Historiebruk - Coco Chanel

1639 visningar
uppladdat: 2020-11-19
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

                      Historiebruk  Coco Chanel

 

 

Innehåll:

 

1.      Vem var Coco Chanel……………………………………………………………………………………………..

2.      Chanels Uppväxt…………………………………………………………………………………………………….

3.      Varifrån kommer namnet Coco ifrån?……………………………………………………………………

4.      Början på Chanel……………………………………………………………………………………………………

5.      Förändrade en hel modevärld………………………………………………………………………………..

6.      Gabrielles förflutna hemsöker henne…………………………………………………………………….

7.      Tragedi…………………………………………………………………………………………………………………..

8.      Det nya decenniet…………………………………………………………………………………………………

9.      Den lilla svarta……………………………………………………………………………………………………….

10.  Älskarna…………………………………………………………………………………………………………………

11.  Ekonomiska depressionen……………………………………………………………………………………..

12.  Sveket ifrån insidan……………………………………………………………………………………………….

13.  Vändningen……………………………………………………………………………………………………………

14.  Samarbetet med nazisterna…………………………………………………………………………………..

15.  Operation modelhürt…………………………………………………………………………………………….

16.  Krigets slut…………………………………………………………………………………………………………….

17.  Sista tiden i Coco Chanels liv………………………………………………………………………………….

18.  Sammanfattning…………………………………………………………………………………………………….

18.1      Positiva aspekter………………………………………………………………………………………………..

18.2      Negativa aspekter………………………………………………………………………………………………

18.3      Slutsats………………………………………………………………………………………………………………

19.  Källor……………………………………………………………………………………………………………………..

 

 

 

 

Huvudfrågor:

·         Varför är personen känd?

·         Varför har real valt att sätta Chanels namn på dörren?

·         Är alla henne värderingar bra?

 

 

 

 

 

1. Vem var Coco Chanel?

”Coco” Gabrielle Bonheur Chanel är känd för att ha skapat modeimperiet Chanel, den lilla svarta och Chanel N ֯ 5. Hon har gjort många avstamp i historien genom sitt annorlunda sätt att vara och för sina kläder som skulle bli en stor del av kvinnors frigörelse efter första världskriget. Men som arbetsgivare var hon hård och saknade medkänsla för sina medarbetare trots att hon själv kom ifrån en hård och fattig uppväxt.

Men för att förstå på vilka sätt Gabrielle Chanel har skapat modehistoria och varför just hon är en viktig person i historien om kvinnors frigörelse så måste vi även förstå varifrån hon kommer och hur hennes resa har sett ut.  

 

2. Chanels uppväxt

Gabrielle födds den 19 augusti 1883 i en fattig stad som heter Saumur i Frankrike. Hennes mor dör när hon bara är 12 år gammal och då beslutar hennes far sig för att skicka iväg Gabrielle och hennes syskon till ett barnhem och det blir även sista gången Gabrielle någonsin ser sin far.

På barnhemmet så lär Gabrielle sig att sy vilket i framtiden kommer göra så att Gabrielle blir odödlig i modehistorien. Men hennes fattiga barndom är ingenting som Gabrielle förliknar sig med och hon skäms över att ha fötts fattig och för att hennes far lämnade bort henne. När Gabrielle senare blir vuxen så väljer hon att skapa sig ett nytt intressantare förflutet byggt på lögner.

 

3. Var kommer namnet Coco ifrån?

Gabrielle var otroligt duktig på att sy och folk såg vilken talang hon hade. Men för Gabrielle så var sömnaden enbart ett sätt att tjäna pengar, hon drömde om att bli artist. Innan Gabrielles modekarriär tog fart så försörjde hon sig som sångerska. I en av hennes låtar så sjunger hon ”coco, coco, coco” vilket som gav henne smeknamnet Coco och som senare hela världen kommer att förknippa henne med.

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Början på Chanel

Gabrielle ville bort ifrån småstadslivet och hade först en vision om att bli artist, men hon saknade någon faktisk talang för sång.

Det fanns fler vägar att fly småstadslivet och det var genom männen. Gabrielle kommer senare att träffa den förmögne engelsk mannen Arthur ”Boy” Capel som också blev Gabrielle största kärlek i livet.

1913 så öppnar Gabrielle sin första Chanel butik på Rue Cambon i Paris. Boy var med och finansierade den första Chanelbutiken.

