Skillnaden mellan transaktioner med Bitcoin och kreditkort

1295 visningar
uppladdat: 2020-05-01
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

De flesta människor använder ett kreditkort som sin huvudsakliga betalningsmetod, men det är inte helt ovanligt nuförtiden att träffa på någon som också äger Bitcoin, och använder detta i vardagen. Enligt en ny undersökning har det på senare tid skett en ökning i användningen av Bitcoin vid e-handel. Men vad är egentligen bäst att använda för att maximera sina tillgångar?

Transaktioner via Bitcoin

Skillnaden mellan Bitcoin och kreditkort är natt och dag. Målet med Bitcoin är att vara "peer-to-peer", vilket innebär att det inte ska finnas någon central hanteringsplats för användarnas pengar, utan allt sker via användarnas egna enheter, till skillnad från kreditkort där allting måste hanteras centralt.

Man skulle kunna säga att Bitcoin är lite som att överföra kontanter mellan två personer, transaktionen sker alltså utan att den behöver gå igenom någon sorts finansiell tjänst. Betalningen behandlas genom att gå igenom ett privat nätverk av datorer, och varje transaktion registreras i en "blockchain", vilket är en anonym transaktionshistorik som är tillgänglig för alla. Starka kryptografiska metoder används för att hålla detta system vattentätt, helt utan central översikt.

När du utför en transaktion med Bitcoin så är det alltså inte nödvändigt att dela någon sorts personlig information.

Transaktioner via kreditkort

När du utför transaktioner via kreditkort krävs det att köparen tillåter säljaren att göra avdrag från specificerat konto på köparens bank. Pengarna måste passera genom finansiella mellanhänder för att slutföra processen. En transaktion med Visa involverar till exempel fyra olika parter: säljaren, förmedlaren, banken, och till sist kortägaren. Förmedlaren är den part som möjliggör betalning för säljaren.

Viktiga skillnader

Transaktioner som görs med Bitcoin görs med hjälp av en anonym adress och en privat nyckel som båda ändras varje gång en transaktion genomförts. Betalningar kan också göras via mobilen genom inskanning av QR-koder.

Kreditkort lagras i din fysiska plånbok, medan Bitcoin lagras i en digital sådan. Denna digitala plånbok kan sparas var du vill. Dator, mobil eller molnlagring är alla legitima alternativ.

Transaktioner med Bitcoin är irreversibla och kan bara återbetalas med tillåtelse av mottagaren. Här skiljer sig Bitcoin från kreditkort, vars transaktioner kan avbrytas. Detta kan vara problematiskt då det ibland inte finns bra sätt att kontrollera om säljaren är legitim.

Säljare som använder sig av Bitcoin sparar dock på kreditkortsavgifter som ibland kan uppgå till 5%. Betalningar med Bitcoin skickas oftast helt gratis, detta eftersom det enda som behöver betalas är data som skickas.

För säljare är fördelarna många. Betalningar som görs med virtuell valuta sparar mycket pengar eftersom man slipper stora avgifter. För köpare blir varje transaktion simplare, med högre grad av anonymitet och utan att mellanhänder har förmågan att avbryta. Även kunderna drar stor nytta av ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Skillnaden mellan transaktioner med Bitcoin och kreditkort

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Johan Nilsson [2020-05-01]   Skillnaden mellan transaktioner med Bitcoin och kreditkort
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60653 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×