Vett och etikett i chattforum

784 visningar
uppladdat: 2020-05-04
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Förr räckte det med att inhandla en bok om vett och etikett och du hade goda chanser att klara i stort sett varje situation som kunde uppstå när det gäller social samvaro  där du måste kunna visa upp hyfs. Men världen förändras, inte minst tack vare en allt mer dominerande digitalisering, vilket tar uppförandet och dess koder till en helt annan nivå, men där det fortfarande måste finnas informella etikettsregler för att samvaron ska fungera.  

Håll stilen

Få ställen kan vara lika viktiga när det gäller uppförande som chattar, särskilt i spelsammanhang. Spelbranschen ligger ju i digitaliseringens framkant och det är också platsen för mycket av den nya typen av umgänge på nätet.

Det kan handla om att gå in på en samlingssajt för att jämföra spelbolag, leta efter en bra bonus eller för att få reda på allt om casino & spelpaus. Men oavsett vad du letar efter så finns där oskrivna regler och de handlar nästan alltid om att skriva kort men vänligt, trots att du kanske befinner dig i en fight i spelet. Adrenalinet får inte ta över i chattforumet, vilket kanske inte alltid är det lättaste.

TV:s klagomur

Ibland kan man kanske dra slutsatsen att ett chattforum mer handlar om anonymitet som får en del att ta ut det där lilla extra av sin frustration för att bete sig som man gjorde förr på anonyma insändarsidor eller när man ringde in till tv:s så kallade klagomur för att ösa ur sig ilska över något som man ansåg vara uselt. I dessa fall blir det alltid mer eller mindre obehagligt.

Ny dimension med sociala medier

I och med de sociala medierna har detta beteende fått en ny dimension, då alltmer kan nå ut till alltfler än tidigare. Dessutom kan nästan alltid föremålet för diskussionen gå in och läsa vad som skrivits och skrivs om hen, något som man slapp i tv:s klagomur där endast den som tog emot samtalet fick stå ut med eländet.

Vett och etikett allt viktigare

Med andra ord har vett och etikett i olika öppna sociala sammanhang på nätet blivit allt viktigare, där man som enskild helst ska tycka saker i sitt eget namn och att alltid undvika att gå in i ordbataljer som slutar med personangrepp. Man kan med fördel plocka upp sin gamla vett- och etikettbok och ha samma inställning i möten på nätet som när man träffar en bekant på stan eller sitter och samtalar på en middag. Det är inte svårare än så.

Respekt

Men trots dessa goda råd, får man ibland bita sig lite i kinden eller knyta näven i fickan då andra kommer att balla ur, kanske till och med på din bekostnad...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vett och etikett i chattforum

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Johan Henriksson [2020-05-04]   Vett och etikett i chattforum
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60654 [2020-12-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×