Recension av The Big Short

1 röster
688 visningar
uppladdat: 2021-03-24
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Recension av The Big Short

The Big Short är baserad på en bok med samma namn och handlar om en ekonomijournalist vid namn Michael Lewis. Filmen belyser monetära fenomen såsom handel med skuldobligationer samt köp av "dåliga krediter", där köparen får ta del av en stor rabatt när denne köper lån som de skuldsatta har svårt att betala tillbaka.

Finanskrisen är även ett centralt tema i filmen. Finanskrisen inleddes år 2007, och kom som en konsekvens av handel med just dåliga lån. De dåliga lånen hade som konsekvens att allt för många amerikaner helt enkelt inte hade råd att amortera på sina huslån, med en total ekonomisk kollaps som följd.

Utmärkt filmteknik

Även om få förmodligen är intresserade av att lära sig mer om en finanskris är filmen alltid medryckande, då filmskaparna använder sig av flera olika tekniker för att göra filmen så intressant som möjligt. De använde sig exempelvis av "den fjärde väggen"-tekniken, där filmskådespelarna pratar med tittarna för att väcka intresse.

Att förklara relativt svåra ekonomiska termer på ett begripligt sätt är dessutom en utmaning. Dels då tittarna i regel har ett kort uppmärksamhetsspann, och dels då somliga föredrar en mer enkel handling där det är mer framträdande gällande vem som är god och vem som är ond i sammanhanget.

Regissören Adam McKay, som även skrev den bok som filmen bygger på, gör ett utmärkt arbete med att förklara de ekonomiska begreppen på ett begripligt sätt. Han lyckas även med konststycket att beskriva hur vanliga amerikaner blev lurade av oärliga börshajar på ett underhållande och roligt sätt.

Skådespelarinsatserna

Christian Bale, Steve Carell samt Ryan Gosling gör alla utmärkta insatser i filmen. Steve Carell spelar i sin tur Morgan Stanley, som gör allt för att avslöja den ekonomiska kollaps som har tror kommer att inträffa.

Christian Bale porträtterar i sin tur ett maniskt matematikgeni med en insats som nästan är lika skarp som den han bidrog med i kultklassikern American Psycho. Brad Pitt spelar en före detta bankir, Brad Rickert, som har som mål att tjäna stora pengar på att "shorta" lånemarknaden, vilket innebär att han skulle tjäna ofantliga summor pengar såvida lånemarknaden skulle kollapsa. Pitt gör även han ett utmärkt jobb, då han lyckas förmänskliga en relativt osympatisk karaktär.

Filmen är baserad på riktiga människor

Den finanskris som drabbade USA och i förlängningen hela världen är knappast påhittad, och det är inte heller de karaktärer som porträtteras. Det faktumet medför att man kan känna sympati för karaktärerna på ett helt annat sätt i jämförelse med om de hade varit påhittade.

Sammanfattning och reflektion

Som IMDB förtydligar är den här filmen en modern klassiker, som i princip alla kritiker hyllar. The Big Short lyckas fånga mitt intresse då svåra ekonomiska begrepp förklaras på ett sätt som skulle göra varje högstadielärare avundsjuk. Regissören och manusförfattaren McKay är dessutom på snudd till genialisk då han belyser den här viktiga händelsen på ett sätt som gör att alla målgrupper fångas, inklusive de som aldrig skulle kunna tänka sig att titta på en komedi om ekonomi.

Filmen har allt som krävs för att vara underhållande; den är exempelvis oförutsägbar, spännande och behandlar även ett viktigt ämne. Man kommer även att tänka på att vi i Sverige har en stor tillgång till snabba krediter likt de som kreditkort för resor ger dig tillgång till,

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Recension av The Big Short

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Gustav Johansson [2021-03-24]   Recension av The Big Short
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60819 [2021-05-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×