har vi gjort rätt bör det höras ett knall och vattenånga bör finnas inuti provröret.

Materiel: 3 provrör med korkar till, ett provrör med sidorör och kork, provrörsställ, böjt glasrör, gummislang, stor kristallisationsskål, stativ med provrörshållare och tändstickor.
Kemikalier: Utspädd saltsyra (HCl), Magnesiumband (Mg).

Utförande: Först tog vi och hämtade allt material vi behövde inklusive förkläde och skyddsglasögon. Efter det tog vi och fyllde provrören med vatten och lade dem i provrörstället. Sedan fyllde vi kristallisationsskålen med vatten och monterade upp stativet och provröret med sidoröret. På det provröret satte vi en gummislang, och på den andra änden av gummislangen monterade vi fast det böjda glasröret. Sedan tog vi saltsyran och mätte upp 3 cm i provröret med sidorör. Sedan tog vi och hämtade 3 magnesiumband som var cirka 3 centimeter vardera. Sedan när vi hade allt i ordning, tog en i vår grupp ett provrör med vatten i, och ställde det uppochner under vattenytan, utan att vattnet rann ut. På så sätt kunde vi se när provröret var fullt av vätgas, eftersom den trycker undan allt vatten inuti den. Medan en höll provröret stabilt, förde den andra ner en magnesiumstav i provröret med sidorör och med saltsyra inuti. Där efter satte vi snabbt på en kork, så att inte gasen skulle åka ut. Under tiden skedde en kemisk reaktion och det bildades skum och gas. Gasen fyllde provröret som var uppochnervänt i vattenbadet och vi stängde den med en kork, när den var full. Sedan när vi gjort samma sak med alla 3 provrör, tände vi en tändsticka och förde provröret under lågan. Sedan drog en i gruppen bort korken, och det uppstod en knall.

Resultat: Vi uppnådde ett bra resultat, eftersom vi påvisade att alla 3 provrören innehöll vätgas.

Slutsats: Magnesiumbandet reagerade alltså med saltsyran och det uppstod vätgas (H2) och magnesiumet vart positiva joner och saltsyran vart kloridjoner. Hur kunde vi veta att var vätgas i provrören? Jo, eftersom de flesta vet att vätgas reagerar med energi (eld) så kunde vi med hjälp av en eldslåga, ta reda på om det fanns något inuti. Efter att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Uppsamling av Gas

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-05]   Uppsamling av Gas
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6103 [2019-10-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×