Under samma tid som Coco öppnade sin första butik utbröt även första världskriget. Men det skulle bli en viktig del i Gabrielle Chanels historia.

 

 

5. Förändrade en hel modevärld

Medan första världskriget pågick så hade Coco fortfarande sin butik öppen, hon var den enda i staden som hade sin butik öppen. Det skulle visa sig att hennes kläder passade perfekt in i krigstid.

Alla män kallades in för att hjälpa till i kriget och kvinnorna som tidigare endast varit hemmafruar fick då ta männens plats i samhället. Med den nya friheten behövdes även nya kläder. Gabrielle lanserade en kollektion bekväma och lediga kläder inspirerade av manskostymer och sjömanskläder och hon kortade även kjollängden, nu fick kvinnor helt plötsligt visa vristen. Cocos kläder symboliserade den ökade friheten.

 

Cocos framgång fortsatte och 1915 öppnade hon en till butik tillsammans med sin älskade Boy i kuststaden Deauville. Till Deauville söker sig societeten för badliv och umgänge. Pengarna flöt in till Gabrielle och hennes affärer blomstrade.  Hon kunde äntligen betala tillbaka det som hon hade lånat av Boy och dessutom unna sig en bil, en Rolls Royce. I samma period så går privatbilismen framåt med stort steg. Med bilen så kommer det en ny livsstil som även sedan skulle gynna Chanels affärer, men även slå hårt tillbaka i henne privatliv.

 

 

 

 

 

 

 

6. Gabrielles förflutna hemsöker henne

Även fast Coco nu blivit en celebritet och hennes fattiga barndom nu är ett minne blott så blir hon aldrig helt accepterad. På den tiden så var det vanligt att de flesta kvinnorna endast levde för familj och hemmet, men Coco var ett anmärkningsvärt undantag.

Hennes älskade Boy Capel är precis som Coco ambitiös och siktar långt. Han vill ta sig in i den brittiska överklassen och det kan man endast göra genom ett äktenskap. Så för att nå sina mål förlovar Boy sig med en brittisk kvinna som har den rätta stamtavlan för att kunna gynna hans ambitioner och 1918 gifter de sig.

När Gabrielle fick höra att Boy gift sig så accepterade hon och förstod det. Många män under den tiden gjorde på det viset för att kunna komma in i en bra familj och få ett bättre liv. Men istället för att gå vidare och glömma Boy så började Gabrielle att vara hans älskare och hon fann sig i den situationen och var okej med det eftersom det var så det gick till under den tiden.

 

 

7. Tragedi

Julen 1919 inträffar dock en händelse som skulle prägla Coco för resten av hennes liv. Hennes älskade Boy Capel omkommer i en bilolycka. Även fast Boy sedan ett år tillbaka var gift med en annan kvinna levde deras relation vidare in i det sista.

Efter Boys död så går Gabrielle in i en djup sorg. Som om att detta inte skulle vara nog så får Coco i samma period även veta att hennes yngre syster dött i spanska sjukan, några år tidigare hade även hennes andra syster dött och nu var det endast Gabrielle kvar av tre systrar. 

 

8. Det nya decenniet

Trots all sorg som Gabrielle gått igenom så kommer det nya decenniet att bli framgångsrikt för henne. Det konservativa tänkandet från förkrigstiden är på väg att försvinna och den nya generationen vill även de frigöra sig och har även fått nya ideal att sträva mot. Och för det krävs det nya kläder, speciellt för kvinnan.

”Den nya kvinnan” som kliver in i 20 – talet har fått ett nytt tänk. De slänger av sig det gamla trånga kläderna ifrån 1800 – talet, klipper av sig håret, börjar sminka sig och även röka offentligt vilket som absolut inte var socialt accepterat innan kriget. Man brukar säga att kvinnorna fick en skjuts av kriget eftersom att de varit tvungna att ta männens plats i samhället medans männen var ute och krigade och på så vis då förändrades även modeidealet.

 

9. Den lilla svarta

Gabrielles Chanels kläder kommer efter kriget att vara en stor del av historien om hur kvinnorna frigjorde sig ifrån det ideal som rådde förr. År 1926 skapade Coco Chanel modehistoria. Hon skapade ”den lilla svarta”, en enkel klänning i helsvart. Det skulle bli en signatur som alltid kommer att förknippas med Chanel. Även fast det bara är en enkel svart klänning så gick hon mot strömmen på ett helt nytt sätt med den lilla svarta.

