Växande lån i Sverige är en effekt av den ansträngda privatekonomin

884 visningar
uppladdat: 2020-10-20
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Den globala ekonomin har tagit hårda smällar under 2020 och i Sverige har invånares privata ekonomi blivit allt mer ansträngd. Detta har lett till att allt fler tar större lån, menar Aftonbladet som tagit del av statistik från svenska lånetjänster. På den positiva sidan har inte antalet fall hos Kronofogden ökat.

Redan i mars tidigare i år blev omkring 36 000 svenska medborgare av med sina jobb. Många andra har blivit permitterade eller för den delen inte kunnat ta klivit in på jobbmarknaden överhuvudtaget. Detta har lett till att allt fler haft svårt att kunna betala sina räkningar och därmed behövt ta lån. Som de flesta vet kommer lån med en ränta, som senare gör att vi blir skyldiga att betala tillbaka mer än vi lånat. 

Vi vet sedan tidigare att många vänder sig till småkrediter för att snabbt få den ekonomiska uppbackning de behöver. Den här gången är det dock inte smslånen som är boven utan lån utan säkerhet i största allmänhet, s.k.blancolån. Folk lånar helt enkelt större belopp.

Det är tydligt att vi står inför en tuff period. Så nyligen som i maj kunde Aftonbladet rapportera att storleken på privata lån ökat med 13 procent och att den förväntas att fortsätta öka under resten av året och även under nästa år.

Dyster tid på arbetsmarknaden

Den erkända gransknings-och statistiksajten Ekonomi Fakta har under årets gång försett sina läsare med uppdateringar i Sveriges näringsliv. I skrivande stund har drygt 104 000 svenskar varslats sedan i mars. Vi kan också se att närmare 600 000 svenskar har korttidpermitterats, där det är allra värst i Västra götaland, Jönköping och Södermanland. 

Bara i augusti gick arbetslösheten upp med 8,8 procent och under vecka 41 i år har antalet arbetslösa i Sverige varit cirka 30% högre än samma vecka år 2019. Antalet företagskonkurser är även det högre än fjolåret, med 5000 företag som lagt ner och därmed påverkat över 16 5000 anställda. 

Det råder inga tvivel om att det svenska såväl som det internationella näringslivet är satt under hård press och när vändningen kommer är i ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Växande lån i Sverige är en effekt av den ansträngda privatekonomin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Johan Henriksson [2020-10-20]   Växande lån i Sverige är en effekt av den ansträngda privatekonomin
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60771 [2020-12-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×