Så håller du dina personuppgifter säkra på nätet

684 visningar
uppladdat: 2020-09-29
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

I takt med att vi lever en allt större del på nätet så ökar också vår sårbarhet online. Idag lämnar vi ifrån oss mängder med personuppgifter som, om de hamnar i orätta händer kan användas på ett bedrägligt sätt. Därför är det viktigt att hela tiden vara uppmärksam på att de sajter på internet som vi låter ta del av våra personuppgifter är seriösa och pålitliga.

Välj välkända varumärken

En allmän tumregel att följa är att stora, välkända varumärken kan lita på i de flesta fall. Större företag spenderar ofta mycket tid och pengar på att utveckla tjänster som är säkra för sina kunder. Detta gäller i allmänhet för de flesta onlinebranscher. Om du till exempel vill spela poker online är det en bra idé att välja ett varumärke som heter PokerStars. De investerar mycket resurser i att skapa en webbplats som är säker att använda med flera aspekter i åtanke, inklusive att spelet måste vara rättvist och korrekt och för att undvika fusk. Eller så är din säkerhetsprogramvara skyddad av din inloggningsinformation. Du kan också välja extra säkra inloggningsmetoder, som SMS-verifiering och RSA-låsruta för att logga in på din webbplats.

Se upp med lockande annonser

Även om du kan lita på att kända varumärken håller dina uppgifter säkra så ska du se upp med bedrägerier i deras namn. Speciellt på sociala medier är det vanligt med lockande annonser från kända varumärken med erbjudanden om vinster eller gratis presentkort. Det kan till exempel röra sig om en annons som ser ut att vara skapad av IKEA där du enkelt kan delta i utlottningen av presentkort. Eftersom IKEA är ett välkänt varuhus är det också många som så klart vill få chansen att delta. Det som istället händer när du klickar på annonsen är att du hamnar hos en falsk sida där du ombeds att lämna ifrån dig personuppgifter för att kunna delta i utlottningen. Dessa uppgifter används sen av bedragare på lite olika sätt. Det kan dels vara rätt oskyldiga anledningar som att samla in mejladresser till register som sen säljs vidare till tredje part för att kunna skicka ut reklam. Detta är knappast olagligt men kan vara nog så irriterande och pågå under lång tid. I värsta fall används dina uppgifter av rena bedragare som skapar falska profiler online i ditt namn. De kan till exempel beställa varor i ditt namn som du får räkningen för.

Använd ditt förnuft

Hur ska man då skydda sig mot dessa bedrägerier? Ja, här gäller det att försöka använda sitt sunda förnuft. Granska alltid annonsen eller den webbsajt du vill använda. Hur ser layouten ut, ser sidan ut att vara seriös, vilket företag ligger bakom och så vidare. Ett tips är att googla på företagsnamnet. Är det oseriöst brukar det gå att hitta varningar. Om man scrollar längst ner på en webbsida brukar man kunna få upp namn på företaget som producerat sajten samt kontaktuppgifter, detta kan också vara bra att kolla upp innan man lämnar ifrån sig sina personuppgifter. Om du har minsta tveksamhet över om sajten är seriös ska du inte lämna ut några uppgifter så som ditt namn, adress, mejladress eller telefonnummer. Ett annat sätt att locka till sig uppgifter är genom att uppmana folk att delta i undersökningar. Du brukar då tas till en sida där du först får besvara några frågor. I slutet uppmanas du att uppge vissa personuppgifter för att kanske kunna ha chans att delta i en utlottning av något slag. Även här gäller det att vara kritisk och försöka att göra sig en uppfattning om vad som är rimligt. Någonting som verkar för bra för att vara sant är oftast just det.

Anmäl alla bedrägerier

Vad gör man då om man ändå blivit lurad? Vet man om att man utsatts för bedrägerier eller blivit av med inloggningsuppgifter är det viktigt att byta lösenord och användaruppgifter på de ställen online som det gäller. Försök att undvika att ha samma lösenord på flera ställen. Om en bedragare lyckas få tag på det lösenordet kan det snabbt användas på flera ställen. Om en bedragare till exempel lyckas logga sig in på ditt Facebook-konto kan den personen kontakta dina vänner och utsätta dem för bedrägerier. Om du blir utsatt är det viktigt att du anmäler till polisen, det går att göra via deras hemsida. Även om du tänker att det inte är någon idé så är det viktigt att anmäla, det kan leda till att andra slipper drabbas i framtiden.

 

 

 ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Så håller du dina personuppgifter säkra på nätet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Simon Liljeqvist [2020-09-29]   Så håller du dina personuppgifter säkra på nätet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60748 [2021-06-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×