 

 

10. Älskarna

Coco´s stora kärlek i livet var Boy Capel men dock så hade hon många älskare. En som hon lyckas erövra är Bendor, hertigen över Elton hall. Bendor försökte vinna Coco’s hjärta men det var inte så enkelt. Men till slut så fick Bendor dra till med något speciellt för att lyckas charma Coco. Han tar nämligen med sig Storbritanniens kronprins. Coco mjuknar och till slut så blir de ett par.

Bendor hade många kända vänner och en av hanns vänner var Winston Churchill. Winston och Coco blir vänner via Bendor vilket som sedan kommer att vara en framgång för Coco i framtiden.

 

11. Ekonomiska depressionen

Efter andra världskriget råder det en glad tid och folk har även börjat handla på börsen. Men hösten 1929 så kraschar börsen och en ekonomisk depression bryter ut. Men precis som den förra krisen så kommer Gabrielle klara sig igenom denna också. Och mycket tack vore det är på grund av hennes kläder.

Medan den ekonomiska depressionen bröt ut och allt fler fick det sämre så stack Coco och hennes kläder inte ut. Hennes kläder var väldigt enkla och många vill gärna klä sig i något neutralt och då passade Gabrielles kläder utmärkt.

 

Några år efter den ekonomiska depressionen så är hon på toppen av sin framgång. Hon har 4000 anställda och är på toppen av sin framgång. Men snart ska det förändras.

 

 

 

 

 

12. Sveket ifrån insidan

År 1936 ockuperar Gabrielles anställda sig mot sin chef. Efter 1800- talet har en ny rörelse bildats, arbetarrörelsen. Överallt i världen protesterar arbetarklassen emot de arbetsförhållande som råder under den tiden. Nu kräver de rättigheter som exempelvis  2 veckors betald semester och en arbetsvecka begränsad till 40 timmar.

Gabrielle tar sina anställdas protest som ett svek.  Hon kan ej förstå varför de protesterar,  hon säger till och med ”de är ju unga flickor som kan skaffa sig älskare så de behöver inte högre löner”. Trots att hon själv kommer ifrån arbetarklassen så kan hon inte förstå sina anställdas krav. Men dock tvingas hon gå med på sina arbetares krav.

 

13. Vändningen

Den 3 september 1939 vaknar Coco upp i sin våning på hotell Ritz där hon då hade flyttat in. Hon nås om nyheten om att Frankrike och Tyskland låg i krig med varandra, andra världskriget.

Gabrielle har gått igenom stora kriser för och tagit sig igenom det med huvudet högt. Men denna gång så väljer hon att lägga ner hela verksamheten Chanel. Alla anställda protesterar och tror att Coco försöker hämnas för protesterna. Till och med regeringen lägger sig i Cocos beslut och vädjar till henne att hålla öppet för att på så vis bidra till moralen på hemmaplan. Men hon vägrar.

 

I samband med att tyskarnas ockupation i Frankrike så börjar saker att gå snett för Chanel. Hon har alltid klarat sig igenom alla de svåra sakerna som hon tvingats genomgå. Denna gång så försöker Coco fly, hon packar sina saker och flyttar ut ifrån Ritz. Men snart så inser hon att hon inte kan fly ifrån det här kriget så hon vänder tillbaka och utanför hotell Ritz möts hon av hakkorsflaggor som hänger vid entrén. Hon försöker anpassa sig till de nya förhållandena som börjat råda. Men som vi hittills vet så är Gabrielle en krigare som alltid försöker använda sig av de möjligheter som står till buds och försöker vända de till något som kan gynna henne.

 

Coco har alltid försökt skydda Chanelhuset och sin förmögenhet. Hon blev ekonomiskt oberoende väldigt tidigt i sin karriär och med allt som hon byggt upp, sin karriär och sin förmögenhet så kände hon sig väldigt fri. Och att vara fri var något som hon värdesatte väldigt högt och som hon ville skydda. Det kunde göra så att hon gick väldigt långt för att skydda Chanelhuset och vissa av de saker som hon gjorde fick Gabrielle att framtå som osympatisk.  

