There is no planet B - argumenterande text

1 röster
873 visningar
uppladdat: 2020-10-14
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

There is no planet B

                           Vi måste börja ta tag i saker

 

Kommer jorden att gå under? Så känns det ibland. Kan höjd flygskatt rädda vår framtid? Idag står transportutsläppen för 14% av all koldioxidutsläpp. 10% av det är flyget. Flyget står för en tiondel av det totala utsläppen i vår atmosfär.  

 

2015 släppte vi i Sverige ut 11,15 ton koldioxid per person och 2018 släppte Sverige ut 51,8 miljoner ton tillsamman om året. Utsläppen ökar och det måste vi ändra alla människor har förstått att vi lever över jordens resurser. Kanske inte alla men många. Alla som vet kanske ändå inte agerar som om det är så akut som det egentligen är. När det kommer till sig själv så är man inte beredd på att göra de uppoffringar som man kan som till exempel att sluta flyga. För vem vill inte åka bort från det kalla Sverige för en solsemester i Thailand? Och kanske inte bara den lyxen utan också att vi faktiskt kanske blir lite bättre människor om vi får uppleva andra kulturer och andra människors livssituationer. Vi behöver resa men vi kanske måste tänka till först, eller hur?

 

Ett sätt att minska flygresorna är att höja flygskatten rejält. Då kanske inte lika många skulle flyga. Det är inte så rättvist att flygbolagen inte behöver betalar skatt på bränslet. De gör att de kan förbruka mer bensin för mindre summa pengar i jämförelse som tillexempel bilföraren. Utsläppen från transporten är 14% och flygen är 10% av dem. Idag är flygskatten betalar flygskatten som mäts på 400kr, du betalar 400kr i skatt om du åker mer än 600 mil. Det är för billigt att flyga.

 

Med höjd flygskatt kanske fler väljer andra sätt att åka som är bättre för vårt klimat. Till exempel att åka tåg och tänk vad man då kan få uppleva. Istället för att vänta evigheter på en flygplats. Känna stressen av sequritykontrollen och sitta trångt och äta tråkig mat istället så kan du se mer och uppleva mer med tåg. Du kan både vandra i Alperna och bada i medelhavet på samma resa. Du kan se mer städer och lära dig mer om hur världen hänger ihop. Om du åker med din familj kommer ni få uppleva mer och kanske umgås mer tillsammans. Tåg är mycket bättre för klimatet. De släpper inte ut alls så mycket som flyg gör. Tågen har ett rykte att alltid vara sena och ta lång tid men stämmer det verkligen? Flygplatser ligger oftast långt ifrån städerna och det tar också tid att checka in. Något du slipper om du åker tåg. 

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Johnsson Ann-Cathrine, SvenskaDagbladet, Därför ska du välja tåg istället för flyg https://www.svd.se/expert-darfor-bor-du-valja-tag-istallet-for-flyg Publicerad 2018-08-16, Hämtades 2020-01-29 Ljungström Anna, Miljöbloggen, Sju fakta om varför flygskatten behövs https://supermiljobloggen.se/nyheter/forskare-sju-fakta-om-varfor-flygskatten-behovs/ Producerades 2018-04-23, hämtades 2020-01-24 Rosell Elias, Miljöbloggen, Låg flygskatt ger liten klimatvinst https://supermiljobloggen.se/nyheter/lag-flygskatt-ger-liten-klimatvinst/ Producerades 2016-12-01, hämtades 2020-01-26

Kommentera arbetet: There is no planet B - argumenterande text

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Ester Roxström [2020-10-14]   There is no planet B - argumenterande text
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60768 [2020-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×