Sammanfattning om "En ö i havet"

1 röster
796 visningar
uppladdat: 2020-05-20
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

EN Ö I HAVET

En ö i havet är en serie som handlar om 2 judiska flickor som bor i Wien med sin mor och far när andravärldskriget och förintelsen börjar.

 Året är 1939 Det börjar bli mycket dåligt i Wien då nazisterna inte låter judarna göra något alls inte ens gå i skolan får dom. Flickornas föräldrar bestämmer sig för att tjejerna får åka till Sverige. Där splittras systrarna och får bo på varsitt hem. Steffi den äldsta tjejen som det handlar mest om blir retad i skolan och längtar hem till sina föräldrar. Medan lilla systern Nelli anpassar sig till hur svenskarna lever så hon har många vänner och är omtyckt. Innan de begav sig så bad föräldrarna dom att skriva brev minst 1 gång i veckan för att hålla kontakten. Steffi skriver oftast breven uppe i sitt lilla rum vid det gamla skrivbordet. I breven skriver hon att allt är bra men egentligen ogillar hon det starkt här. Nelli däremot har det mycket bättre eftersom Tant alma som är Nellis fostermamma har redan 3 barn så Nelli blev nästan som ett av hennes barn. Steffi tycker det är tråkigt på ön utanför Göteborg, i Wien fanns det badplatser, bio och mer men här på ön finns det knappt något. Enda Steffi gör är att gå ner till posten varje dag för att se om hon fått brev av sina föräldrar. En natt bestämmer sig Steffi för att rymma, i den kalla kylan eftersom det var vinter just då till fastlandet Göteborg för att på något vis hjälpa sina föräldrar men sedan blir upptäckt på vägen dit. De hör i radion att Tyskland nu har invaderat andra länder bland annat Norge det är mycket oroliga känslor.

 Steffi har gått ut grundskolan och nu ska börja gå i läroverket och får hjälp av doktorinnan som är hennes en av hennes sommargäster. Läroverket ligger i Göteborg så Steffi får flytta ifrån ön och får ett rum hos henne. Steffi får även känslor för doktorinnans son sven, hon berättar allt för honom en dag fick Steffi brev av sin far där det stod att äntligen hade fått inresetillstånd med sin moster till USA hon blir riktigt glad.  Sakta men säkert märker Steffi att sven är med en annan tjej, en dag möts hon upp med att sven står vid trapphuset med en annan kvinna, Steffi rusar förbi med tårar i halsen.

 Det är år 1941 det är nyår och Steffi har inte hört från sina föräldrar på ett tag men äntligen får hon ett brev men det är inte så goda nyheter det står att hennes mår har fått dubbelsidig inflammation och att de inte kan åka till Amerika men deras faster tänker åka med sin familj ändå eftersom tyskarna säger att dom håller på att ”tömma Wien på judar”  

 

2 år senare år 1943 får Steffi brev där det står att hennes mor och far har rest till ett annat koncentrationsläger. Tant Märta som är Steffis fostermamma skickar mat och saker till dom med Steffi men dom kan inte ge allt för mycket eftersom det har blivit snålt här i Sverige på grund av kriget. Nelli har blivit mycket ignorant och börjar sluta bry sig om sina föräldrar och slutar skriva brev till dom.  En dag på spårvagnen träffar Steffi en tjej vid namn Judith, Detta var inte första gången de träffats utan dom har mött varandra innan på tåget till Sverige 1939, Judith och Steffi blir goda vänner. Äntligen har det blivit sommarlov och Steffi åker tillbaka till ön och de får återigen sommargäster som i fjol den här gången var det en dansös och hennes lärare som hon tycker om!

Juli 1943 Maj som är Steffis vän hälsar på ön och även ger en schysst idé, Hon tycker pingstkyrkan ska hålla e kollekt till Systrarnas föräldrar. Tant Märta agerar och tillsammans med Steffi frågar dom om en kollekt vid pingstkyrkan men prästen tvekar då Steffis familj är judar och inte kristna. Senare får dom ett svar som lyder nej. Farbror Evert som älskar sin båt blir tvungen att sälja den då fisket även går dåligt. Steffi får ett brev där det står att hennes mor nu dött i tyfus och hon berättar det för Nelli men båda kan knappt tro det som skett, båda är mycket ledsen över det speciellt Steffi.

1945 Steffi och Judith hör att deras familjer möjligtvis är på ett sjukhus som hjälper judar vid Uddevalla, då bestämmer dom sig att cykla ända dit från Göteborg samt kampa någonstans att sova. Till slut när dom äntligen är där finner Judith sin syster Edith i dåligt skick och vanvårdad Edith försöker sitt bästa för att säga att hon varit i AUS switch. Även Steffi träffar någon en man som är vän till hans far, Han berättar att Anton Steiner som är Steffis far har pratat mycket gott om systrarna men en dag vakna han upp och då var Anton borta. Steffi talar om allt för sven och han lättnar hennes tankar. Steffi får brev av sin faster där det står att hon erbjuder systrarna att åka till henne i new jersey men Nelli vill inte så dom bestämmer sig f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Egna ord

Kommentera arbetet: Sammanfattning om "En ö i havet"

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Lav Lav [2020-05-20]   Sammanfattning om "En ö i havet"
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60661 [2020-08-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×