 

 

14. Samarbetet med nazisterna

Igenom hela sitt liv så har Gabrielle försökt tvätta bort minnet av hennes uppväxt. Hon har under denna tid inte längre någon kontakt med sin familj. Men för att lätta på sitt samvete så skickar hon underhåll till de när de behöver det, men hon har varit ointresserad av att träffa dem.

Det finns ändå en familjemedlem som hon bryr sig om, hennes systerson Andre. Hon har alltid haft ett gott öga på honom och försökt se till att han har det bra. I samband med att nazisterna kom till Frankrike så har Andre tagits av tyskarna och blivit krigsfånge.  

Coco försöker lösa detta. Hon får ett tips om en tysk som kan hjälpa henne. Hans namn är Hans Günter ”Spartz”. Gabrielle har haft många älskare genom åren och trots sin 57 - åriga  ålder så lyckas hon charma Spartz till att frige hennes systerson.

 

Efter frigivningen så uppstår kärlek mellan Coco och Spartz. 1941 så lever hon så gott kriget tillåter, krigets glada dagar tillsammans med Spartz. Men samtidigt runt om kring henne så tillfångatar nazisterna judar och deporterar dem till koncentrationsläger, visste Coco om detta?

 

15. Operation modelhürt

1943 möts USA’s president Roswell och Gabrielles vän Winston Churchill, som nu blivit Storbritanniens premiärminister, för att diskutera om hur man kan stoppa tyskarnas utrotning. Deras gemensamma linjer mot tyskarna klubbas men att sluta fred är ingenting tyskarna tänker gå med på.

Gabrielle kommer på en idé. Hon försöker prata med sin gamla vän Winston om att skapa en separat fred mellan Storbritannien och Tyskland. Genom Spartz så får hon de rätta kontakterna på den tyska sidan och några högt uppsatta militärer tycker hennes idé låter bra.

Det handlar inte om någon kapitulation ifrån tyskarnas sida utan snarare om att lägga ner striderna på den västra sidan för att fokusera på att trycka tillbaka Sovjetunionen i öster.

Gabrielle åker till Madrid där Winston är, väl där kontaktar hon den brittiska ambassadören och ber om ett möte med Winston Churchill. Men planen som kallas för modelhürt går i kras. Winston är oanträffbar eftersom att han har drabbats av lunginflammation.

 

Gabrielle gjorde detta eftersom att hon såg sin chans att göra något för sitt älskade Frankrike som höll på och gå under. Det var lite så hennes stil var, om hon kunde göra något så gjorde hon det. Men ibland så tänkte hon inte på vilka konsekvenser det kunde få.

 

 

16. Krigets slut

Den 6 juni 1944 steg de allierade trupperna i land i Normandie. Det innebar att Frankrike snart var befriat. Men Gabrielle var inte överlycklig. Hon började inse att folk snart skulle fråga vad hon hade haft för sig under krigstiden. Fransmännen tyckte inte alls om de kvinnor som hade haft ihop det med en tysk.

När Gabrielle befinner sig i sin våning på Ritz hör hon att någon knackar på dörren. Det är polisen som har kommit för att förhöra henne om hon har haft ihop det med en tysk. På frågan så svarar Gabrielle ” Man kan väl inte förvänta sig av en kvinna i min ålder att jag ska undersöka en mans pass för att ha honom som älskare”.

Hon sitter gripen i tre timmar men sedan släpps hon. Gabrielle är lättad över att hon klarade sig undan. Många andra kvinnor som hade haft ihop med en tysk hamnade i fängelse.

 

Men Gabrielle är fortfarande nervös att hennes samarbete med Spartz ska komma ut. Men Spartz är fortfarande mannan hon vill vara med men han sitter tillfångatagen efter kriget. För att fördriva sin tid åker Coco till Schweiz.

 

 

17. Sista tiden i Coco Chanels liv

Många har glömt Gabrielle och hennes modeimperium Chanel. Hennes mode anses vara passé och många har börjat använda mer färgglada kläder, vilket som Chanel inte haft. Men 1953 gör Gabrielle Chanel comeback. Hon har öppnat sitt modehus igen och har även släppt en ny kollektion. Den 10 Januari 1971 somnar Gabrielle in i sin våning på Ritz.

 

 

 

18. Sammanfattning

Efter att vi nu gått igenom Gabrielle Chanels historia från början till slut så kan vi besvara huvudfrågorna för denna uppgift :

  • Varför är personen känd?
  • Varför har real valt att sätta dennes namn på dörren?
  • Är alla henne värderingar bra?

 

18.1 Positiva aspekter

Gabrielle blev känd för sitt modeimperium Chanel. Hon har varit en viktig person i historien om kvinnornas frigörelse. Innan kriget så rådde ett modeideal där kvinnorna klädde sig plågsamt bara för att smycka mannen. Men Gabrielle var med och förändra samhälles perspektivet på kvinnan genom de kläder som hon skapade, speciellt de sjömans inspirerande kläderna. Innan rådde ett ideal där kvinnor skulle bära korsetter och kjolar som nådde ända ner till fotvristen. Det nya mode som Chanel skapade symboliserade en frigörelse för kvinnorna.

Självklart så försvann inte samhällets ideal över en natt. Men Gabrielle började röra till det i kvinnors tänkande om vad de kunde bli. Hon bidrog även med arbeten för kvinnor som sömmerskor, och som idag är kvinnodominerande.

Trots att Gabrielle själv kom ifrån en fattig uppväxt hindrade det inte henne för att skapa en karriär och ingenting fick stå i vägen för henne. Även fast vi genom historien får höra om de älskare som Gabrielle hade så skapar Gabrielle sitt imperium själv. Absolut fick hon hjälp av Boy att finansiera den första Chanel butiken. Men pengarna som hon lånat betalade hon tillbaka och deras relation var ömsesidig.

 

Man kan säga mycket efter att läst historien om Gabrielle Chanel. Hon är ett strålande ideal för unga kvinnor som vill skapa karriär men som kanske inte har de bästa förutsättningarna. Gabrielle har genom hela sitt liv försökt tvätta bort stämpeln ifrån sin fattiga bakgrund och försökt att bli accepterad. Men även fast hon 1918 var en mäktig egenföretagare med gott kapital så väljer ändå hennes älskade Boy att lämna henne och gifta sig med en annan kvinna som kan gynna hans ambitioner mer. Men trots det så jobbar hon vidare och låter inte det krossa henne.

Om vi sammankopplar allt detta till frågan om varför real har valt att sätta Coco Chanels namn på en av deras dörrar så kan svaret på den frågan vara att hon är ett ypperligt gott exempel för unga kvinnor som vill skapa karriär och att Coco Chanel har bidragit till kvinnors frigörelse. Man brukar säga att Coco Chanel var själva kvinnan som öppnade dörren för alla kvinnor att bli.

 

 

 

 

 

 

 

 

18. 2 Negativa aspekter

Sen tar historien dock en vändning och berättar om Cocos sämre sidor. Efter uppbrottet med Boy blir Coco allt mer framgångsrik och allt fler älskare kommer in i hennes liv. Hon blir även tillsamands med Benor efter att han försökt vinna hennes hjärta med presenter och smycken. Vilket som skapar en negativ föreställning hos unga kvinnor att de behöver älskare för att nå framgång och att en man behöver ”köpa” deras kärlek.

En kvinna ska självklart få utforska sin sexualitet och inte skämmas för det. Vilket om vi ser ifrån en annan synvinkel gör Coco till en bra förebild eftersom hon inte skämdes för att ha älskare.

 

Vidare in i historien så blir hon även vän med Winston Churchill och som senare kommer använda för sin egen framgångssaga.

När Coco blir ockuperad av sina egna arbetare i samband med att arbetarrörelsen kräver  bättre arbetsförhållande så har hon ingen sympati över huvud taget.  Även fast hon själv kommer ifrån arbetarklassen så har hon ingen förståelse för deras krav och säger ”de är ju unga flickor som kan skaffa sig älskare så de behöver inte högre löner”. Vilket om vi sammankopplar till frågan om alla hennes värderingar är bra så blir svaret nej. Genom hennes uttalande så menar hon på att hon inte tycker att män och kvinnor ska ha lika lön eftersom unga kvinnor kan skaffa sig älskare som kan försörja dem. Vilket som inte är ett negativt uttalande om kvinnor i ett jämställdhetsperspektiv och i feministisk syn.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1431120?programid=5067 https://thestoryofher.weebly.com/coco-chanel.html# http://www.annalarsdotter.se/artiklar/cocochanel/

Kommentera arbetet: Historiebruk - Coco Chanel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Northina Davidsson [2020-11-19]   Historiebruk - Coco Chanel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60777 [2021-03-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×